avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 235 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna ziua. Va solicit cateva informatii destul de ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna ziua. Va solicit cateva informatii destul de pretioase pentru ...

Buna ziua. Va solicit cateva informatii destul de pretioase pentru mine in acest moment, deoarece am tot cautat si nu am gasit niste raspunsuri concrete la intrebarile mele.
Situatia mea sta in felul urmator: tatal meu, fiind marinar (angajat la o firma din Romania), a suferit un accident la locul de munca, si anume, a cazut de pe nava pe care lucra, in dunare, pe teritoriul Romaniei iar dupa trei zile a fost gasit decedat, tot pe dunare, insa, pe teritoriul Ucrainei. In momentul de fata as dori sa stiu, din punct de vedere legal, ce obligatii are firma la care era angajat, tinand cont de cele intamplate si felul in care s-au intamplat lucrurile. Cumva firma este obligata (sau nu?) sa se ocupe de repatrierea si/sau suportarea costurilor inmormantarii angajatului lor si/sau un eventual ajutor financiar pentru familie? Si daca cumva exista o limita legala a bugetului ce trebuie alocat celor mentionate anterior, pe care firma angajatoare o poate impune/invoca, pentru cazul in care cheltuielile necesare depasesc bugetul mentionat anterior si eventual sa se sustraga de la obligatiile prevazute prin lege.
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 16 Octombrie 2023
MariusTMC, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:04, 16 Octombrie 2023
Evenimentul produs trebuie comunicat la ITM/ Inspectia muncii, iar ITM va efectua cercetarea AM.
Conform prevederilor Legii nr. 346/ 2002 republicata, privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP, asiguratii beneficiaza:
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.

h) pensie invaliditate ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională;
i) pensie de urmaş în cazul decesului ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională.
Pentru repatrierea cadavrului, firma trebuie sa ia legatura cu Ambasada Romaniei in Ucraina.
Firmele pot incheia asigurari pentru risc de accidente cu firme de asigurari pentru un numar de .... lucratori, fara nominalizarea acestora. In cazul producerii unui eveniment nedorit, firma de asigurari vireaza prima de asigurare firmei, care in mod normal ar trebui sa o distribuie urmasilor victimelor.
In bugetul firmei angajatoare pot exista sume de bani prevazute ca ajutor de deces, in bani si/ sau alte cheltuieli pentru familii in cazul producerii unui eveniment nedorit.
Pentru ultimele doua, va trebui, sa va adresati angajatorului.
Despre repatriere gasiti informatii utile aici: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. in data de 30 martie fratele meu sofer de tir se afla ... Andrei1908 Andrei1908 Buna ziua. In data de 30 martie fratele meu sofer de tir se afla la o incarcare in localitatea Messanger din Franta In cursul dupa amiezii respective a fost ... (vezi toată discuția)