Am si eu o nelamurire
Parinti mei au facut o casa propietar in acte este mama care a decedat in urma cu 12 ani intre timp tata sa casatorit cu alta femeie acum vreo 4 ani,intrebarea mea este actuala nevasta ar avea vreun drept la casa in care locuim [casa fiind pe numele mamei mele si acum nu am facut succesiunea]
Adica nevasta lui va putea mostenii vreodata cota parte din casa??
Bună dimineața!
Daca părinții dvs.au "făcut" o casa în timpul căsătoriei lor, chiar daca imobilul respectiv a fost trecut doar pe numele mamei, el este bun dobândit în timpul căsătoriei mamei dvs.cu tatăl dvs.; așadar, la decesul mamei, tatăl dvs.avea 1/2 din casa respectiva, precum și 1/4 din cealaltă jumătate 1/2 a mamei, așadar are 5/8 din casa respectiva, iar restul de 3/8 revine dvs.si celorlalți frați( daca mai aveți frați). La decesul tatălui dvs., în situația în care acesta decedează înaintea actualei soții, vor veni la moștenire actuala sotie, luând 1/4 din ce avea tatăl dvs., adică 7/8, iar restul va revine copiilor( daca mai aveți frați) sau doar dvs.,daca sunteți unicul copil al părinților.
Așadar, la decesul tatălui dvs., actuala sotie are și ea o cotă mica din casa respectiva, dar are!
Unde este logica ???
Cum poate sa aiba drept de succesiune la casa mamai mele actuala sotie a tatalui meu???
Nu este bun dobandit de ei in timpul casatoriei lor
Manuela Rășină
Administrator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Confundați partajul cu dezbaterea succesiunii. Soțul supraviețuitor are dreptul la o cotă din toate bunurile celui decedat, indiferent de momentul dobândirii lor (înainte sau după căsătorie). Ce v-a spus d-na avocat mai sus e stabilit în codul civil: [ link extern ] /
gi-jane2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Soția tatalui nu o mosyenesye pe mama dvs , ci pe sotul ei. Din ce are el, va mosteni 1/4, dvs restul.
Ce are el? O jumătate din casa în cazul în care era bun comun cu mama.
Nu e musai ca el sa moara înaintea sotiei. Daca moare ea prima sau divorțează intre timp, ati scapat.
Succesiune soți
Adi. M. P.
Bună ziua.
Care sunt drepturile de succesiune ale intre soți. În cazul nostru : sotul are doi copii din căsătorii anterioare. Deține o casa cumarata pe ... (vezi toată discuția)
Succesiune
sorina-sorina
Tata, mama ,2 copii majori si un apartament. Parintii au divortat, mama a murit dupa divort in 1996, succesiunea nu s-a dezbatut. Tata s-a recasatorit acum 7 ... (vezi toată discuția)