Buna ziua,
Incerc sa fiu cat mai la obiect.
Am luat un credit ipotecar doar pe numele meu, el fiind codebitor cu venituri 0 (asa a fost trecut in contractul creditului de catre banca la insistentele lui. Avansul la banca a fost platit fiecare jumatate. A vrut neaparat sa apara si pe contractul de credit). Pe contractul de vanzare cumparare al apartamentului suntem amandoi cu cote 50/50 la insistentele lui, a insistat foarte mult sa fie si el trecut in contractul de vanzare al apartamentului.
Ne-am despartit si acum el imi cere jumatate din apartament la valoarea actuala. Mentionez ca de cand am luat creditul, eu am platit ratele la banca in proportie de 99%, si pot dovedi acest lucru, el platind doar 3 rate. Creditul nu este achitat in totalitate.
Se poate vorbi de partaj in aceste conditii, adica sa primeasca 50% din apartament? As avea castig de cauza in instanta? Ce ma sfatuiti sa fac? Ce suma de bani trebuie sa-i dau?
Chiar dacă ați trait în concubinaj, doar instanța de judecată va decide partajul imobilului, deoarece sunteți amândoi coproprietari 50/50%.
Concubinul dumneavoastră poate declara în fața instanței, că punea și el lunar jumate din rată, dar vă trimitea pe dvs la bancă, că doar nu era să mergeți amândoi lunar să plătiți câte o jumătate din rată.
Trebuie să vă împăcați cu ideia că va trebui să acceptați partajul dispus de judecător, care s-ar putea să nu vă placă.
Când doi oameni locuiesc sub același acoperiș, nu au cum să pună doi martori pentru fiecare lună calendaristică, să probeze instanței cum puneau fiecare banii pentru rata care trebuia plătită în comun, ei fiind copropritari și trebuind să o plătească jumi-juma.
cris0811
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
el nu poate obtine in instanta 50% pentru ca deja are 50%!!! spre diferenta de casatorie unde cota nu e determinata dvs nu mai aveti ce cote sa stabiliti.
Dapix
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Adevărul este că dreptul la proprietate este garantat de constituție.
Concubinul din această speță este proprietar deplin pe 50% dintr-un imobil, iar pentru acest aspect nu este obligat să dovedească nimic pentru că are contractul de V/C de la notar.
Proprietarii din prezenta speță împart la partaj proprietatea, și nu neapărat ratele lunare.
Dar nefiind soți cu bunuri în comun, nu prea pare a fi proces de partaj, pentru că fiind fiecare proprietar pe 50/50% din imobil, nu prea au ce partaja.
Fiecare proprietar își cere fiecare partea lui din proprietate, conform contractului de V/C de la notar.
Dacă nu se înțeleg amiabil, în actuala speță pot ajunge la vânzarea imobilului prin executare silită, dacă concubinul vrea să meargă până în pânzele albe.
Chiar dacă sunt stabilite cotele părți, tot partaj se numește, tehnic vorbind. Procedura e prevazuta de art. 980 și urm Cod proc.civ. Ii mai putem spune ieșire din indiviziune sau imparteala, dacă dorim.
Finalitatea este sa existe un singur proprietar asupra imobilului - fie întreg imobilul ii este atribuit unui dintre ei cu plata unei sulte în favoarea celuilalt, fie se vinde imobilul la alta persoana și împart prețul rezultat conform cotelor părți.
Dacă imobilul are sarcini (de ex.daca acel contract este unul de credit cu ipoteca) și acesta va fi avut în vedere la momentul partajului/impartelii bunului/ieșirii din indiviziune. Dacă este credit de nevoi personale, avem alte discuții cu privire la rate (prin ce procedura recuperam banii, prescripție, ca și celalalt este codebitor, etc).
Partajul imobilului se poate face amiabil, sau, dacă nu exista acord, prin instanta.
Taxa de timbru este de 3%, spre deosebire de 5% cât ar fi fost dacă nu erau stabilite cotele părți.
Asa ca, soluții juridice obiective sunt, chiar în susținerea poziției persoanei care a adresat întrebarea, dar după ce trece de momentul psihologic "cum sa ii dau eu juma de casa ca nu suntem casatoriti".
Vă sugerez sa luați legătura cu un avocat din zona dvs, sa ii prezentați actele, în special contactul de vânzare-cumpărare, contractul de credit și dovezile de plata și sa rezolvati problema juridică.