avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna seara! De curand am achizitionat un apartament ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna seara! De curand am achizitionat un apartament care avea ...

Buna seara!
De curand am achizitionat un apartament care avea cuprins si un mic hol inchis cu usa de termopan din spatiul comun.
Vecinul de langa usa noastra, suparat ca nu a cumparat el apartamentul, nu s-au inteles la pret, a facut plangere catre politia locala ca pe el il deranjeaza usa de pe spatiul comun (de suparare ca nu a putut sa cumpere apartamentul si apoi sa isi inchida ambele apartamente printr-o usa de termopan a vrut sa sicaneze).
Mentionez ca aceasta usa a fost pusa de 20 ani si vecinul s-a mutat acum 10 ani.Mai sunt pe scara si alte apartamente inchise la fel.
Nu se platea chirie la asociatie si nu avea vreun contract de folosinta gratuita a acelui spatiu.
Politia a trimis o invitatie catre proprietarii ap 3-eu aveam doar promisiunea facuta la notar si le-a mentionat sa isi darame usa ca sunt pe spatiul comun conform legii 50.
Zis si facut, ca sa nu aiba durere de cap s-a demolat acest spatiu si ulterior m-au anuntat cu parere de rau la notar ca nu mai am acel hol.
Intrebarea mea este urmatoarea!
Avand in vedere ca acest spatiu este in capat, nu incomodeaza pe nimeni si in mod normal as circula numai eu si familia mea, vecinul nu are ce sa caute decat daca ar dori sa imi pazeasca usa, nu exista tablouri electrice, de gaz, as putea inchide din nou in mod legal? Pot printr-un contract concesiune, de inchiriere sau folosinta sa imi inchid spatiul, dar fara acordul vecinului direct avizat? Doar al celorlalti vecini din scara si de pe etaj?
Pe etajul meu sunt 3 ap, pot lua semnatura doar 2 semnaturi-genul 50+1?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 09:06, 9 Decembrie 2023
Din pacate...

ART. 36 din legea 196/2018
Schimbarea destinației proprietății comune este permisă cu îndeplinirea cumulativă a
următoarelor condiții:
a) numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți coproprietari;
b) numai dacă prin aceasta nu se împiedică folosirea în condiții normale a condominiului de
către toți proprietarii;
c) în baza acordului în scris al tuturor proprietarilor din condominiu;
d) după obținerea prealabilă a acordurilor, avizelor și autorizațiilor necesare prevăzute de
legislația în vigoare, emise în condițiile legii de instituțiile/autoritățile abilitate în acest sens.

Si nu cred ca o sa primiti acordul dumnealui, holul acela/casa scarii... fiind proprietate comuna...


PANCONE35 a scris:

Pot printr-un contract concesiune, de inchiriere sau folosinta sa imi inchid spatiul, dar fara acordul vecinului direct avizat? Doar al celorlalti vecini din scara si de pe etaj?
Pe etajul meu sunt 3 ap, pot lua semnatura doar 2 semnaturi-genul 50+1?
Va multumesc!


Potrivit art. 43 din legea nr. 196/2018,

(1) Părțile comune pot fi atribuite proprietarilor în folosință exclusivă numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți proprietari.

(2) Hotărârea de atribuire în folosință exclusivă se adoptă cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu și ai cotelor-părți indivize.

(3) Atribuirea în folosință exclusivă se face în baza unui contract încheiat între asociația de proprietari și proprietarul căruia i se atribuie în folosință exclusivă partea de proprietate comună.

(4) Contractul prevăzut la alin. (3) se încheie pe o perioadă de maximum 12 luni și poate fi reînnoit numai cu acordul ambelor părți și cu respectarea prevederilor prezentei legi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in aga a blocului in care sunt presedinte am prezentat ... Pavel Florina Pavel Florina Buna ziua, in AGA a blocului in care sunt presedinte am prezentat noul statut actualizat dupa legea 196/2018 , in care am inclus si 4 spatii ( boxe de pe ... (vezi toată discuția)
Locuiesc intr-un apartament situat la etajul 4 intr-o scara de ... Victor Ispas Victor Ispas Locuiesc intr-un apartament situat la etajul 4 intr-o scara de bloc . La etajele 1-4 sunt cate 3 apartamente si cate un balcon pe casa scarii La parter sunt ... (vezi toată discuția)