avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Va rog sa-mi spuneti daca sotul care a primit ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Va rog sa-mi spuneti daca sotul care a primit mostenire de la ...

Va rog sa-mi spuneti daca sotul care a primit mostenire de la parinti prin succesiune o casa o poate dona sau vinde fara acceptul sotiei in conditiile in care intre acestia exista un act la notar ca in cazul decesului unuia toate bunurile ramin persoanei supravietuitoare(neavind copii).Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:51, 8 Ianuarie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, poate.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca stati în casa aia, puteti sa mergeti la cartea funciara sa o înscrieți ca locuinta a familiei și nu o mai poate vinde, cel puțin cât e căsătorit cu dvs
Ultima modificare: Joi, 4 Ianuarie 2024
gi-jane2, moderator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, dar soțul se poate adresa instantei pentru suplinirea acordului pentru vânzare/donatie.
Și dacă ii faceți "manevre" de genul, probabil nici testament nu o sa mai pupați.
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate.
Bunul dobândit prin moștenire de către unul din soți este bun propriu al sotului moștenitor. (nu e bun comun al soților).
Soțul proprietar poate să dispună liber de bunul său, fără să ceară acordul celuilalt soț neproprietar (excepție locuința familiei).
Faptul că "există un act"... respectiv că sunteți beneficiara unui testament lăsat de soț (pentru cazul în care v-a "pleca" el primul) asta nu-l împiedică să vândă/doneze ceea ce are. Testamentul produce efecte numai după moartea testatorului. Acum, când testatorul este incă în viață, testamentul lui nu produce niciun efect. Și în niciun caz nu împiedică vreo vânzare, donație etc. De altfel, testamentul poate fi revocat (înlocuit, modificat) de testator în timpul vieții sale.
Ultima modificare: Luni, 8 Ianuarie 2024
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare locuinta Georgia_cs Georgia_cs Buna ziua. Pentru cineva care nu are mostenitori sau rude in viata, poate sa faca un act de donatie pentru locuinta sa? Sau cum sa procedeze ca sa lase ... (vezi toată discuția)
Actul de donatie poate fi anulat de un contract de v-c? alex_30 alex_30 Buna ziua. Daca o ruda a mamei a facut un act de donatie pe numele mamei, ruda respectiva poate sa anuleze actul respectiv si sa vanda proprietatea altcuiva ... (vezi toată discuția)
Vanzare cota parte dintrun apartament detinut in proprietate indivizibila zaganescu31 zaganescu31 Detin un apartament impreuna cu sotia si vreau sa-i vand ei partea mea din acesta . Se poate? (vezi toată discuția)