Buna ziua,
Urmeaza sa ma casatoresc in cateva luni. Logodna a avut loc acum 2 ani, am decis sa stabilim nunta cu 2 ani mai tarziu astfel incat sa ne putem ocupa ce orice problema apare si sa putem sa facem totul frumos si corespunzator. Insa, nu pot sa nu remarc ca din perioada imediat urmatoare a anuntarii logodnei a inceput sa ne mearga rau. Extrem de rau.
Context - Evenimente anterioare:
Cu aproape un an inainte am inceput sa lucrez ca manager la o agentie digitala din Anglia. Aceasta firma nu avea sucursala in Romania, astfel a trebuit sa ma interesez de ce trebuie sa fac a.i. sa-mi desfasor activitatea conform. Am decis sa fac acest pas deoarece a fost singura oportunitate sa avansez in cariera dupa ani de munca suplimentara la corporatie fara nici o marire si cu o oferta putin mai buna ca cealalta dar tot cu aproximativ 36% mai mica decat salariul mediu de pe piata pentru functia pe care o detineam. Noul salariu era decent si aproape de pretul de pe piata.
Context - Relatia cu ANAF:
Inca de la inceputul derularii activitatii am facut o vizita la ANAF care mi-a transmis sa revin in Decembrie, aproximativ 6 luni mai tarziu, pentru consultanta. Am revenit in Decembrie, doamna de la asistenta contribuabili mi-a facut un cont pe SPV cu numele scris gresit. Mi-a oferit datele de logare si mi-a transmis sa intru pe SPV si sa trimit declaratia unica in Martie de pe platforma SPV. In Martie am intrat pe platforma SPV, insa declaratiile disponibile in contul meu erau pentru anul 2016, data de atunci era anul 2020. Ne-avand alte alternative am incercat descarcat o declaratie pe 2016 tip PDF care nu m-a lasat sa o completez. Alaturi de aceasta am remarcat ca exista si o versiune Java a declaratiei unice. Am descarcat versiunea Java a declaratiei unice pe care am reusit sa o completez si care mi-a transmis ca declaratia a fost trimisa cu succes prin apasarea butonului din jos-ul paginii. Totul parea sa fie bine insa mi s-a parut dubios faptul ca nimeni nu a specificat ca declaratia unica e defapt un programel, ceea ce m-a facut sa am putine dubii. Am fost la asistenta contribuabili pentru clarificari si ca sa ma asigur ca intradevar informatiile transmise prin declaratia unica au fost primite de catre acestia. Mi s-a transmis ca nu imi pot confirma asta si ca trebuie sa revin in Iulie. In Iulie verific si nu figurez in baza de date a ANAF-ului, cu alte cuvinte tot nu pot sa imi platesc datoriile.
Context - Relatia cu firma de contabilitate:
Imediat m-am pus sa caut o firma de contabilitate sa ma ajute deoarece aveam o problema. Am gasit o firma care se autoproclama ca sunt cei mai buni din oras. Intradevar, m-au ajutat sa deschid PFA in cateva zile lucratoare, nota 10 pentru asta. Insa, cand a venit vorba de contabilitate, desi le transmiteam ce imi ziceau autoritatile adesea erau schimburi de replici si ca se cere de la mine este ilegal, si ca nu au de gand sa se conformeze. Au refuzat sa-mi refaca orice decont pentru ca "la ce iti trebuie?", de parca eu nu plateam licente, chirie, nu trebuia sa ma deplasez, nu trebuia sa exist pentru a-mi defasura activitatea. Desi le plateam serviciile la inceput de luna, in prima zi de plata, eu beneficiam de acestea dupa plata facturii pe luna urmatoare. Daca imi plateam factura pe luna curenta cu o saptamana intarziere, contabilitatea pe luna anterioara nu era efectuata.
Propunerea - Data dupa care lucrurile au inceput sa se prabuseasca:
Imediat dupa data propunerii am remarcat ca firma din Anglia a inceput sa nu ma mai plateasca. De regula erau intarzieri de plata, dar de data acesta intarzierile erau insotite de sume minuscule. In perioada apropiata am reusit sa aflu unde, cat si cum imi pot plati datoriile catre stat. Din banii ce abia mai veneau mi-am achitat toti furnizorii, insa nu am mai ramas cu nimic sa imi pot plati darile la stat. Am discutat cu firma de contabilitate cateva aspecte in vederea obtinerii oricarei forma de finantare pentru a-mi continua activitatea. Totodata am discutat si problema datorilor la stat. Mi s-a transmis ca nu este o problema, urmand ca acestea sa poata fi achitate in mod rezonabil incepand de anul urmator deoarece PFA-ul era abia deschis. In decembrie transmis firmei decontabilitate incetarea colaborarii pe fondul lipsei de lichiditati. Amuzant este ca peste cateva luni m-au somat ca nu le-am platit serviciile, care practic nu au existat, deoarece am ramas fara activitate, fapt care a fost si transmis in timp util. S-au mai ales cu cativa banuti fara nici un efort, de ce nu, incercam sa tin pe toata lumea multumita.
Somatii ANAF:
In februarie primesc prima somatie ANAF de aprox 9360 lei. Surprinzator, crezand ca eu mai am 4-5 luni pana la termenul limita. Credeam ca eram la zi pana la proba contrarie. 0 venituri, 0 economii, ma duc la ANAF sa incerc sa mediez ce pot. La ghiseu mi se transmite ca nu se poate face nimic, trebuie sa scot suma din joben in termen de 20 de zile, altfel e de rau. Nu beneficiez de nici un drept la esalonare doar daca am un imobil pe care sa il pun garant, dar reprezentantul de la ghiseu imi spune cu incredere ca daca ii dau lui 6000 lei face ca totul sa dispara. Pe cat de bine suna, cu atat am inceput sa-mi fac mai multe griji, asa ca m-am lasat in voia sortii. Fac ce pot, cat pot.
Inapoi la corporatie:
In martie am reusit sa ma intorc la corporatie, pe o functie de manager prost platita, usor, usor incepand sa imi achit din datorii. Ulterior, ANAF-ul a inceput sa ma someze pentru sume mai mici pe care am reusit sa le platesc, am mai achitat din datoriile catre prieteni, catre furnizori totul parea parea sa mearga in directia in care trebuie. In schimb am remarcat ca nu noul angajator tinea mortis sa nu imi trimita contractul de munca semnat. Am facut cereri in sensul acesta timp de un an, fara nici un rezultat.
Probleme de corporatie:
Adesea lucram peste program, dar mi se cerea sa nu imi pontez orele suplimentare. Ulterior am reusit sa obtin o aprobare a.i. sa imi pontez pana la 10 ore suplimentare lunar, cand in realitate minimul de ore suplimentare pe care le efectuam era de 20+. Managerii cu care lucram aveau concedii frecvent, adesea suplineam un alt manager pe langa activitatea pentru care eram platit. La un momentdat, unul din angajatii vechi ai companiei, proaspat intors din concediu, vede ca i-am alocat cateva sarcini minore. Pe langa faptul ca nu si-a indeplinit sarcinile acesta facea presiuni sa ma ocup eu de ele. Ceea ce era ridicol, nu eram raspunzator pentru activitatea angajatului respectiv, eu doar suplineam si raportam. Mai presus de toate, nici macar nu aveam nivelul de acces necesar ca sa-l pot ajuta. Am incercat sa-l lamuresc, m-a facut cu ou si cu otet, m-a injurat etc. Am zis sa-l las sa se calmeze ca poate a avut parte de un concediu mai putin placut. Dupa cateva saptamani in care acest individ in care practic m-a hartuit sa ii fac treaba, timp in care toti managerii au revenit din concediu, ma trezesc ca sunt luat la ture si de managerul meu care se prezinta intr-un meeting neanuntat care si acesta face presiuni in acelasi sens. Procesul a fost respectat 100% cu dovezi, nu era omul meu, nu era echipa mea, nu eram platit sa fac munca altuia, nu aveam acces sa fac munca altuia, m-a mai si injurat pe deasupra. Absolut nimic nu a multumit pe nimeni, obiectivul era ca eu sa imi cer scuze, sa-mi incalc peste orice principiu al integritatii mele si sa platesc pentru ca am indraznit.
Atacuri financiare:
Actiunea imediat urmatoare dupa acel meeting a fost sa primesc un retraining si sa fiu vizat ca mi-am incalcat eticile financiare, ceea ce mi se pare ridicol ca eu sunt manager operational si nu am acces la informatiile financiare. Unu pe doi, training-ul era pentru persoanele vizate ca fac un anumit nivel de frauda. Acest eveniment mi s-a parut extrem de ingrijorator, si m-a facut sa imi simt compromisa toata existenta mea pe piata muncii. Intre paralel cu aceste evenimente eram in discutii pentru o promovare lung amanata. Promovarea a avut loc, surprinzator odata cu evaluarea mea de un an. Desi nu mi s-a transmis nimic in sensul acesta, promovarea venea cu o responsabilitate mai mare, un volum mai mare de raspundere si de munca, dar aceeasi bani si anularea dreptului meu de a cere sau primi o marire pentru o perioada de cel putin un an, deoarece asa erau "procedurile interne". Trebuia sa beneficiez de 5% marire pentru eforturile depuse in anul anterior si cateva alte mariri pentru compensare a inflatiei. Toate acestea erau drepturile oricarui angajat, mai putin ale mele. Odata ce am mentionat de aceste aspecte, din 2-3 cuvinte promovarea sa transformat instant in mutare unilaterala pe orizontala, apoi in retrogradare. Dupa ce am avut cateva discutii din cateva directii mesajul era in felul urmator: fie accept sa ma duc pe cea mai de jos pozitie din companie cu cel mai mic salariu din companie, fie imi desfac contractul de munca. Am venit cu a treia optiune prin care mi-am dat demisia pe cale "amiabila".
ITM:
Deoarece eram extrem de ingrijorat de cele intamplate, am facut o vizita la ITM unde am relatat cele intamplate. Am facut verificarile necesare astfel incat sa ma asigur ca totul este cat se poate de in regula. Am facut o verificare cu doamna de la ghiseu daca am figurat corespunzator ca angajat si ca relatia s-a incheiat corespunzator. Totul era bine insa, doamna de la ghiseu mi-a transmis sa fac o reclamatie la Bucuresti referitor la faptul ca nu mi-am primit actele. In raspunsul venit de la Bucuresti mi s-a transmis ca eu nu am lucrat niciodata la firma respectiva. Culmea, dupa ce am vorbit cu cineva la ghiseu care mi-a confirmat ca am lucrat acolo si ca totul arata in regula.
ANAF din nou:
Este culmea ca in scurta apropiere a unui asemenea eveniment, pentru a 2-a oara, am de aface cu o noua forma de presiune ANAF. Dupa o somatie de 13000 lei pe care nu am reusit sa o platesc m-am trezit ca am poprire pe toate conturile cu numele meu. Mie mi s-a comunicat ca voi primi penalizari timp de cativa ani, apoi poprire pe contul de PFA si apoi poprire pe toate conturile cu numele meu. Eu am primit direct poprire pe toate conturile cu numele meu. Sunt blocat, nu pot sa accept multe locuri de munca deoarece nici macar nu ma pot prezenta la job, nu pot sa obtin bani de transport, de mancare, nu pot sa incasez un avans ca sa incep un proiect pe PFA.
Caracatita?
Anul acesta, de cand am plecat de la ultimul angajator, am cateva luni bune de cand aplic aproape nimeni nu ma suna. Am extrem de putine interviuri si in multe din interviurile pe care le am sunt luat peste picior si ridiculizat. De regula, interviurile la care sunt chemat sunt in afara ariei mele de activitate (IT) si tin minte in particular ca unul din intervievatori mi-a transmis "Nu-ti face griji ca la noi nu este coruptia din IT." Ceea ce mi s-a parut ciudat, din moment ce eu nu mentionez aceste aspecte deoarece nu este profesional. Am 13 ani de munca in care nu mi s-a intamplat nici pe aproape ce mi se intampla anul acesta. Am scos ultimul angajator de pe CV. Am scris si am rescris cv-ul de nenumarate ori. Am apelat la consultanti din domeniul HR. Nimic nu merge. Pe PFA e discutabil dar este extrem de dificil sa initiez orice fel de activitate stiind ca nu dispun de lichiditati si nu voi dispune pentru o perioada buna de timp.
Ajutor
Nu mi se pare real ceea ce mi se intampla si simt ca mi se incalca multe drepturi fundamentale. Am presiuni din ce in ce mai mari pe zi ce trece si nici o oportunitate/solutie. Problema ultimilor 2 ani nu poate sa continue. Nu dispun de lichiditati, dar sunt deschis la orice sfat, parere, forma de colaborare orice ma poate ajuta, directiona si preveni astfel de situatii pe viitor.
Imi cer scuze pentru long-post si va multumesc pentru timpul acordat!