avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Procedura expertiza grafoscopica
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Procedura expertiza grafoscopica

Buna ziua
Care este procedura realizarii unei expertize grafoscopice?Care sunt pasii ce trebuiesc urmati dupa ce in fata instantei s-a dat "specimen de semnatura" de catre partea reclamanta (partea parata nefiind prezenta pentru a da specimen de semnatura).?Care este onorariul practicat ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Qubik , utilizator 23:32, 22 August 2010
Este foarte mult de spus despre modul de realizare a unei expertize grafoscopice.
Examinarea criminalistica a scrisului are ca principal scop identificarea scriptorilor. Problemele care se pun cu aceasta ocazie sunt:
- daca doua sau mai multe texte de pe acte diferite sau mai multe mentiuni din cuprinsul aceluiasi act sunt scrise de o singura persoana;
- daca un text a fost scris de persoana pretinsa sau banuita a fi autorul;
- daca semnatura atribuita unei persoane a fost executata de aceasta;
- daca o semnatura falsificata a fost realizata de persoana presupusa a fi autor.
In toate domeniile criminalisticii, cercetarea se desfasoara dupa criterii stiintifice, obiectul este descompus in parti componente si studiat. La fel se intampla si in cazul cercetarii scrisului: acesta este descompus in caracteristicile sale mai valoroase si analizat. Pe scurt, metoda examinarii comparative consta in studierea scrisului litigios si a celui ce emana de la persoana banuita, putandu-se astfel stabili identitatea autorului pe cale indirecta.
Buna ziua
Va multumesc pentru raspuns.Totusi am o nelamurire: persoana care este indicata a fi autorul realizarii falsului nu este obligata sa "ofere" specimen de semnatura" in instanta? Partea parata nu a fost prezenta fiind reprezentata de avocat.Cum se realizeaza comparatia daca faptuitorul nu este prezent?
Multumesc
Partea parata a adoptat pana in prezent,din relatarile dvs.o anume atitudine procesuala care ii va fi in defavoare,nefiind prezenta si neluandu-i-se proba de scriitura.
Poate fi prezentat un inscris emanand de la aceasta,cu conditia ca acesta sa fie recunoscut si de partea cu care se judeca,ca inscris martor,daca nu exista astfel de posibilitati pozitia adoptata va fi avuta in vedere la pronuntarea hotarararii.
Buna seara,
O expertiza grafoscopica (grafologica) poate fi efectuata de IML?
Multumesc
Nu la IML ci la Institutul National de Criminalistica.

Alte discuții în legătură

Expertiza grafoscopica eugen82 eugen82 am facut plingere penala impotriva unei persoane care a falsificat un act de care ulterior s-a si folosit a scris un text si a falsificat asa-zisa semnatura a ... (vezi toată discuția)
Expertiza grafologica matar matar unde se poate executa o expertiza grafologica a unor documente? e posibila si fara prezenta persoanei respective?e posibila expertiza comparand de exemplu o ... (vezi toată discuția)
Expertiza grafoscopica DanyD DanyD Se poate efectua o expertiza grafica a unei semnaturi dupa o copie de pe actul care se presupune ca a fost falsificat? Originalul nu se mai gaseste. (vezi toată discuția)