avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Medicina muncii la angajare si anual la angajatori ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Medicina muncii la angajare si anual la angajatori ...

Buna ziua
Medicina muncii la angajare si anuala la angajatori este obligatorie. Va intreb pentru ca nu am facut medicina muncii la angajare si nici medicina muncii periodica anuala. Exista o lege care sa oblige angajatorul pentru medicina muncii o data pe an?
Ultima modificare: Marți, 12 Decembrie 2023
Kyrcea, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:51, 12 Decembrie 2023
Buna ziua!
Potrivit art. 186 C. muncii, toţi angajatorii au obligaţia să asigure salariaţilor accesul la serviciul medical de medicină a muncii, care poate fi un serviciu autonom organizat de angajator sau unul asigurat de o asociaţie patronală.

[ link extern ]
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
j) să angajeze numai persoane care, în urma examenului medical şi, după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute şi să asigure controlul medical periodic şi, după caz, control psihologic periodic, ulterior angajării.
-art. 39 (4) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei încălcarea dispoziţiilor art. 12 alin.(1) lit. a) şi b), art. 13 lit. a), d) – f), h) – m) şi o), art. 20, art. 29 alin. (1) lit. a) şi ale art. 32 alin. (2).
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-art. 6 Angajatorii din orice domeniu de activitate, atât din sectorul public, cât şi din sectorul privat, sunt obligaţi să respecte reglementările în vigoare privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor.
-art. 8
(1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigură supravegherea sănătăţii lucrătorilor sunt: examenul medical la angajarea în muncă, de adaptare, periodic, la reluarea activităţii, supraveghere specială şi promovarea sănătăţii la locul de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medicina muncii liviu f liviu f Buna ziua. Am o firma cu doi angajati (vinzatoare in magazin de haine). Este obligatoriu sa am (firma) un contract sau o colaborare sau altceva de ... (vezi toată discuția)
Fisa de aptitudini! buna ziua, poate o persoana care nu a obținut ... Dumitru67 Dumitru67 Fisa de aptitudine ! Buna ziua, poate o persoana care nu a obținut fisa de aptitudini sa fie angajata în condiții legale? Care sunt sancțiunile pe care le ... (vezi toată discuția)
Control medical periodic ladyc ladyc Buna seara, Angajații tuturor instituțiilor sunt obligați sa facă controlul medical periodic (anual)? Majoritatea celor pe care ii cunosc la ... (vezi toată discuția)