avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cadastrare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cadastrare

Buna ziua! am o intrebare legata de cadastrare. In 2004 am cumparat un teren arabil in extravilan, de 2000 mp (10 m/200m) de la o persoana care avea doar titlu de proprietate. Am facut un contract de vanzare cumparare cu martori, dupa care s-au efectuat masuratorile de catre un expert topograf, acesta a intocmit documentatia tehnica si impreuna cu actele de vanzare cumparare si copie dupa titlul de proprietate au fost inaintate la instanta pentru intabulare. Acest lucru s-a realizat, am primit sentinta civila prin care s-a dispus intabularea terenului si instiintare de la OCPI cu nr. CF si nr topo., in anul 2005. Am primit si extras CF de informare.
Expertul topograf insa, nu a mers mai departe cu cadastrarea, respectiv nu avem coordonate de cadastrare a terenului respectiv.
Precizez ca atunci cand am cumparat terenul am fost la fata locului cu cel de la care am cumparat dar si cu toti vecinii si am pus tarusi pentru a marca granitele.
Ulterior vecinul de la stanga, care are o parcela mai mare, paralela pe lungime cu a noastra, a vandut parcela sa catre o alta persoana. La momentul vanzarii si a masuratorilor el nu ne-a chemat ca martori la masuratoare.
Dupa vreo trei ani , cam in 2008, noul nostru vecin de la stanga parceleaza terenul in 5 parcele, toate 5 paralele cu a noastra si face cadstrarea.
Fara sa cheme vecinii de teren, si fara sa-si aminteasca exact limitele terenului sau sa tina cont de tarusi, a indicat topografului in mod gresit parcela sa, incluzand in ea toata parcela noastra. Topograful spune ca proprietarul ar fi semnat o declaratie pe proprie raspundere ca acelea sunt limitele terenului sau.
Dupa aceasta cadastrare cele 5 parcele sunt vandute la 5 persoane diferite.
Acum, in 2010, am mers la terenul respectiv si am vazut ca o parte din el este ingradit si arat. Am aflat de la oamenii din sat tot ce se intamplase, am luat legatura cu cei 5 noi vecini. Am chemat toti vechii proprietari ai terenurilor vecine cu al nostru, inclusiv expertul topo. La fata locului s-a stabilit ca s-a facut cadastrarea gresit, practic terenul nostru fiind inghitit de cel al vecinilor din stanga.
Problema este ca si la stanga lor cineva a cadastrat probabil gresit pentru ca expertii topo spun ca chiar daca ar reface cadstrarea nu mai este loc sa-i mute pe cei 5 mai la stanga. Aici eu nu inteleg: daca am acte de intabulare, extras CF si nr topo la terenul meu, cineva poate cadastra peste terenul meu?
Fizic terenul exista, are loc toata lumea , dar pe coordonate cadastrale, pe harta nu mai este loc. Atunci eu ce pot face, cum pot cadastra terenul meu? Cum pot afla cine a gresit? Impotriva cui sa ma indrept? Expertii topo spun ca nu e vina lor pt ca ei fac cadastrarea pe propria raspundere a proprietarului.
Pot cere anularea castrarii celor 5 parcele ? Am sanse sa castig in instanta?
Va multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: XYU , utilizator 19:34, 20 Mai 2020
O varianta ar fi sa actionati in instanta pe ceilalti cinci vecini pentru granituire eventual si pentru revendicare imobiliara.
In instanta puteti solicita administrarea unei expertize tehnice topografice pentru identificarea coordonatelor suprafetelor de teren vecine si trasarea liniei care le desparte.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
art. 14 alin. 11 din Legea nr. 7/1996, prevede: Răspunderea pentru corectitudinea întocmirii documentelor tehnice ale cadastrului și pentru corespondența acestora cu realitatea din teren, precum și pentru identificarea limitelor imobilelor în concordanță cu actele juridice puse la dispoziție de deținători revine persoanei autorizate să execute lucrări de specialitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren czintosioan czintosioan cum pot sa indentific osuprafata [parcrla] intre mai multe parcele ca sa aflu exact limitele (vezi toată discuția)
Nr cărții funciare,nr cadastrului și nr topografic unde le ... Magie1 Magie1 Nr cărții funciare,Nr cadastrului și Nr topografic unde le pot obține nu le știu îmi trebuie ptr O.C.P.I. ptr completare formular. (vezi toată discuția)
Vecinul nu recunoaste masuratorile topo emamarton emamarton Buna ziua. Am cumparat in 2011 un teren intr-un sat de langa Cluj Napoca, cu scopul de a costrui o casa. Terenul era deja intabulat si avea masuratori ... (vezi toată discuția)