avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Ma confrunt cu urmatoarea problema : In urma unei ...
Discuție deschisă în Executare silită

Ma confrunt cu urmatoarea problema : In urma unei hotarari judecatoresti ...

Ma confrunt cu urmatoarea problema :
In urma unei hotarari judecatoresti ramase definitive, au fost stabilite obligatii de plata ale mele catre un creditor. Am transmis creditorului intentia de a-i transfera in cont respectiva suma de bani, din proprie initiativa, fara sa fi primit anterior vreo instiintare, notificare, somatie, de la acesta sau de la oricine altcineva, insa creditorul mi-a raspuns ca titlul executoriu a fost incredintat colectarii prin executare silita si ca trebuie sa astept executorul sa ma execute, sfat care mi s-a parut absolut bizar!? Nu m-am impacat cu aceasta idee si am facut plata voluntara, obtinand apoi confirmarea inregistrarii acestei plati in evidentele contabile ale creditorului cat si inchiderea dosarului ca urmare a achitarii integrale a creantei. Odata cu aceasta plata am solicitat creditorului in mod expres si sa sisteze orice actiune de colectare prin executare silita, intrucat aceasta executare a ramas fara obiect. Ulterioar a aparut si executarea silita, prima data prin infiintarea popririi asupra conturilor cat si la angajator, iar apoi am primit postal si documentele dosarului de executare. M-am adresat executorului, l-am informat ca mi-am achitat deja creanta si am confirmarea creditorului privind inchiderea dosarului ca urmare a achitarii integrale a creantei si i-am cerut desfiintarea popririi, insa executorul mi-a raspuns ca trebuie sa perceapa si cheltuielile de executare, cheltuieli care eu consider ca nu imi sunt imputabile mie... La ora actuala ma gasesc intr-o situatie absurda, intrucat desi am achitat integral creanta catre creditor iar in urma infiintarii popririi s-a colectat deja de catre executor o suma mai mare decat cheltuielile de executare pretinse, poprirea ramane in continuare fiind infiintata pentru intreaga suma (creanta catre creditor + cheltuielide executare) si va continua probabil pana ce se va mai colecta inca o data creanta si pe aceasta cale de executare silita... Ma gandesc sa depun o contestatie la executarea silita, sa solicit si intoarcerea executarii, sunt inca in termen; as putea solicita prin aceasta contestatie si despagubiri pentru cheltuieli de judecata + alte eventuale prejudicii ocazionate de aceasta poprire nejustificata si abuziva? Nu sunt edificat nici in legatura cu cheltuielile de executare daca se cuvine sa le achit eu intrucat odata cu achitarea creantei am solicitat creditorului in mod expres si sistarea oricaror actiuni de colectare prin executare silita, dupa cum am aratat... Cum ma sfatuiti sa actionez?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Madalina Pascu , Avocat 12:28, 2 Noiembrie 2023
Buna ziua, daca ati achitat benevol debitul inainte de demararea executarii silite, nicio cheltuiala de executare nu va este imputabila. Pentru qaceasta trebuie sa formulati contestatie la executare silita in termen de 15 zile de la data primirii documentelor de la executor. In cadrul contestatiei la executare, nu puteti solicita daune pentru prejudiciile produse prin popririile nelegale dar puteti solicita cheltuieli de judecata cu taxa de timbru si onorariu avocat. Atentie cum formulati contestatia la executare, daca banii au fost doar popriti, fara a fi retrasi nu este vorba de o intoarcere a executarii silite ci de alte temeiuri de drept. Apelati cat mai repede pentru a nu expira termenul cu documentele la un avocat pentru studiu si redactarea contestatiei.
Multumesc pt.raspuns, insa as dori sa stiu cand se considera momentul demararii executarii silite, caci pe mine nu m-a instiintat nimeni cu privire la aceasta, eu prima data am fost notificat de catre banca despre infiintarea popririi, iar apoi am primit pe cale postala, instiintare de la executor ca s-a declansat urmarirea silita impotriva mea, impreuna cu celelalte acte ale dosarului de executare, instiintare privind masura de infiintare a popririi, somatie, titlu executoriu, etc.
La acel moment creanta era deja achitata integral cu mai mult de doua saptamini in urma si aveam deja confirmarea creditorului privind incasarea creantei precum si inchiderea dosarului ca urmare a achitarii integrale.
Multumesc pt. raspuns.
Ultima modificare: Joi, 2 Noiembrie 2023
Vinicius20, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conteaza momentul la care ati primit primele documente de la executor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Creanta vanduta intre 2 firme de recuperare creante; executare silita in curs; incuviintare a executarii de catre instanta Mimi74 Mimi74 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea situatie; - creanta aferenta unui credit neperformant a fost vanduta de catre banca unei firme ... (vezi toată discuția)
Legea darii in plata ivanica57 ivanica57 Fiul meu a fost executat silit in anul 2014 ,de atunci si pana luna trecuta nu a primi nici o instiintare.Luna trecuta i a venit prima poprire pe salar.A ... (vezi toată discuția)
Cerere de incuviintare executare silita MARIAN MOCANU MARIAN MOCANU Buna ziua. Sora mea are un imprumut de nevoi personale la banca de 5000 euro si nu a mai putut achita ratele, ultima rata a achitat-o in septembrie 2008. Desi ... (vezi toată discuția)