avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Notificare ANAF neplata contributii la pfa
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Notificare ANAF neplata contributii la pfa

Buna ziua,
Am primit azi 14.12 notificare ANAF sector 6 privind nedeclararea CAS si CASS pentru veniturile din 2018. Subsemnatul sunt PFA si pensionar din 2012
1. Eu stiu ca pensionarii nu platesc CAS. Daca acest luru NU este adevarat va rog sa aveti amabilitatea sa imi spuneti care este temeiul legal pt.plata CAS de catre pensionari.
2, Ref.la CASS am omis sa o declar si sa o platesc si mi se spune ca trebuie sa o achit deoare ce am realizat venituri ega[e cu 12 salarii brute tara.Conform declaratiei depuse pt.anul 2018 am realizat venit brut de `11385 lei respectiv un venit net de 11.115. lei
Daca ati putea va rog sa imi spuneti ce valoare de CASS ar trebui sa achit, nu cunosc niveul salariului brut pe tara din 2018.
Va multumesc frumos.
Ultima modificare: Vineri, 15 Decembrie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: voicudamian , utilizator 06:14, 30 Mai 2024
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati sa clarific urmatoarele :
Eu sunt inregistrat ca PFA (CUI 29704616) pe baza declaratiilor RECTIFICATIVEde venituri depuse pe 27.12.2023 prin care am rectificat in declaratiile depuse numarul autorizatiei de inregistrare primit in 2012 de la Registrul Comertului adica F/40/517 (nr.incorect) in Numarul (corect) 517 din 2012 pentru a nu risca sa fiu impozitat ca PF.
Din cate cunosc eu, ca PFA nu sunt obligat sa platesc CASS decat daca ating un anumit prag al veniturilor inregistrate
Azi dimineata am primit o somatie pentru CNP 1481014400244 sa platesc CASS de 1653 lei conform titlului executoriu emis in 24.05.2024 de ANAF, la care pot face contestatie in 15 zile la instanta competenta.
Veniturile brute declarate pentru 2019 erau sub 8000 lei iar cele nete sub 6000 lei.
Ar trebui sa ma duc azi la sediul din Popa Tatu sa explic de unde apare confuzia care a dus la stabilirea platii CASS IN SARCINA MEA ca PF desi eu am rectificat din decembrie 2023 declaratiile pe anii 2018-2022 prin care apar inregistrat ca PFA ?
Inca o intrebare : Eu am domiciliul stabil in sectorul 6. La ce instanta (judecatorie, sediu) trebuie sa merg sa depun contestatia in termen de 15 zile.?
MULTUMESC MULT PENTRU RASPUNS URGENT.
As vrea sa va mai intreb :
1 )daca se poate depune la judecatorie contestatia la somatia de plata in mediul online si
2) daca achit suma stabilita prin somatie (1653 lei) in ce termen mai pot face totusi contestatie la judecatorie ?
MULTUMESC MULT.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In du am trecut valori gresite voicudamian voicudamian In calitate de PFA (pensionar) in DU pentru veniturile obtinute in 2022 declaratia fiind depusa in februarie 2023 am trecut o suma eronata la rubrica ... (vezi toată discuția)
Am o problema de rezolvat privind restituirea unor sume nedatorate voicudamian voicudamian Buna ziua, Am o problema de rezolvat privind restituirea unor sume nedatorate si nerestituite de catre ANAF si anume : 1) Deoarece in declaratia unica de ... (vezi toată discuția)
1) datorita unei erori a subsemnatului la redactarea declarației unice ... voicudamian voicudamian 1)Datorita unei erori a subsemnatului la redactarea Decl.Unice pt.2018, ANAF a emis decizia 1/aprilie 2024 de stabilire din oficiu a CASS in valoare de 2280 ... (vezi toată discuția)