Sub terenul unei cabane, s-a cumparat un teren cu bazin de acumulare de izvoare in urma cu 30 de ani la comun, de catre 4 proprietari. Toti cei 4 proprietari isi luau apa de baut de acolo.
In timp, mai toti si-au vandut cabanele si au cedat partea de izvor unuia din proprietari, care s-au mutat in permanenta acolo si aveau nevoie de apa.
Au ramas 2 proprietari. Eu (1/4) si vecinul cu 3/4 parti din contract.
Azi a fost la mine, si mi-a spus ca a cumparat recent el tot terenul respectiv, ca actele de pe terenul vechi nu erau inregistrate la primarie, prin urmare nu e valid contractul.
Ca daca vrea el, eu nu o sa mai am de unde sa imi iau apa pentru familie.
A facut o manevra urata, dar legala din cate stiu.
Ca sa ii platesc lui 200 de lei pentru apa lunar, daca nu o sa imi infunde teava.
Toate astea pentru ca in urma cu aprox 3 luni ne-am certat.
Eu am vrut sa curat bazinul cu clor ca era infestat de microbi, am avut toata familia si oaspetii diaree cat timp am baut apa de acolo, si de cand am trecut pe apa imbuteliata suntem ok, am facut apoi test care a iesit pozitiv la bacterii, si el a refuzat, pentru ca nu ii place gustul de clor si e "bazinul lui" si el nu are nimic de la apa aia.
Acum chiar a devenit bazinul lui. Nu stiam ca terenul e pus la vanzare, a fost defapt o intelegere intre ei si o alta persoana cu caracter indoielnic (cei care se aseamana se-aduna).
Bazinul construit de parintii nostri e acum in intregime al lui, in mod oficial. Nu am fost foarte apropiati, nici nu ne cunosteam inainte de acum 5 ani.
Din cate am inteles, daca exista izvoare, nu se poate interzice accesul la apa potabila persoanelor din zona.
I-am spus si lui, dar mi-a raspuns ca nu e inregistrat acolo niciun izvor, si acum e terenul lui, deci prin urmare daca vrea sa construiasca ceva de-asupra, poate oricand.
Ce se poate face legal?
Sper ca legea ne protejeaza impotriva unora ca acest individ.
De cativa ani m-am mutat si eu cu familia acolo, si nu vreau sa cred ca legea ii permite sa ne lase fara apa pentru spalat si gatit.
Am scris catorva avocati, insa nu am primit inca un raspuns.
Am fost deconectat inainte acum cateva zile.
Am incercat sa refac intrebarea cu update-ul actual, dar mi s-a sters de catre gi-jane2, motivul fiind "mesaj dublat", chiar daca era alta premiza si alta intrebare.
Acum familia mea nu are apa.
Tatal meu, care e cu handicap la pat, si are nevoi speciale (face pe el, trebuie spalat), nu poate fi spalat, ca nu exista apa in zona.
Legile mentionate de dumneavoastra nu spun cu certitudine ca as putea sa-i incalc dreptul de proprietate, ca sa-mi iau apa din izvorul "lui".
De asemenea, am sunat la Apele Romane, si mi-au spus ca legea 107/1996 spune ca am dreptul sa accesez izvorul.
Mai departe, am studiat legea apelor, si e mentionat ca doar raurile si apele cu peste 10kmp sunt publice. Cele sub 10kmp aflate pe teren privat, sunt private.
Situatia e urgenta, adica va trebui sa imi bag tatal intr-un azil de varstnici, ca sa aiba ei grija de el si sa aiba toate conditiile pe care aici nu le mai poate avea.
Cum il pot ataca pentru daune pe omul asta, in instanta, pentru ce a facut?
Am discutat cu un student la drept si mi-a spus: "poate fi o șansă și cu intabularea în baza principiului bunei credințe"
Sau ca as putea obtine: "ordonanță președințială la instanța" pentru a-mi primi drepturi temporare la izvor pana la proces.
Up date faceți în același topic. Chiar dacă e alta întrebare, problema e aceeași și ca toată lumea sa stie contextul, trebuie continuat subiectul deschis pe tema.
Vad ca functioneaza asta... Stau de o saptamana fara apa, de 2 zile am postat intrebarea, si lumea n-o sa-mi raspunda pentru ca e deja prea mult de citit. De asta am vrut topic nou, fara context, si am intrebat despre legile apelor, si procedura de ordonanta presedintiala de urgenta. Povestea (contextul) original chiar n-are nicio relevanta in situatia de fata.
@mitabiciclista: exceptional de concis! un singur amendament: oricine face o captare trebuie sa asigure apa de consum pentru cei din aval, daca nu le pune la dispozitie apa din captare.
@vladn: fiti practic, impacati-va cu vecinul, e imperios necesar. nimeni altcineva nu va va putea da acces la bazinul de pe terenul lui.
Mda. Vecinul e genul de persoana care s-a casatorit, apoi sotia l-a parasit peste 2 saptamani ca e "nebun" omul.
Fiica lui nu mai vorbeste cu el, ca e "nebun" omul.
Lumea din sat nu-l suporta, ca odata ce se supara pe cineva, orice faci, poti sa stai in cap, nu se va impaca cu tine niciodata - fie ca e vina altuia sau vina lui, nu conteaza. A prins boala pe tine, esti dusman pe viata.
Ciudat e faptul ca mi s-a spus clar telefonic de la Apele Romane, ca nu ma poate lasa nimeni fara apa, chiar daca e teren privat, izvoarele au alte legi.
De asta m-am si luat cu mitabiciclista, ca mi-a spus si la Primarie, mi-au spus si de la Apele Romane.
Dar cand am sunat la 112 dupa ce am fost deconectat, mi-au spus ca nu au auzit de astfel de legi.
Aveam raspuns in scris de la Apele Romane, dar mi-au dat o lege care nu zice nimic de proprietatea privata.
E ciudata situatia rau de tot. Nimeni nu stie nimic. Unii care zic ca stiu, defapt sunt pe langa (cum a fost cel de la dispecerat de la Apele Romane care mi-a zis de lege). Sa inteleg ca asta e.
Am de sapat dupa alt izvor. A mai sapat cineva in zona si a platit 7000 eur doar pt sapaturi. Pe langa asta, tevi, instalatie, pompa, etc. Ghinionul meu.
Stupide legile oricum. Apa e o resursa naturala si dreptul la apa e un drept fundamental al omului. Dar hopa! Nu se poate daca e teren privat... ca devine proprietate privata. Dar daca faci sapaturi si gasesti aur, e al statului. Wtf Romania!