avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie deghizata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie deghizata

un contract de vanzare cumparare intre parinte si unul dintre fii poate fi atacat de celalal fiu pentru simulatie?
Bineinteles ca poate fi atacat.
Buna ziua!

Raspunsul este afirmativ, dovada deghizarii putandu-se face prin orice mijloc de proba.
Mai mult decat atat, legiuitorul a instituit in favoarea mostenitorului rezervatar o prezumtie relativa cu conditia ca, pe de o parte, instrainarea sa se fi facut cu rezerva uzufructului/sarcina unei rente viagere, iar pe de alta parte, dvs. (in speta) sa nu fi consimtit la incheierea contractului.
Succes!
In cazul simulatiei(actiune imprescriptibila , dreptul de a sesiza instanta nestingandu-se in timp ) numai tertii pot uza de orice mijloc de proba.
Partile sunt tinute, insa , numai de inscris.;) (de contrainscris , act ascuns , nepublic)
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Da, asa este! Insa discutia comporta o precizare in sensul ca in aceasta materie mostenitorii rezervatari sunt terti. A se vedea Fr.Deak (Contracte speciale, Donatiile deghizate, Dovada) -mostenitorii rezervatari sunt terti pentru ca se prezinta in apararea unui drept propriu, iar nu dobandit prin mostenire de la defunct, actionand deci nu ca succesori universali

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie george77 george77 buna sera>>> as dori sa stiu daca pot dona copiilor mei un imobil pe care eu il detin ca nud proprietar>>>(asta ca banca sa nu ma poata executa silit)...taxa ... (vezi toată discuția)
In cazul simulatiei geta_tabacu geta_tabacu ...in cazul simulatiei prin interpunere de persoane a contractului de vinzare cumparare a unei garsoniere ,contrainscrisul poate fi conventie verbala? cum se ... (vezi toată discuția)
Contract vanzarecumparare singevisiniu singevisiniu un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere si habitatie viagera poate fi considerat donatie?.daca se interpreteaza ca si donatie mascata ce ... (vezi toată discuția)