avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediatorul bancar
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediatorul bancar

Dupa cum ati fost informat in 28 ianuarie 2010 a avut loc lansarea oficiala a Uniuni Mediatorilor Bancari in vederea medieri conflictelor si disputelor dintre banca si client.
Ce fel de conflicte rezolvă mediatorii bancari:
• calcularea greşită sau impunerea de dobânzi şi comisioane abuzive

• erori în procesarea tranzacţiilor cu cecuri şi carduri

• neacceptarea restructurării creditului în cazul incapacităţii de plată

• introducerea de clauze abuzive

• înscrierea neanunţată sau eronată la Biroul de credit

• modificarea graficului de rambursare a creditului fără acordul clientului

Intrebare:

1. Considerati oportuna infiintarea mediatorilor bancari si a mediatorilor in general?
2. Credeti ca un mediator bancar va poate fi util si a va ajuta in solutionarea litigi dintre banca si datornici?
3. Cunoasteti cum va poate ajuta un mediator bancar sau un mediator?
4. Ati fi de acord sa apelati la serviciile unui mediator?




Cel mai recent răspuns: ALEXANDRA TAN , Consilier juridic 22:35, 12 Martie 2010
1.Consider ca infintarea mediatorilor bancari este o varinata pentru ca se simplifica procedurile de recupare a banilor.Mediatorul care pretinde ca este intradevar mediator trebuie sa fie cu un inalt grad al negocierii bine dezvoltat si un bun orator.IL vad ca si ingrediente(umpic din abilitatile unui pshiholog,si mai umpic din calitatile unui vanzator de informatie)
2.Poate trebuie doar sa fie profesionist(condimentat cu ingredientele de mai sus)
3.Mda
4.Sper sa nu am nevoie.Se apeleaza la serviciile unui mediator in cazul in care afacere facuta nu a fost atenta prospectata si s-a tras clapa sau a aparut neprevazutul-atunci vine "nenea" mediatorul.
Ce fel de conflicte rezolvă mediatorii bancari:
• calcularea greşită sau impunerea de dobânzi şi comisioane abuzive
• neacceptarea restructurării creditului în cazul incapacităţii de plată
• introducerea de clauze abuzive
• înscrierea neanunţată sau eronată la Biroul de credit
• modificarea graficului de rambursare a creditului fără acordul clientului

- poate un mediator bancar a se lupta cu aceste sisteme bancare atat de hraparete si avare in conditiile in care institutiile statului nu au reusit ? Au contractele atat de bine intocmite incat cu greu aveti ce media .
Ar fi prea frumos sa fie si adevarat, in conditiile in care ei se lupta ani de zile pt drepturile si clauzele contractuale cum credeti ca ar ceda in fata unui singur om ?
Buna seara.
Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, din 22 mai 2006, se modifica si se completeaza cu Lege nr. 370/2009 dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1 (1) Medierea reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor."
Deci unde ar fi impartialitatea si neutralitatea mediatorului bancar?
Ati crede ca un mediator bancar nu ar impune solutia ?credeti ca mediatorul bancar ar putea informa clientul ca poate fi insotit de un aparator in cadrul medierii?credeti ca mediatorul bancar ar conduce procesul de mediere in mod nepartinitor si sa asigure un permanent echilibru intre parti(conf.art.30alin.(2) ?
Sper ca aceasta profesie nu va fi "furata"de unele "caste" spre beneficiul lor si in dejavantajul celor pentru care a fost creeata legea,adica cei multi ce au nevoie de costuri mai mici ,de o terta persoana aleasa de comun acord a partilor si nu impuse de aceste caste ce deocamdata se "zbat ca pestele pe uscat "doar le arunca cineva in apa ca sa poata prinda puteri.
Cu respect,Alexa...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mediere. este legala si constitutionala... Seffer Laurentiu Seffer Laurentiu [/i][b]Este legala si constitutionala stipularea intrun contract de credit bancar clauza ca litigiul intre parti poate fi solutionata pe calea proceduri ... (vezi toată discuția)
Presedintele romaniei despre mediere Zane Zane ,Fragment din discursul Presedintelui Traian Basescu,la Congresul Avocatilor. ,Pentru degrevarea activităţii instanţelor de judecată avocatului îi ... (vezi toată discuția)
Conditie plata onorariu Ramona24 Ramona24 Este legal ca invitatul la mediere( o banca) sa conditioneze plata onorariului mediatorului la 50% din valoarea totatala si doar daca se va ajunge ... (vezi toată discuția)