avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună ziua. Vă rog să mă indrumați cum și in ce ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună ziua. Vă rog să mă indrumați cum și in ce condiții ...

Bună ziua. Vă rog să mă indrumați cum și in ce condiții se poate obține o pensie socială sau o pensie de boala , ajutor de handicap. O persoană RM să o numim născută 27.07. 1955 . Ani vechime lucrați 6-7 (cartea de muncă nu o mai găsește ) A lucrat din 2012 2018 ca badantă in Italia fără acte. S-a reântors in Ro in 2018 in prezent are ajutor social de la primărie in valoare de 170 lei. Acest venit nu ii ajung nici macar să iși cumpere medicamentele. In 2018 a facut primul AVG , 2019 interventie chirurgicală ruptură de menisc, 2020 tumoare chistică fibromatoasă 2022 al doilea AVG care ia afectat vederea mai mult de 50% spre orbire ( nu vede nici să coboare scările )apelează la vecini pentru ai cumpăra o pâie sau pentru a o insoți când trebuie sa meargă să-si facă un dosar de ajutor social ,2023 intervenție chirurgicală colecist.Având atâtea probleme de sănătate in data de 14 .12. 2023 s-s prezentat la medicul de famile pentru un consult . Nu a beneficiat de consultație fiindcă nu mai figurează ca asigurat. Are două fice care nu o pot ajuta având si ele familie si probleme. Iau mai trimis când au putut cate 100 lei pe card . I-au blocat cardul altfel ii tăiau ajutorul social de la primărie. In situația dată vă rog să mă sfătuiți cum aș putea ajuta . Persoana in cauză lociește singură . Ficele ei locuiesc in alte localități . Cu mulțumiri și considerație Hartagan Doina
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Decembrie 2023
Doina Hartagan, utilizator
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 16:35, 16 Decembrie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu nu sunt jurist , dar cred ca primul pas necesar este ca una dintre fiice sa o declare la firma unde lucreaza ca fiind in intretinerea ei si s-o ia coasigurat la sanatate . Atunci va putea sa apeleze la medicul de familie , la medici specialisti , etc. Cu documente medicale se va putea prezenta la AJPIS in vederea obtinerii - daca asa va considera comisia medicala - a unui certificat de incadrare in grad de handicap . In situatia ca va fi incadrata in vreun grad de handicap , va avea dreptul la o indemnizatie lunara , nu foarte mare , dar ... e ceva ... La pensie nu se incadreaza , pentru ca are prea putini ani lucrati , ar avea nevoie de minim 15 . NU exista pensie sociala , doar ajutor social platit de primarii - dar spuneti ca il are deja . Pe de alta parte , fiicele d-nei ar avea obligatia - atat morala , dar si legala - sa-i dea o mana de ajutor mamei aflata in nevoie . Ar trebui sa faca un efort , chiar daca au familii , pentru ca si mama lor a facut , crescandu-le , nu-i asa ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt disperata, nu s-a aprobat cererea pentru pensie de invaliditate. pot beneficia de o indemnizatie sociala? andika andika Buna ziua! Ma numesc Andreea am 31 de ani de mai multi ani sunt cam bolnavicioasa dar de anul trecut mi s a agravat sanatatea,In octombrie am fost ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate dana iorga dana iorga buna ziua am virsta de 35 ani.anul trecut am suferit de doua interventii chirurgicale la coloana si la ambele articulatii ale soldului,suferind protezare la ... (vezi toată discuția)
Alocatia de sustinere a familiei toadermarina toadermarina Buna ziua .am si eu o intrebare .sotul meu cat se curand a fost la spital si la operat pt a treia oara. are tumoare maligna la vezica urinara si e acasa nu ... (vezi toată discuția)