Am inteles. Sincer sa fiu, nu prea inteleg cum functioneaza ocpi, oricine poate da depuna orice cadastral, si pe urma cei afectati trebuie sa se judece, procese care dureaza ani lungi de zile…., e normal?
documentele cadastrale se depun de topografi autorizați, angajați de clienți (ca dvs.). ei verifica actele de proprietate prezentate, fac măsurători, le depun la OCPI. aici sunt verificate, confruntate cu intabulările existente si validate sau respinse. strict pe baza actelor prezentate.
in materie civila nu exista justiție din oficiu, iar instanțele judeca doar ceea ce li se cere. de asta exista procedurile notariale, mai rapide, cu aceleași efecte, dar ele sunt conditionate de acceptul părților.
nici cetățenii nu se prea omoară sa-si intabuleze proprietățile si o fac doar cand sunt condiționați: vânzare, partaj, ipotecare, etc. este o lipsa de educație a publicului larg in aceasta materie.
nu in ultimul rand, instanțele programează cazurile in funcție de urgențe: de exemplu un divorț cu minori are prioritate asupra unui proces de grănițuire.
Am inteles, va multumesc pentru clarificarile detaliate. Daca OCPI verifica, atunci cum e posibil sa se integistreze cadastrale care depasesc limitele proprietatilor conform documentelor de achizitie? Ar trebui sa dau in judecata si OCPI atunci, ca e o eroare si din partea lor. Sau gresesc?
voi raspunde printr-o intrebare: un vanzator detine in actul de proprietate X mp de teren, iar in extrasul CF Y mp. in contractul de vanzare, el va specifica X mp, chiar daca stie ca detine Y mp. de ce? n-am primit niciodata un raspuns.
cat despre greselile OCPI, institutia le corecteaza atunci cand acest lucru este cerut de o persoana interesata, pe baza unor documente clare, din surse autorizate: topograf autorizat, notar, instanta, etc., conform legii.
personal, mi s-a respins un cadastru din motive de suprapunere, am facut o granituire notariala (vecinii au fost oameni cu mintea acasa), lucrarea a fost refacuta si in 2 luni am avut extrasul CF.
sa inteleg, ca teoretic as putea sa merg cu expertiza respectiva la OCPI si sa cer verificarea, respectiv corectarea in cazul in care nu este corect, corectitudinii documentului cadastral.