avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pentru cei deja pensionati
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pentru cei deja pensionati

Pentru cei deja pensionati , dupa aplicarea noii legi a pensiilor se recaculeaza punctajul general sau se ia in considerare punctajul total scris pe decizia de pensionare. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 12:07, 22 Martie 2024
Se recalculeaza . De exemplu , daca ati primit puncte aferente indicelui de corectie , acestea dispar din punctajul pensiei .
Ultima modificare: Marți, 21 Noiembrie 2023
CHKa, utilizator
Din studierea proiectului noii legii la art 144 se precizeaza

" La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislației
anterioare, devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea
numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință prevăzută la art. 84, cu
excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale
agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 care se recalculează conform art.153. ..."

Eu subinteleg ca punctajul total este cel deja calculat conform legii vechii la care mai adaug eventual punctele
de stabilitate.
Conform prevederilor noii legi a pensiilor se va face o recalculare a punctajului pensiei in perioada inainte de aprilie 2001 luandu-se in calcul veniturile totale castigate inainte de aprilie 2001 daca pensionarii prezinta adeverinte justificative conform modelului anexat la Ordinului Muncii si Protectiei Sociale nr 487/2021.

si daca ai mai mult de 25 ani vechime, adaugi punctajele suplimentare de 0.5 puncte/an pentru pentru fiecare an intre 25-30 ani, de 0.75 puncte/an pentru 30-35 ani si 1 punct/an peste 35 ani.

Recalcularea cu calculul veniturile totale castigate inainte de aprilie 2001 este prevazuta la art 154 din proiectul noii legi a pensiilor

Dar poate m-am grabit .
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atenție! Punctele aferente indicelui de corecție nu sunt menționate nicăieri.Nu se regăsesc în acel total puncte acumulate.Ele se regăsesc în punctajul mediu anual că și procent.
De acord.. Dar nu regăsesc în textul legii ca se recalculează numărul de puncte la cei deja pensionați în sensul celor arătate . Vad numai ca se elimina indicele de corecție în viitor (adică cu 1 septembrie)
Ultima modificare: Marți, 21 Noiembrie 2023
freeanifer, utilizator
Se recalculeaza toate pensiile cu noul algoritm , exact in articolul citat de dvs. se specifica asta , nu se pot RE-calcula decat celor carora li s-a calculat deja , deci celor aflati in pensie . “ ... se reclculeaza prin inmultirea numarului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referinta ... “ . Ori , numarul total de puncte realizat NU cuprinde si pe cele aferente indicelui de corectie . Iar la art 85 (1) se arata exact cum se calculeaza acest punctaj realizat de asigurat : “ ... se obtine din insumarea punctajelor anuale ale acestuia si a numarului de puncte de stabilitate “ . Deci , NU si punctele aferente indicelui de corectie . De altfel , probabil acesta e si rostul acestor puncte de stabilitate , fara acestea multor pensionari le-ar fi scazut pensiile , mai ales celor cu indice mare de corectie .

Alte discuții în legătură

Calcul punctaj mediu interval interval De cand cu racalcularea pensiilor, incerc sa dau mai multa atentie datelor de calcul mentionate in decizia de pensie pe care am primit-o cu multi ani in urma. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am o singura intrebare: numarul total de puncte realizat ... jimmyjacksson jimmyjacksson buna ziua! am o singura intrebare: numarul total de puncte realizat la calcularea pensiei este punctajul mediu anual, respectiv 2,15045, inmultit cu stagiul ... (vezi toată discuția)
La calculul pensiei de la 1 septembrie , in cazul unei persoane ... freeanifer freeanifer La calculul pensiei de la 1 septembrie , in cazul unei persoane deja pensionate se iau in considerare numarul total de puncte din decizia de pensionare si se ... (vezi toată discuția)