avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare cu reducere varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare cu reducere varsta

Buna ziua.
As dori o lamurire legata de situatia pe care o sa o prezint;
In urma depunerii de catre mine a dosarului de pensionare partiala anticipata in dec.2020, in ian 2021 am primit decizia de pensie partiala anticipata .( nu am cerut inca sa beneficiez de ea pana in acest moment)
In dec.2023 cand am implinit 63 de ani, am solicitat emiterea deciziei de pensionare pentru limita de varsta prin reducerea cu 2 ani a varstei standard ca urmare a faptului ca am locuit in zona Motru care a fost inclusa in zonele cu poluare remanenta depunand adeverinta eliberata de Serviciul de Evidenta a populatiei. Am considerat ca aceasta prevedere ( reducerea cu 2 ani) imi confera dreptul la pensia integrala cu includerea perioadei lucrate ulterior, a facultatii, armatei.
Astazi am primit raspunsul de la Casa de Pensii ca acesta reducere "se aplica doar persoanelor ale caror drepturi de pensie s-au deschis ( nu inteleg ) ori se deschid dupa intrarea in vigoare a acestor prevederi legale"
" Drepturile de pensie anticipata v-au fost deja stabilite ......si prin urmare nu va sunt aplicabile prevederile legale invocate ..."
Eu o vedeam simplu si clar : am implinit 63 de ani, exista o lege care introduce o zona in categoria de poluare remanenta, prin care pot beneficia de reducerea varstei de la 65 la 63.
Se poate sa nu fi inteles din textul raspunsului enuntat. Poate primesc ceva lamuriri suplimentare.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 13:39, 27 Decembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
H.G.257/2011
Art.54
(1) Persoanele care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 65 alin. (5) din lege pot solicita pensia anticipată parțială, fără penalizare, cu cel mult 2 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 sau, după caz, în anexa nr. 6 la lege.
-Se considera ca d-voastra v-ati deschis drepturile cu mai m,ult de 2 ani inainte, chiar daca decizia nu a fost pusa in plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala - domiciliul in baia mare maruis maruis Buna ziua. Am urmatoarea intrebare legata de Legea Pensiilor: Pentru o persona, de sex feminin, nascuta in 17 decembrie 1955 , care sunt conditiile pentru a ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata fara penalizare - domiciliul in copsa mica lenutamarginean lenutamarginean reducerea varstei de pensie cu 2 ani pentru locuitorii zonei copsa mica (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog ajutati-ma cu o opinie in urmatoarea speta: ... Marian Hainagiu Marian Hainagiu Buna ziua, Va rog ajutati-ma cu o opinie in urmatoarea speta: -sunt pensionat anticipat partial(cu penalizare) cu mai mult de 2 ani pana la împlinirea ... (vezi toată discuția)