avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu maternal persoana FARA venit
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu maternal persoana FARA venit

Persoana fizica fara venituri, pot sa primesc concediu medical maternal daca inchei un contract de asigurare concediu medical optional?
Am inteles ca exista posibilitatea de a achita minim 6 luni cotizatie la aceasta asigurare, pentru a beneficia de 4 luni de concediu maternal.

Ce acte sunt necesare pentru a incheia acest contract?
Unde se depun aceste acte?
Trebuie dovada ca nu am venit?
Am nevoie si de incheierea unei asigurari de sanatate?

Daca inchei asigurarea pentru concediu medical, avand domiciliul intr-un judet, si ulterior ma casatoresc, schimband domiciliul, beneficiez in continuare de aceasta asigurare?

Multumesc frumos.

PS: Ce alte optiuni mai sunt pentru o mama insarcinata fara venituri, pentru a primii ajutor de la stat, sau chiar de la privat cu achitarea unei asigurari?
Cel mai recent răspuns: nelystan , utilizator 02:45, 29 Octombrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asigurarea se face în baza unui contract încheiat cu casa de sănătate de care aparține persoana, iar cel care vrea să se asigure este condiţionat de plata unei contribuţii (lunare) în cotă de 1% aplicate asupra venitului lunar ales, înscris în contractul de asigurare.

Venitul lunar pentru care se optează plata contribuţiei este un venit ales care nu poate fi mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii, şi nici mai mare decât valoarea a de 3 ori a acestuia, cu excepţia persoanelor care optează pentru încheierea contractului de asigurare pentru a beneficia de concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate, pentru care venitul lunar pentru care se optează plata contribuţiei este un venit ales care nu poate fi mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii, şi nici mai mare decât valoarea a de 12 ori a acestuia.

In prezent, salariul minim e 3.300 de lei, ceea ce înseamnă că venitul lunar ales la care se aplică acel 1% este de cel puțin 3.300 de lei și de cel mult 9.900 de lei.
www.avocatnet.ro/articol_585...

Documente:
[ link extern ]
Buna seara.pt a încheia acest contract cu casa de sanatate trebuie sa depui si declaratia 212?pe aceasta declaratie poti sa treci salariu minim pe tara .3300 lei x6 lunix10 %=1980 an
Pe contractul asigurare 1% poti trece venitul ales 3 salariix3300=9900 lei luna sau esti conditionat de cat treci in declaratia fiscala 3300 lei luna ?(daca e obligatorie )parca asa e in oug10/2023 sau asa am inteles eu
Multumesc pt raspuns
Ultima modificare: Duminică, 29 Octombrie 2023
nelystan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru concediul maternal pfa, ce indemnizatie pot primi? de ... Mirunabrt Mirunabrt Pentru concediul maternal PFA, ce indemnizatie pot primi? De asemenea, pe ce suma lunara pot incheia contract cu Casa de Asigurari? (vezi toată discuția)
Carte de munca Sabinabele Sabinabele Se poate sa plătesc cartea de munca pe 1 an de zile?daca da,cât costa?va mulțumesc! (vezi toată discuția)
Vreau sa inchei contracte de asigurare, care sunt cotele contributiilor sociale? euTU euTU Buna ziua, va rog sa imi spuneti care sunt contributiile lunare pentru CAS si CASS pentru anul in curs si care sunt actele cu care trebuie sa ma prezint la ... (vezi toată discuția)