avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza grafoscopica
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza grafoscopica

am facut plingere penala impotriva unei persoane care a falsificat un act de care ulterior s-a si folosit
a scris un text si a falsificat asa-zisa semnatura a altei persoane care ar fi avizat pozitiv respectivul act; aceasta persoana nu a semnat acel act
am solicitat proba cu expertiza grafoscopica
as dori sa aflu cum se va proceda, cit costa o astfel de expertiza si cine va trebui sa suporte costul?
Ultima modificare: Joi, 3 Noiembrie 2011
eugen82, utilizator
Cel mai recent răspuns: alexandrugroza , utilizator 14:35, 6 Noiembrie 2011
Daca ati formulat deja plangere penala, expertiza grafoscopica (grafologica) se va efectua de organul de cercetare pe cheltuiala statului.
Daca invinuitul (ulterior faptuitor sau chiar inculpat) se dovedeste a fi in final condamnat, in cheltuielile de judecata i se vor imputa si aceste expertize.
Expertiza grafoscopica este expertizarea criminalistica a scrisului - numita si grafoscopie sau expertiza grafica si are ca obiect de activitate identificarea autorului unui scris necunoscut sau contestat .
Are ca obiect stabilirea faptului daca un text sau o semnatura au fost realizate de catre persoana nominalizata in actul respectiv,identificarea persoanei care a executat un text sau o semnatura care s-au dovedit ca nu apartin titularului sau provin de la autori necunoscuti sau cu nume fictive.
Exista laboratoare de expertiza criminalistica unde va avea loc expertiza ,prin metode specifice , al carei rezultat se va concretiza intr-un raport de expertiza.
Costurile sunt suportate din bugetul M. j, insa, daca partea cere un anume expert , autorizat, va suporta si plata acestuia
Din experienta mea va spun ca partea care cere expertiza este si cea care o va plati.
Eu personal, intr-un dosar penal , am cerut expertiza grafica a unui document, am cerut expres ca aceasta expertiza sa se faca la INEC (Institutul National de Expertize Criminalistice), care se subordoneaza Ministerului Justitiei. Mi-au cerut sa suport costul expertizei (800 RON), insa pentru ca am avut si expert-parte am suportat si cheltuiala cu acesta, separat.
Si eu stiam, cum a spus si dna. legally_aid ca aceste cheltuieli sunt suportate de MJ, iar cel care pierde procesul va suporta toate cheltuielile de judecata, insa...se pare ca una este teoria si alta este practica in multe cazuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura expertiza grafoscopica Nina1 Nina1 Buna ziua Care este procedura realizarii unei expertize grafoscopice?Care sunt pasii ce trebuiesc urmati dupa ce in fata instantei s-a dat \"specimen de ... (vezi toată discuția)
Expertiza grafologica matar matar unde se poate executa o expertiza grafologica a unor documente? e posibila si fara prezenta persoanei respective?e posibila expertiza comparand de exemplu o ... (vezi toată discuția)
Expert grafolog monicalirca monicalirca As vrea sa stiu daca exista vreo institutie unde poti studia grafologia si sa fi atesat. Pun aceasta intrebare deoarece pentru a putea deveni expert ... (vezi toată discuția)