avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... furt calificat hipermarket va rog ajutati-ma
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

furt calificat hipermarket va rog ajutati-ma

Salutare

Am si eu o problema am 20 de ani sunt student la bucuresti si acum exact 4 saptamani am furat din tr-un hipermarket bucurestean mancare in valoare de aprox 900 de mii de lei

Am fost prins de paza magazinului care a chemat politia. Am restituit paguba magazinuluiin aceasi zi. Nu ma prea picep la drept. Acum mi s-a intocmit dosar de incepere a urmaririi penale ceva cu furt calificat flagrant. Nu am antecedente.

Ce mi se va intampla? De o luna nu mi-a venit nici o citatie acasa(domiciliul meu este in provincie) sau nimic... Acum stau in bucuresti la camin. Buletinul l-am dat politiei pentru a mi se face flotant.

Intrebari:

1.Pot face cumva ca citatia sa imi vina la bucuresti cand vine daca va veni pentru ca acasa parintii mei sunt in spania si nu ar avea cine sa o ia oricum.

2. Ce pedeapsa pot primi? Pot scapa doar cu o amenda?

3. in fata angajatilor magazinului nu mi-am dat datele adevarate de pe buletin ci altele false iar acelea de pe buletin le-am dat doar politiei? poate constitui acest lucru o circumstantza agravanta?

4. am platiti hypermarketului in cauza o amenda de 600 de mii de lei vechi pt care nu am primit chitantza.Politia a spus ca nu au voie sa faca asa ceva dar totusi daca nu o plateam nu mi-ar fi dat chiatanta pe care trebuia sa o dau politiei pentru a confirma recuperarea in totalitate a bunurilor. E legal asa ceva?
Sunt in aceeasi problema.... Am schimbat codurile a doua produse intr-un supermarket.... prejudiciu: 25 ron. Am fost dus la politie, mi s-a intocmit dosar penal (inselaciune). Cand am completat acea declaratie tip mi s-a spus ca ei s-ar putea sa primita dosarul cu iesire de sub ancheta penala...sau ceva de genul asta si ca in cel mai feritcit caz mi se va da o amenda administrativa. Am discutat cu cei de la magazin si le-am platit produsul deteriorat urmand ca ei sa nu se mai constituie parte civila. Mentionez ca sunt la prima fapta de agest gen. Ce sanse am sa primesc numai o amenda ? Imi va veni ceva acasa (in afara de amenda)? Trebuie sa ma prezint la o audiere?
Ultima modificare: Duminică, 15 Octombrie 2006
claudiu_2006, utilizator
Sunt in aceeasi problema.... Am schimbat codurile a doua produse intr-un supermarket.... prejudiciu: 25 ron. Am fost dus la politie, mi s-a intocmit dosar penal. Cand am completat acea declaratie tip mi s-a spus ca ei s-ar putea sa primita dosarul cu iesire de sub ancheta penala...sau ceva de genul asta si ca in cel mai feritcit caz mi se va da o amenda administrativa. Am discutat cu cei de la magazin si le-am platit produsul deteriorat urmand ca ei sa nu se mai constituie parte civila. Mentionez ca sunt la prima fapta de agest gen. Ce sanse am sa primesc numai o amenda ? Imi va veni ceva acasa (in afara de amenda)? Trebuie sa ma prezint la o audiere?
dupa cum ziceai si tu ti-au incadrat fapta la furt calificat, ca te-a surprins in flagrant prea putin conteaza acum fiindca nu ti-au aplicat procedura speciala de urmarie si judecare a unor infractiuni flagrante prevazuta in 465 si urm Cpp.
-furtul calificat e prevazut de art.209 c pen si este sanctionat cu inchisoare de la 3 la 15 ani.Pt aceasta infractiune nu are importanta faptul ca societatea comerciala respectiva a inteles sa se impace cu tine. Odata ce au fost informate organele de cercetare penala nu mai este cale de intoarcere. Dupa toate cele relatate de tine situatia nu este chiar roz, in sensul ca dupa toate asteptarile vei fi implicat intr-un proces penal, in calitate de inculpat.Dupa cum spuneai deja s-a inceput urmarirea penala, ceea ce inseamna ca de acum inainte depinde de procuror evolutia cazului.Faptul ca ti-ai dat date de indentificare false angajatilor de la supermarket n-are nici o relevanta juridica intrucat ei nu au calitatea de a intreprinde verificari cu privire la identitatea ta.Este bine ca ti-ai dat la politie datele de identitate reale.Varianta sa iesi basma curata fara un proces mi se pare nerealista intrucat singura cale de scapare de un proces ar fi scoaterea de sub urmarire penala data de procuror pe temeiul 10 litb ind 1 Cpp(fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni), dar sunt sigur ca nu e cazul tau intrucat, cum zicea si cineva dinaintea mea, incadrarea juridica a faptei contrazice acest lucuru. In plus un prejudiciu de 900 mii de lei , chiar recuperat , nu denota "o atingere minima a unei valori sociale".Faptul ca prejudiciul a fost recuperat, ca ai cooperat cu organele de cercetare penala ulterior, lipsa antecedentelor penalae precum si atitudinea ta sincera imediat dupa savarsirea faptei vor constitui circumstante atenuate la individualizarea pedepsei stabilite de instanta.Dupa toate asteptarile mele vei fi condamnat cu suspendarea executarii pedepsei , ceea ce inseamna ca nu vei face efectiv detentie , dar va trebui sa fii atent in timpul termenului de incercare intrucat o noua infractiune cu intentie te-ar putea duce la executarea ambelor pedepse cumulate.Varianta expusa de cineva ca ai putea primi o sanctiune cu caracter administrativ nu e viabila intrucat nu sunt intrunite toate conditiile din 90 c.pen.Ar fi o chestie sa obtii, dupa cum observa foarte bine cineva mai sus, sa obtii de la supermarketul respectiv o factura fiscala care sa dovedeasca ca ai platit marfa si nu ai furat-o dar din ceea ce ai descris tu cu privire la fapta nu cred ca ar tine intrucat exista niste declaratii, ale tale , ale angajatilor de la supermarket, in plus nu cred ca vei gasi intelegere la ei in aceasta chestiune.Daca ai observat in toate supermarketurile scrie: toti cei prinsi ca au furat vor fi predati organelor de politie, o exceptie in cazul tau ar constitui o prima de incurajare celorlalti tentati sa procedeze la fel. In legatura cu citatia te poti adresa organelor de cercetare cu o cerere in care sa mentionezi adresa unde vrei sa-ti fie comunicate actele procedurale.In ceea ce priveste incidenta unor antecedente penale asupra carierei tale bineinteles ca nu e un lucru tocmai de invidiat, dar in functie de profesia pe care ti-o vei alege si avand in vedere faptul ca exista si rebilitare nu cred ca asta ar trebui sa te ingrijoreze.Ia legatura cu un avocat e sfatul meu si nu-ti fa prea multe griji ca nu e dracul atat de negru, ai facut-o ai facut-o si o sa platesti dupa greseala ta in cel mai rau caz.Dupa parerea mea esti un caz fericit al furturilor din supermarketuri.Daca vrei poti sa ma tii la curent cu evolutia cazului si te voi ajuta si eu cum pot...
Pt Claudiu: o sa fiti audiat.
Un sfat: angajati-va un avocat care sa urmareasca dosarul si sa discute la parchet.
E chiar asa de grav...? Dupa parerea mea indeplinesc toate conditiile pt ca fapta savarsita sa fie dizolvata intr-o amenda administrativa... in plus, cand am completat declaratia tip domnul care mi-a a luat declaratia m-a pus sa scriu ca nu vreau un avocat in stadiul acesta.

Alte discuții în legătură

Furt din supermarket damiannatasa damiannatasa daca esti prins de catre ageenti de paza de la supermarket cu produse neachitate asupra ta si ulteror le achiti si chea]ma politia ce se intampla a fost o ... (vezi toată discuția)
Furt Leylia Leylia Acum ceva timp mi s-a intocmit un dosar penal pentru inf de furt. Pe data de 18 ianuarie am fost chemata s adau o declaratie la politie, iar peste 1 luna am ... (vezi toată discuția)
Cum pot proceda ca sa scap de dosar penal, resultat dintr-o intamplare nefericita mircea2014 mircea2014 Buna ziua, Va spun de la inceput ca stiu cam am gresit si am recunoscut de la inceput ca am gresit, dar ieri am avut o zi deloc buna. Pe scurt, pe ... (vezi toată discuția)