avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumpărare apartament cu chiriași. La momentul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumpărare apartament cu chiriași. La momentul semnării contractului ...

Cumpărare apartament cu chiriași. La momentul semnării contractului de vânzare cumpărare la notar, vânzătorul mi-a spus ca exista un contract cu chiriasii, și ca le-a dat termen de 30 de zile sa părăsească imobilul. In contract apare ca transmiterea proprietații pe numele meu a avut loc la data semnării, dar predarea imobilului se va face in termen de 30 de zile, cu notificarea chiriasilor. Am cerut notarului copie după contractul cu chiriasii și mi-a spus ca nu l-a primit, iar vânzătorul mi-a spus ca nu am dreptul sa văd acest contract. Este legal acest lucru? De ce notarul a trecut perioada de 30 de zile in contractul de vânzare daca nu a văzut contractul de închiriere? Și încă ceva, având in vedere ca transmiterea proprietații a avut deja loc, dar imobilul nu a fost predat, am dreptul sa cer plata chiriei pentru acele 30 de zile ? Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:59, 12 Noiembrie 2023
De ce notarul a trecut perioada de 30 de zile in contractul de vânzare daca nu a văzut contractul de închiriere?


Pentru ca nu întotdeauna predarea ulterioara a unui imobil are la baza un contract de închiriere.
Poate fi și convenția părților. Plus ca, din punctul de vedere al vânzării și nefiind nici notat la Cartea funciara, contractul de închiriere nu îl interesează.

Și încă ceva, având in vedere ca transmiterea proprietații a avut deja loc, dar imobilul nu a fost predat, am dreptul sa cer plata chiriei pentru acele 30 de zile ?


Da, aveți.
Mulțumesc pentru răspuns. In acest caz, trebuie sa cer plata chiriei direct chiriasilor, nu? Nu are legătura cu fostul proprietar. Și ce pot face in cazul in care aceștia nu sunt de acord?

raluk0207 a scris:

Și încă ceva, având in vedere ca transmiterea proprietații a avut deja loc, dar imobilul nu a fost predat, am dreptul sa cer plata chiriei pentru acele 30 de zile ?


Da, aveți.

"avut loc la data semnării, dar predarea imobilului se va face in termen de 30 de zile, cu notificarea chiriasilor."
Eu cred ca e o clauza pe care v-ati asumat-o
Astea trebuiau discutate înainte, nu știți daca chiria a fost deja platita pt luna în curs.
Da, greșeala mea ca nu am întrebat înainte. Legat de chirie, nu au plătit pentru ultima luna, dar fostul proprietar nu le va returna garanția.

gi-jane2 a scris:

"avut loc la data semnării, dar predarea imobilului se va face in termen de 30 de zile, cu notificarea chiriasilor."
Eu cred ca e o clauza pe care v-ati asumat-o
Astea trebuiau discutate înainte, nu știți daca chiria a fost deja platita pt luna în curs.


Ultima modificare: Miercuri, 8 Noiembrie 2023
mnd123, utilizator
Personal nu cred ca aveți dreptul sa luati ceva bani. Chiriașii au contract cu fost, daca proprietarul vrea judecata cu ei, nu are decât sa ceara.
Dvs nu ati stabilit o chirie cu ei, nu aveti contract cu aceștia și nici cu fostul în privința inchirierii.
Problema va fi și cu plata cheltuielilor pe aceste 30 de zile...intretinere, lumina etc.
Puteati obține o reducere de preț de la proprietar pt aceste neajunsuri..30 de zile pt lipsa de folosinta ai alte cheltuieli.
Adica dvs sunteți cu paguba, eventual veti cheltui și cu evacuarea lor daca nu pleaca și fost le retine garanția și îl doare în spate.

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere al fostului proprietar. mnd123 mnd123 Contract de inchiriere al fostului proprietar.. Am achizitionat un apartament, si conform contractului de vanzare cumparare, transmiterea proprietații a ... (vezi toată discuția)
Chiriașii imobilului cumpărat refuză încheierea unui contract scris cu mine, noul proprietar. cum îi pot obliga? Gabriela1982E Gabriela1982E In luna octombrie am cumparat un apartament despre care am fost informata ca are persoane in chirie. Intre fostul proprietar si chiriasi exista un contract de ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare imobil am achizitionat un imobil, ... MIHAELAX MIHAELAX Contract de vanzare cumparare imobil Am achizitionat un imobil, in contractul de vanzare cumparare incheiat la notar este mentionat urmatorul ... (vezi toată discuția)