avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vînzare imobil! Buna ziua va rog ,cine poate sa- mi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vînzare imobil! Buna ziua va rog ,cine poate sa- mi răspundă: am vindut o locuință,am ...

Buna ziua va rog ,cine poate sa- mi răspundă: am vindut o locuință,am declarat prețul real ,care era mai mic decit cel din grila notariala,dar notarul mi- a luat impozitul de 1% datorat statului ,la prețul locuinței din grila lui notariala.Este corect?Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:43, 4 Ianuarie 2024
nu, dar ce mai conteaza ?
onorariul vi-l ia la pret de grila, dar imozitul, nu.
Doar ca trebuia raportat ca tranzatie suspecta.
nu cred ca e mare diferenta ca bani.
Ultima modificare: Vineri, 29 Decembrie 2023
gi-jane2, moderator
Da, este corect.
Toate taxele (onorariul, impozit, tarif intabulare) se raportează la valoarea din grila notariala, daca prețul declarat de părți este mai mic.

Ordinul nr. 46/2011 pentru aprobarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici În vigoare de la 22 februarie 2011

Art. 4. - (3) Pentru autentificarea actelor care au ca obiect bunuri imobile, onorariul se calculează la valoarea declarată de părți. În cazul în care valoarea declarată de părți este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici în condițiile art. 111 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, notarul public notifică organelor fiscale respectiva tranzacție, onorariul fiind calculat la valoarea minimă stabilită prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici.
Ultima modificare: Vineri, 29 Decembrie 2023
raluk0207, utilizator
Si unde scrie in lege sau norme, de impozit platit la valoarea de grila?
Ultima modificare: Vineri, 29 Decembrie 2023
gi-jane2, moderator

gi-jane2 a scris:

Si unde scrie in lege sau norme, de impozit platit la valoarea de grila?


În Monitorul Oficial al României, partea I, nr.1196, art.I, alin.3- Hotărârea nr. 1336/2023 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016
(4) În sensul prevederilor art. 111 alin. (4) din Codul fiscal, la transmiterea dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, impozitul prevăzut la art. 111 alin. (1) şi (3) din Codul fiscal se calculează, în funcţie de perioada de deţinere a proprietăţii imobiliare şi de valoarea declarată de părţi, sau după caz, de valoarea stabilită prin studiul de piaţă, în situaţia în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici cu experţi evaluatori autorizaţi în condiţiile legii. Valoarea tranzacţiei proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, luată în calcul la stabilirea impozitului, nu include TVA aferentă, în cazul în care aceasta se aplică tranzacţiei respective.
Ultima modificare: Joi, 4 Ianuarie 2024
raluk0207, utilizator
Hotărârea asta modifica și completează cu valabilitate din 29 dec .
Chiar asa ghinion sa încheie actul în 29 dec?!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce notarul m-a fortat sa vand in acte un teren de 10.000 de ... Bruma C Bruma C De ce notarul m-a fortat sa vand in acte un teren de 10.000 de ori mai scump, dupa o asazisa lista cu pretul zonei? (vezi toată discuția)
Tranzactie contr vanz-cump intre tata si fiica ceyla ceyla As dori sa stiu daca este posibil ca,tatal sa vanda fiicei un imobil cu contr vanz-cump la notar,sub pretul grilei,iar taxele si impozitul la notar sa fie ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare teren sub grila notariala ralucabun ralucabun Parintii mei vor sa-mi vanda un teren , terenul este incadrat in grila notariala la 350 lei/mp. Problema este ca daca s-ar dori vanzarea catre o terta persoana ... (vezi toată discuția)