avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cass la venituri din chirii
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cass la venituri din chirii

Buna ziua! Am pensie de boala in valoare de 1575 si am si venituri din chirii in valoare de 2100 lei pe luna.. Acum mi se impune sa platesc contributie la sănătate din chirii in valoare de vreo 1900 lei. E corect ,o data ce sunt asigurata la sănătate prin pensia de boala?
Ultima modificare: Luni, 11 Decembrie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Cosmin Olteanu , Consilier juridic 04:02, 13 Decembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua!

Legea nu prevede diferențe în funcție de categorii, precum angajat, student, pensionar, persoană cu handicap etc, toți plătind egal și necontând dacă sunteți asigurată și prin altă sursă de contribuție, precum pensia de boală menționată de dvs.

În acest sens, ANAF a pus la dispoziția contribuabilor și un mic ghid pe care vi-l las aici: [ link extern ]

Incepand cu veniturile aferente anului 2023, baza anuala de calcul al CASS o reprezinta:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunerea declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara;

b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunerea declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;

c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul dedepunerea declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor stabilesc si declara contributia si depun Declaratia unica Capitolul II Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului pentru care se datoreaza contributia.

Persoanele fizice depun Declaratia unica Capitolul I. Date privind veniturile realizate pana la termenul de 25 mai inclusiv al anului urmator celui pentru care se stabileste contributia datorata, daca realizeaza venituri peste plafoanele de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara. In situatia in care venitul realizat se incadreaza in acelasi plafon cu venitul estimat, contribuabilii nu au obligatia depunerii Declaratiei unice Capitolul I. Date privind veniturile realizate, in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Noile plafoane se iau in calcul incepand cu veniturile anului 2023, astfel ca plata contributiilor se va face in 2024. Totusi, plafoanele trebuie luate evidentiate in Declaratia unica din 2023 la capitolul privind estimarile.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Decembrie 2023
Cosmin Olteanu, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa si contract de munca in paralel - contributii sanatate 2024 sa.trufanda sa.trufanda Buna ziua! Daca am un PFA activ impreuna cu un contract de munca la o alta firma si deja platesc contributiile de sanatate prin acel contract, pentru PFA ... (vezi toată discuția)
Declaratie unica persoana fizica xman_ghio xman_ghio Buna seara, va rog sa ma ajutati cu cateva nelamuriri legate de impozitul pe venit persoane fizice si depunerea declaratiei unice. In cursul anului 2019 am ... (vezi toată discuția)
Pfa si angajat in 2024 ??? nu gasesc un raspuns ... Dozzzer Dozzzer PFA si Angajat in 2024 ??? buna...nu reusesc sa gasesc un raspuns clar nicaieri...asa ca sper sa ma puteti lamuri... sunt Angajat Norma Intreaga 8h si am ... (vezi toată discuția)