avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Citatie chemare in instanta ca parte vatamata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Citatie chemare in instanta ca parte vatamata

Buna ziua!

In urma cu aproximativ 3 ani , am fost neindreptatit cu o cazare de pe olx la festivalul de muzica Neversea. I-am facut transfer bancar persoanei X in valoare de Y lei , dupa care nu am mai primit niciun raspuns cu privire la aceasta cazare vreodata din partea acestui individ.

L-am reclamat pe individul X la politie iar acum este deschis pe numele lui un dosar penal. Dosarul este 4960/204/2020. In toti acesti ani am primit diverse citatii de la judecatoria din Campina , citatii in care mi se solicita prezenta in instanta dar la care eu nu am fost niciodata prezent, eu fiind dintr-un alt judet ,iar Campina fiindu-mi peste masura pentru deplasare (mentionez ca in acest dosar sunt implicate peste 100 de persoane vatamate).
In urma cu cateva zile am primit o alta citatie in care mi se solicita din nou prezenta la Campina ( in calitate de parte vatamata) iar de data aceasta citatia imi pare usor diferita mentionandu-se si ca “pot fi si adus in caz de neprezentare nejustificata in fata instantei pe baza unui mandat de aducere” sau “va solicitam sa indepliniti procedura de citare si sa restituiti dovada”. Poate ma insel, iar aceste mentiuni sa fi fost prezente si in celalalte citatii primite de-a lungul anilor, la care dupa cum am mentionat mai sus eu nu am fost prezent fizic in instanta la nicio solicitare din ele.

As avea urmatoarele intrebari va rog:

a) Pot renunta la acest proces cumva?
b) Trebuie sa ma prezint neaparat in instanta?
c) Poti fi reprezentat de un avocat din oficiu gratis , platit de stat? Daca da, cum se procedeaza in acest fel? De unde se poate solicita acest avocat ?
d) Pot fi adus in instanta cu “forta” cu mentiunea in care eu oricum nu locuiesc la adresa din buletin. Am resedinta in alt judet, fata de cel mentionat in buletin.
e) Pot fi amendat in acest fel, eu neprezentandu-ma in instanta deloc pana acum?
f) Care ar fi cel mai bun lucru de facut conform parerii dumneavoastra cu mentiunea ca nu mai vreau sa am de-a face cu acest caz/citatii iar suma data la momentul respectiv inculpatului este nesemnificativa avand in vedere "efortul" pe care ar trebui sa-l depun pentru deplasarile la Campina etc. pentru acest caz.

Multumesc aniticipat!
Ultima modificare: Duminică, 24 Decembrie 2023
Marius4444, utilizator
Cel mai recent răspuns: Marius4444 , utilizator 18:29, 30 Decembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
a) Pot renunta la acest proces cumva? - da, puteți prin împăcare sau retragerea plângerii.

b) Trebuie sa ma prezint neaparat in instanta? - în principiu, nu, dat fiind ca sunteți persoana vătămată. Cel mai bine ar fi sa trimiteți la instanta un înscris în care sa spuneți de ce nu va puteți deplasa și care sunt solicitările dvs.

c) Poti fi reprezentat de un avocat din oficiu gratis , platit de stat? Daca da, cum se procedeaza in acest fel? De unde se poate solicita acest avocat ?
- în situația descrisa de dvs asistenta juridica nu este obligatorie decât daca sunteți minor.

d) Pot fi adus in instanta cu “forta” cu mentiunea in care eu oricum nu locuiesc la adresa din buletin. Am resedinta in alt judet, fata de cel mentionat in buletin. - da, dacă chiar este cazul se poate emite mandat de aducere pe numele dvs, indiferent unde locuiti în fapt. Din ce ați scris, impresia mea este ca instanta doar dorește sa se realizeze formal procedura de citare, adică sa semnați confirmarea de primire.

e) Pot fi amendat in acest fel, eu neprezentandu-ma in instanta deloc pana acum? - nu, persoana vătămată nu poate fi amendata pentru neprezentarea

f) Care ar fi cel mai bun lucru de facut conform parerii dumneavoastra cu mentiunea ca nu mai vreau sa am de-a face cu acest caz/citatii iar suma data la momentul respectiv inculpatului este nesemnificativa avand in vedere "efortul" pe care ar trebui sa-l depun pentru deplasarile la Campina etc. pentru acest caz. - sa semnați dovada de primire a citației, sa trimiteți prin e-mail la instanta un document în care sa spuneți de ce nu va prezentați și sa mergeți cu citația la un avocat sa vadă exact despre ce este vorba în proces. Poate respectiva persoana cu privire la care ați depus plângerea a fost trimisa în judecata, dar poate s-a dispus renunțare la urmărirea penala, clasare, acord de recunoaștere a vinovatiei, etc. În funcție de situație, un avocat va poate îndruma cum sa obțineți banii plătiți prin transfer, atunci când ați făcut rezervarea, sa va recuperați prejudiciul.
Multumesc mult pentru raspunsurile oferite!

As mai avea doua mici nelamuriri cu urmatoarele:

a) Pot renunta la acest proces cumva? - da, puteți prin împăcare sau retragerea plângerii

Odata ce depun cererea de retragere a plangerii catre judecatoria din Campina, mai trebuie ulterior sa fiu chemat in instanta sau sa fac alte formalitati cu privire la aceasta cerere de retragere sau este indeajuns sa depun aceasta cerere si gata, nu voi mai fi expus la alte citatii/formalitati cu privire la acest process?

Aceasta cerere se poate depune si pe e-mail catre instanta sau trebuie pusa sub forma unei scrisori postale?

b) Trebuie sa ma prezint neaparat in instanta? - în principiu, nu, dat fiind ca sunteți persoana vătămată. Cel mai bine ar fi sa trimiteți la instanta un înscris în care sa spuneți de ce nu va puteți deplasa și care sunt solicitările dvs

Ar fi indeajuns un “simplu” motiv cum ca nu ma pot deplasa din cauza distantei, sau trebuie ceva mai “complex” ca motiv ? Un motiv intemeiat?

Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasi ulteriori dupa retragerea unei plangeri in calitate de persoana vatamata OanaMin OanaMin Buna ziua Am depus o plangere impotriva unei persoane acum cativa ani deoarece am fost neindreptatita pe OLX. Am transferat o suma de bani pentru o cazare si ... (vezi toată discuția)
Parte vatamata in proces stefanliviu2003 stefanliviu2003 Am fost citat ca parte vatamata intr-un proces care are loc la Constanta si ultima fraza din citatie spune ca \\"In caz de neprezentare nejustificata urmare a ... (vezi toată discuția)