avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietar nou ne interzice accesul la izvorul de apa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietar nou ne interzice accesul la izvorul de apa potabila, cumparat inainte de 4 proprietari dar actele nu mai sunt valabile

Sub terenul unei cabane, s-a cumparat un teren cu bazin de acumulare de izvoare in urma cu 30 de ani la comun, de catre 4 proprietari. Toti cei 4 proprietari isi luau apa de baut de acolo.

In timp, mai toti si-au vandut cabanele si au cedat partea de izvor unuia din proprietari, care s-au mutat in permanenta acolo si aveau nevoie de apa.

Au ramas 2 proprietari. Eu (1/4) si vecinul cu 3/4 parti din contract.

Azi a fost la mine, si mi-a spus ca a cumparat recent el tot terenul respectiv, ca actele de pe terenul vechi nu erau inregistrate la primarie, prin urmare nu e valid contractul.
Ca daca vrea el, eu nu o sa mai am de unde sa imi iau apa pentru familie.
A facut o manevra urata, dar legala din cate stiu.

Ca sa ii platesc lui 200 de lei pentru apa lunar, daca nu o sa imi infunde teava.

Toate astea pentru ca in urma cu aprox 3 luni ne-am certat.
Eu am vrut sa curat bazinul cu clor ca era infestat de microbi, am avut toata familia si oaspetii diaree cat timp am baut apa de acolo, si de cand am trecut pe apa imbuteliata suntem ok, am facut apoi test care a iesit pozitiv la bacterii, si el a refuzat, pentru ca nu ii place gustul de clor si e "bazinul lui" si el nu are nimic de la apa aia.

Acum chiar a devenit bazinul lui. Nu stiam ca terenul e pus la vanzare, a fost defapt o intelegere intre ei si o alta persoana cu caracter indoielnic (cei care se aseamana se-aduna).

Bazinul construit de parintii nostri e acum in intregime al lui, in mod oficial. Nu am fost foarte apropiati, nici nu ne cunosteam inainte de acum 5 ani.

Din cate am inteles, daca exista izvoare, nu se poate interzice accesul la apa potabila persoanelor din zona.

I-am spus si lui, dar mi-a raspuns ca nu e inregistrat acolo niciun izvor, si acum e terenul lui, deci prin urmare daca vrea sa construiasca ceva de-asupra, poate oricand.

Ce se poate face legal?
Sper ca legea ne protejeaza impotriva unora ca acest individ.

De cativa ani m-am mutat si eu cu familia acolo, si nu vreau sa cred ca legea ii permite sa ne lase fara apa pentru spalat si gatit.
Ultima modificare: Vineri, 17 Noiembrie 2023
Vlad N., utilizator
Cel mai recent răspuns: Vlad N. , utilizator 15:30, 10 Ianuarie 2024
VladN, ne pacaliti? e vorba de un izvor, care a fost captat sau de un put, fiindca ziceti ca ati sapat? daca acelasi lucru le spuneti si altora, va vor intoarce wtf-ul.
Ultima modificare: Duminică, 7 Ianuarie 2024
adriandimitriu, utilizator
Nu am inteles absolut nimic din ce ati spus dvs.
Defapt cred ca nu ati inteles dvs nimic, daca ma intrebati de pacaleli.
Ce nu am spus bine? Cu ce sa va pacalesc?

Izvoarele sunt limitate.
Zona e de munte.
Eu am teren de-asupra bazinului lui, deci izvorul lui trece prin terenul meu.
Daca eu sap de-asupra, pe terenul meu, risc sa se mute atat izvorul meu, cat si al lui in alta parte. Poate sa se mute la 1km de exemplu si sa nu mai fie gasit.
De asta nu se sapa niciodata de-asupra.
Daca se muta izvoarele, inseamna ca nu vom mai avea DELOC apa pe proprietate - nici eu, nici el.
Legile apei ar trebui sa protejeze izvoarele, si sa le faca publice CEL PUTIN celor prin pamantul carora curge izvorul.
Normal, ele vin de sus, si curg in jos.

Intelegeti acum "WTF-ul"?

Izvorul asta era format natural initial, adica locul unde curgea apa din pamant. Ca s-a sapat si s-a adancit sa se faca bazin, asta e alta poveste. Au sapat cei angajati de tatal meu acum 30 de ani, adica noi am betonat acolo tot, e munca noastra si am pierdut-o pt ca nu erau "bune" actele."

Deci in continuare, wtf Romania cu legile astea de 2 lei?

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
V-am scris mai sus, încă din 19 nov 2023, să luați legătura cu un avocat. (eventual de prin partea locului).

Dvs. ce vreți? Să-și imagineze careva topografia locului? Nu vi se pare firesc să-i prezentați măcar vreo hartă?

Dacă-l găsiți/căutați pe vreunul care să-și deseneze în minte harta locului pe care nu l-a văzut vreodată și să mai aibă și pretenția că harta din mintea lui o avea vreo legătură cu realitatea din teren, înseamnă că-l căutați (și ferească să-l găsiți) pe vreunul ...venit cu pluta pe râul de prin preajmă!

Pe bune? Vă mai și mirați că oamenii cu mintea în cap își exprimă nedumeriri pentru că n-au cum să vadă cu ochiu minții exact ceea ce vedeți dvs. uitându-vă pe deal "de-asupra" ori la vale pe unde s-o fi săpat "acum 30 de ani". Mergeți la avocat cu actele pe care le aveți, cu hărți, cu poze, cu ce aveți. Acesta este doar un forum.
Ultima modificare: Marți, 9 Ianuarie 2024
romascanu, moderator
Stimata doamna, mi-ati dat niste legi care n-au nicio legatura cu situatia descrisa.
Le-am citit, le-am prezentat si politistului care a stat cu mine la telefon vreo 30 de minute, le-a citit si el, ca si el era mirat de situatie. Dumneavoastra nu ati spus nimic relevant. Recititi va rog legile pe care mi le-ati mentionat si mirati-va.

Am spus clar ca e zona de munte si vecinul e mai jos.

"Dvs. ce vreți? Să-și imagineze careva topografia locului? Nu vi se pare firesc să-i prezentați măcar vreo hartă?"
Ce nu ati inteles?
Chiar aveti nevoie sa va desenez harta pentru atat???
Unul e SUS. Altul e JOS. GREU! Fereasca Dumnezeu.

Puteti urla la oameni, dar sa ajutati cu adevarat, e greu.

Ba e vina mea ca n-am dat suficiente detalii.
Ba e vina mea ca am dat prea multe detalii si "v-am" incurcat.

Va rog sa ma iertati, dar stau cam prost cu rabdarea dupa toate astea. Am scris aici sperand ca gasesc ajutor, ca eram intr-o situatie urgenta.

"V-am scris mai sus, încă din 19 nov 2023, să luați legătura cu un avocat. (eventual de prin partea locului)."
Am scris emailuri la 5 avocati cat de simplu se poate descrie. Am primit ZERO raspunsuri.
Am cautat pe google: Avocat specializat in "Energie și resurse naturale".
I-am luat la rand.

Dumneavoastra ce vreti?
"Pe bune?" Da bineinteles, ma jur pe ce-am mai sfant.
Cu ce v-am gresit eu?

V-am zis clar, am sunat la Apele Romane. Am trimis si primit email care nu zice nimic, si nu sustine deloc situatia.
V-am descris situatia pe larg, pe scurt, am recapitulat.
Mi-ati dat informatii irelevante, cu toate ca ati sustinut ca legea e de partea mea.
Am ajuns la concluzia ca legea apelor e o mare tampenie in zona de munte, pentru ca ii obliga pe vecini sa se saboteze unul pe celalalt, pana ce unul ii va da in cap celuilalt daca isi muta izvorul.
Asta i-am spus ultimei persoane care mi-a scris. Ce am spus gresit?

Chiar nu reusesc sa va inteleg, explicati-mi dumneavoastra!

Acesta este mesajul pe care l-am trimis la avocati prin email:

"
Am o cabana in zona de munte.
Sub terenul pe care am casa, e un izvor ingradit si captat in bazin, de unde ne luam apa de 30 de ani incoace.
Izvorul curge firesc, prin terenul meu (de sus in jos).
Am un vecin cu casa sub izvor (izvorul e sub mine, iar el e sub izvor la 50m).
A cumparat proprietatea cu izvorul si m-a deconectat de la apa.
Nu am dreptul la apa pentru ca a devenit izvorul proprietate privata?
Se poate ataca urgent? Exista vreo cale legala de a ma reconecta?

Multumesc.
"

E mai simplu ca Ana are 2 mere. Cate mere are Ana?
Sau mi se pare mie si e defapt matematica quantica?

Va si desenez:

o - casa mea

~ - izvorul

u - casa lui

Exact asa, de sus in jos.

Izvorul a fost ingradit, si mi s-a revocat accesul.

Ati reusit sa ii dati de cap?

Ma gandeam sa va atasez si un desen daca tot mi-ati cerut, dar vad ca mi-ati cam cerut imposibilul. Nu gasesc sau chiar nu exista optiunea asta pe forum.

Later edit: Am rezolvat-o si pe asta. V-am facut mare desen. Va dau asa cu link: [ link extern ]
Va rog sa apreciati munca depusa.
Deci vedeti acolo, unde e cu albastru ingradit, e apa. Parintii mei au betonat bazinul.
El pur si simplu a cumparat proprietatea pe ascuns (fara sa ne fi zis cineva ca e iar de vanzare) si m-a deconectat, ca el de mic copil si-a dorit sa fie pirat, si acum e "apele" lui!

Doamne-ajuta!
Ultima modificare: Miercuri, 10 Ianuarie 2024
Vlad N., utilizator
O sa va raspund la o singura intrebare: nu e fizica cuantica, e mult mai complicat: legile naturii sunt neschimbate de milenii, cele umane se pot schimba peste noapte. in plus, fata de primele, cele din urma nu au caracter universal.
daca ar fi fost simplu, ati fi putut sa-i dati de capat si singur.
daca nu reusiti sa gasiti un avocat, sa stiti ca va puteti reprezenta si singur.
invatati legislatia, practica judiciara (in acest domeniu nu poate fi prea extinsa) si intentati o actiune.
reusita depinde de un singur lucru: cat de mult timp si resurse (bani) sunteti dispus sa alocati pentru asta.
cu sinceritate, succes!
Ultima modificare: Miercuri, 10 Ianuarie 2024
adriandimitriu, utilizator

Alte discuții în legătură

Am nevoie de sprijin - vreau sa fac o asociatie TziTzi_84 TziTzi_84 Buna ziua ma numesc Rares si vreau sa ma ajutati in a constitui o asociatie ( nu stiu de ce tip ) Suntem 21 de utilizatori a unei aductiuni de apa potabila ... (vezi toată discuția)
Discutii bazin captare izvor cristinan44 cristinan44 Buna ziua! va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema:am o caseta in zona de munte, iar apa este furnizate prin caderea libera, de la un izvor ... (vezi toată discuția)
Un vecin de la tara imi opreste apa daniel. h daniel. h buna ziua, am la tara, intr. o localitate din jud. Bistrița Năsăud, racordata apa la gospodarie prin cadere, izvorul fiind pe terenul unu vecin, cu care am ... (vezi toată discuția)