avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren in proprietate, dar la care au acces si vecinii.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren in proprietate, dar la care au acces si vecinii.

Buna ziua,

Am cumparat un apartament intr-un bloc de 2 etaje, unde apartamentul de la parter are si o curte (teren) in proprietate, ingradita, cu acces direct din casa. Aceasta este intabulata in CF.
Problema ar fi urmatoarea: cand am luat decizia de a cumpara, am intrebat fostul proprietar daca sunt proprietar in totalitate pe acel teren sau daca este terenul blocului la care sa aiba acces si vecinii (eu dorind sa cumpar doar daca este exclusiv terenul meu si pot face ceea ce doresc pe el); Acesta m-a asigurat ca totul este stric proprietatea mea, iar din terenul de 65 de metrii patrati, toata aceasta suprafata apare ca si suprafata pe care eu am cumparat-o prin contractul de vanzare.
Acum dupa ce am finalizat totul si m-am mutat, m-am trezit cu vecinii de desupra care si-au depozitat lucruri prin curte si mi s-a spus ca este si terenul lor, respectiv ca si ei au aceleasi drepturi ca si mine acolo.
Eu cand am cumparat m-am uitat expres sa nu fie mentionat undeva ca eu cumpar doar cota parte din teren.
Intrebarea este, ce e de facut acum? Au ei dreptate si este si curtea lor, am eu dreptate si este doar curtea mea? In ambele cazuri ce ar fi de facut?
Redau mai jos un paragraf din contractul de vanzare:
"Articolul 1: Obiectul vânzării1.1 Vânzătorul transmite cumpărătorului dreptul de proprietate asupra următoarelor bunuri imobile:
a) Apartamentul nr. 1 situat la parterul imobilului din ....., identificat cu număr cadastral ....., înscris în Cartea Funciară nr. ..... a Municipiului Bucure ti, Sector 6ș , compus din: living = 19,08 mp, dormitor = 13,54 mp, baie = 4,75 mp, bucătărie = 6,41 mp, hol = 3,14 mp, sas = 2,56 mp, cu o suprafa ă utilă de 49,48 mp, balcon = 1,50 mp si cu o suprafata totală de 50,98 mp, împreună cu cota indiviză de 4,65 mp din părtile comune ale imobilului-bloc, precum si cu suprafa de teren în proprietate în suprafata indiviză de 65,11 mp, teren identificat cu număr cadastral .....;
b) Cota indiviză de 1/18 – drum de acces – din suprafa a de 114,14 mp, ce reprezintand cota indiviză de 1/3 din suprafa a totală de 342,43 mp;
c) Locul de parcare în suprafata de 12,50 mp, situate în imobilul din ... , denumite în continuare, colectiv, „Imobilul""
Ultima modificare: Miercuri, 18 Octombrie 2023
Valentin2222, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriel Ciurea , Avocat 12:00, 23 Octombrie 2023
Bună ziua,

Conform extrasului din contract pe care l-ați invocat, suprafața de teren achiziționată se află în indiviziune (suprafață indiviză”).
Indivizibilitatea reprezintă situația când mai multe persoane au un drept de proprietate asupra unei universalități de bunuri.
Chiar dacă expresia „suprafață indiviză” nu este corectă din punct de vedere juridic, prin contractul de vânzare-cumpărare nu v-a fost transmisă proprietatea exclusivă asupra terenului, ci o cotă-parte, aflându-vă în situația coproprietății forțate prevăzute de art. 648 alin. (1) Cod civil: „Dacă într-o clădire sau într-un ansamblu rezidenţial există spaţii cu destinaţie de locuinţă sau cu altă destinaţie având proprietari diferiţi, părţile din clădire care, fiind destinate întrebuinţării spaţiilor respective, nu pot fi folosite decât în comun sunt obiectul unui drept de coproprietate forţată” și art. 649 alin. (1) lit. a): „Sunt considerate părţi comune, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel: terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafaţa construită, cât şi din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinaţiei construcţiei, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia.”

Verificați și cartea funciară a imobilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum inceteaza dreptul de coproprietate fortata al unui imobil (curte comuna) achizitionat prin programul " prima casa" carmen_ carmen_ Buna, Nu demult am achizionat un imobil intr-o curte comuna, apartamentul se afla la etajul unei case, mentionez ca e singurul aparament de pe etaj. ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza teren in jurul blocului bsandrei bsandrei Buna ziua, In blocul in care tocmai m-am mutat, odata cu achizitionarea apartamentului am dobandit si o cota parte din terenul din jurul blocului. ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune teren comun bloc AnittaClaudia AnittaClaudia Buna seara, In primul rand rog moderatorii sa schimbe forumul in cazul in care nu m-am adresat unde trebuie. In al doilea rand va multumesc tuturor celor ... (vezi toată discuția)