avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas! Buna seara! Sunt pensionata medical ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas! Buna seara! Sunt pensionata medical gr lll si nu am inca varsta ...

Buna seara!
Sunt pensionata medical gr lll si nu am inca varsta standard de pensionare limita de varsta.
In urma cu 6 saptamani mi a decedat sotul care era pensionar la limita de varsta dar era totodata si angajat cu CIM. A lucrat pana a decedat, asa i s a desfacut de fapt contractul de munca, avand in total 68 ani de munca, legal.
Cf legii 263/2010 legea pensiilor, sotul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmas pe 6 luni de zile, daca nu are varsta standard de pensionare si daca are un venit mai mic de 35% din salariul mediu brut! Si in acest caz, tot legea spune, ca sotul supravietuitor are dreptul la 50% din cuantumul pensiei in plata a sotului decedat sau la care ar fi avut dreptul sotul decedat.
In acest sens am depus o cerere la Casa de Pensii solicitand totodata sa i fie recalculata pensia sotului, tinandu se seama de anii munciti in plus fata de cei 40 de ani pt care i s a calculat initial pensia atunci cand a iesit la pensie, la 60 de ani.
Va rog frumos, imi puteti spune daca am inteles corect ceea ce este mentionat in lege?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: lumifatu , utilizator 11:11, 15 Decembrie 2023
Intr-adevar, puteti reveni la pensia de invaliditate.
Cornel Vasile, multumesc frumos pentru toate informatiile dv! Ceea ce nu stiu este, cum revin la pensia de invaliditate.?!! Care este procedura? Mi e teama ca cei de la casa de pensii, nu ma vor ajuta.
Reluarea in plata a pensiilor suspendate se face la cerere, incepand cu luna urmatoare celei in care a incetat cauza suspendarii, daca cererea a fost depusa in termen de 30 zile de la data incetarii cauzei suspendarii.
Multumesc mult!
Sper sa rezolv cu bine aceasta situatie.
Multă sănătate vă doresc!
Nu-i chiar așa de simplu, odată ce renunți la pensia de boală vei rămâne fără nici o pensie.

De ce nu faceți un efort să mergeți să întrebați la COMISIA de expertiză`??
Pensia de boală depinde exclusiv de comisia de expertiză, nu de casa de pensii.

Cel care renunță benevol la pensia de boală se consideră că și-a dobândit total capacitatea de muncă.
Dacă renunțați la pensie de boală, casa de pensii va anunța în scris comisia de expertiză a capacității de muncă că ați renunțat la dreptul de invaliditate.

Comisia medicală de expertiză vă sistează gradul de invaliditate, DACĂ BENEVOL renunțați la pensia de boală.
Mergeți urgebt la COMISIA medicală de expertiză, și vorbiți cu șeful comisiei, care este medicul expert.
Ultima modificare: Vineri, 15 Decembrie 2023
Dapix, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas cornelianedelcu cornelianedelcu Buna ziua, As dori sa ma lamuriti daca sotie pensionata medical revizuibila anual ,varsta 57 ani poate beneficia de pensie de urmas in urma decesului sotului ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas myrymia myrymia Buna ziua, Cum se poate proceda ca mama mea, ramasa vaduva, sa poata beneficia de pensia de urmas? Mentionez ca tatal meu a murit de o luna iar mama este ... (vezi toată discuția)
Pensie sot supravietuitor carastefan carastefan Doi soti, unul pensionar celalalt inca activ in concediu medical dar cu perspective de a obtine o pensie mai mare, deasemenea cu perspectiva (medicala) de-a ... (vezi toată discuția)