avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Se acorda stimulent de inserție la copil după 2 ani? ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Se acorda stimulent de inserție la copil după 2 ani? (Copil fără handicap)

Stimulent inserție
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 10:38, 12 Noiembrie 2023
Cine are dreptul la stimulent de inserție lunar:
ART. 8 din OUG 111/2010:

(1) De indemnizaţia lunară şi stimulent de inserție prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă beneficiază oricare dintre părinţii copilului, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.

(2) Beneficiază de aceleaşi drepturi şi una dintre persoanele care a adoptat copilul, căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă, cu excepţia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii săi, precum şi persoana care a fost numită tutore.

(3) În situaţia persoanelor prevăzute la alin. (2), acordarea drepturilor prevăzute la art. 2, respectiv la art. 7 se face ţinându-se seama de perioada de 12 luni anterioare celei în care, după caz, s-a aprobat adopţia, a fost făcută încredinţarea ori s-a instituit plasamentul sau tutela.

(4) În cazul în care intervine decesul părintelui care îndeplinea condiţiile pentru a beneficia de concediul şi de indemnizaţia lunară prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv de stimulent de insertie, părintele supravieţuitor are dreptul să beneficieze, la cerere, de drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, după cum urmează:

a) de drepturile părintelui decedat, în situaţia în care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă;
b) de drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare.
Excepție face asistentul maternal profesionist, care nu poate beneficia de aceste drepturi pentru copiii pe care îi are în grijă, ci doar pentru propriii copii.
[ link extern ] /
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, obțin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserție.
Adica dacă te întorci la locul de munca înainte de 2 ani , ai dreptul la stimulentul de inserție?
Mulțumesc!

Cornel Vasile a scris:

Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, obțin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserție.

Da, doar dacă te întrci la muncă înainte de-a împlini copilul 2 ani, pentru lunile de până la 2 ani beneficiezi de stimulent.
Ultima modificare: Duminică, 12 Noiembrie 2023
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cic GeBa GeBa Bunicii pot intra in concediu de crestere si ingrijire copil? Multumesc! (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pana la 2 ani mihaela_1968 mihaela_1968 Buna ziua! In cazul adoptiei copilului, pt intocmirea adeverintei de catre angajator ca sa pot beneficia de indemnizatie, prima luna de referinta din ... (vezi toată discuția)
Concediu acomodare copil adoptat cristinaelena23 cristinaelena23 Buna ziua, Am o angajata care urmeaza sa infieze o fetita. Va rog sa ma ajutati cu legea in care se precizeaza ca am obligatia sa ii acord concediu de ... (vezi toată discuția)