avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Cand se platesc cheltuielile de executare catre ...
Discuție deschisă în Executare silită

Cand se platesc cheltuielile de executare catre executorul judecatoresc? ...

Cand se platesc cheltuielile de executare catre executorul judecatoresc?
Buna ziua! Am urmatoarea situatie, somatie catre debitor cu creanta de platit si cu cheltuielile de executare. Debitorul achita cheltuielile de executare catre executor, dar creanta catre creditor nu. Este corect acest lucru? Mi se pare logic ca, cheltuielile de executare sa se plateasca dupa achitarea creantei. Rog daca se poate un temei legal. Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 15 Noiembrie 2023
Kristina2023, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:32, 17 Noiembrie 2023
După ce luați un credit de la bancă, începeți să returnați mai întâi dobânzile. Așa și în executările silite. Un executor face anumite cheltuieli, pe care normal că vrea să și le recupereze, că doar nu o să le suporte din buzunarul lui.
Si cu creanta cum ramane? Dupa ce si-a recuperat cheltuielile de executare , executorul nu mai are chef sa faca nimic in scopul recuperarii creantei. Asa orice debitor achita cheltuielile de executare ca sa scape de creanta. Asta este corect?
Mi se pare logic ca, cheltuielile de executare sa se plateasca dupa achitarea creantei. Rog daca se poate un temei legal.


Art. 864: Eliberarea sumei
Dacă există un singur creditor urmăritor, după reţinerea cheltuielilor de executare, când este cazul, suma de bani realizată prin urmărirea silită se eliberează acestuia până la acoperirea integrală a drepturilor sale, iar suma rămasă disponibilă se predă debitorului.
Art. 865: Rangul creanţelor cu preferinţă generală
(1)În cazul în care urmărirea silită a fost pornită de mai mulţi creditori sau când, până la eliberarea sau distribuirea sumei rezultate din executare, au depus şi alţi creditori titlurile lor, executorul judecătoresc procedează la distribuirea sumei potrivit următoarei ordini de preferinţă, dacă legea nu prevede altfel:
a)creanţele reprezentând cheltuieli de judecată, pentru măsuri asigurătorii sau de executare silită, pentru conservarea bunurilor al căror preţ se distribuie, orice alte cheltuieli făcute în interesul comun al creditorilor, precum şi c....
dupa cum vedeti, in oricare situatie, cheltuielile de executare se acopera primele.
Ce puteti face dvs e sa ainsiatati cu executarea si daca vedeti rea vointa, puteti face contestatie la executare, chiar si in calitatea dvs de creditor.

din ce stiti dvs, are bunuri in romania ?
Puteti sa executati chiar si imobil daca nu gasiti bani pe undeva
puteti sa aducei pana la urma si un evaluator, va luati banii si pt onorariul acestuia.

Nu mai deschideti subiecte noi pt aceeasi problema.
Ultima modificare: Vineri, 17 Noiembrie 2023
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se pot prescrie ratele de credit in perioada de executare? eagle_free eagle_free Buna ziua. Daca spre exemplu o persoana este in stadiul de executare silita asupra a 2 imprumuturi restante si are poprire pe contul cu salariu, as vrea sa ... (vezi toată discuția)
Adjudecatar- recuperare sume cu titlu de creanta Ramona Geambasu Ramona Geambasu Buna ziua, As dori sa ma asigur ca din articolul de mai jos,executorul judecatoresc este obligat la final,dupa incheierea actului de adjudecare dupa ... (vezi toată discuția)
Inscriere masa credala persoana fizica VioletaAngheluta VioletaAngheluta Buna ziua! va rog frumos sa ma ajutati, sa imi spuneti daca un reprezentant al primariei poate solicita inscrierea la masa credala pentru o persoana fizica, ... (vezi toată discuția)