avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune

Bună ziua,
Vreau să dezbat o succesiune după bunici și întâmpin următoarea situație:
În anul 1982 s-a făcut succesiunea după aceștia, iar dintre cei 4 frați, 3 au renunțat la moștenire în favoarea celui de-al patrulea, care locuia acolo și a avut grijă de bunicii mei. La acea vreme succesiunea conținea doar locul de casă, adică 250 de mp.
În anul 1994 a fost emis un titlu de proprietate pentru această proprietate, însă, în loc să apară la titular doar fiul în favoarea căruia renunțaseră ceilalți, apar toți cei 4 moștenitori.
Am încercat să scot Anexa 24 de la primărie însă m-am lovit de aceste documente care se bat cap în cap.
Cum aș putea să rezolv problema și să merg mai departe cu succesiunea? Se pot ignora actele de succesiune emise în anul 1982 și să se ia drept reper titlul de proprietate emis în anul 1994, sau trebuie să trec prin instanță și să modific acel titlu?
Menționez că indiferent ce acte se iau în considerare, nu modifică cu absolut nimic numărul moștenitorilor sau suprafețele ce intră la succesiune.
Mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 27 Octombrie 2023
ammazon, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:50, 28 Octombrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa modificați acel titlu.
Bună seara!
Este corect că titlul din 1994 să fie pe numele celor 4 moștenitori, dacă aceștia au făcut cereri pentru reconstituirea dr de proprietate asupra terenului/terenurilor respective. Legea permite acest lucru, chiar daca anterior ceilalți 3 moștenitori renunțaseră la moștenire( la data renunțării la moștenire terenurile nu erau în circuitul civil, ceea ce nu mai era valabil după anul 1990, odata cu apariția Legii nr.18/1991).
Așadar, titlu de proprietate fiind legal valabil, dvs.trebuie să faceți succesiunea și partajul pe terenul respectiv.
Partajul se face de buna voie la notar, in caz contrar, prin instanță, daca nu vă înțelegeți asupra modului de partajare cu ceilalți moștenitori de pe terenul respectiv.
Opțiunea succesorala este indivizibila.
Renunțarea nu este condiționată după cum bunurile din masa succesorala sunt în circuitul civil sau nu.
Legea Nr. 18/1991 a dat posibilitatea și celor care, la un momentdat, au renunțat la o moștenire pentru că pe vremea comuniștilor terenurile nu erau în circuitul civil, să depună cereri de reconstituire a dreptului de proprietate pe acele terenuri ale autorilor lor, terenuri care, repet, nu erau în circuitul civil, dar care, după 1990, au reintrat, cum era firesc, în circuitul civil. Aceasta este speță prezentată!
Da, am înțeles.
Dar frații au renunțat la moștenire. Punct.
Dacă au făcut cerere la legea 18/1991 și li s-a emis acel titlu, în calitate de moștenitori ai lui X, acel titlu este greșit și trebuie rectificat.
Legea 18/1991 nu te repune în dreptul de succesor si nici nu are efecte retroactive.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept succesoral si titlu de proprietate alfiyagerdt alfiyagerdt Buna seara! Ma aflu intr-o situatie incurcata si confuza.Poate imi oferiti niste sfaturi juridice Bunicul meu a decedat in anul 1982. De pe urma lui au ... (vezi toată discuția)
Situatie succesiune-titlu de proprietate Ion1944 Ion1944 In 1986 dupa decesul tatalui a fost facuta succesiunea X devenind mostenitor cu cota intraga (doar pt casa, terenul fiind in proprietatea statului), fratii y ... (vezi toată discuția)
Anulare partiala a titlului de proprietate stoicav_72 stoicav_72 Buna ziua. Va rog, daca puteti sa ma ajutati in lamurirea unei probleme legata de o mostenire. In data de 20.12.1977 tatal decedeaza.Defunctul are 4 ... (vezi toată discuția)