avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Parintii dețin o casa( parter+etaj 1+etaj 2+pod) ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Parintii dețin o casa( parter+etaj 1+etaj 2+pod) ...

Buna ziua!
Parintii dețin o casa( parter+etaj 1+etaj 2+pod) și vor sa lase toata casa fratelui meu cred ca prin donație iar eu sa nu primesc nimic.
Noi suntem ambii copii legitimi ai lor și singurii copii.
Ce pot face mai departe?
Pot ataca în instanta orice act fie de donație, testament și poate cel de vânzare pentru a îmi primi jumătate din ce mi se cuvine?
Rog sa îmi răspundă un avocat.
Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: ibn , utilizator 07:51, 11 Ianuarie 2024
4 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Parintii pot dispune cum doresc de bunurile lor in timpul vietii, insa cu conditia de a nu incalca rezerva descendentilor.

Așadar, în ipoteza în care defunctul are moștenitori rezervatari (descendenți, ascendenți privilegiați sau soț supraviețuitor), dreptul de a dispune prin liberalități, atât inter vivos, cât și mortis causa, de totalitatea bunurilor sale e limitat de respectarea rezervei succesorale cuvenite acestei categorii de moștenitori legali.

Rezerva succesorală poate fi privită ca o limitare a dreptului de a dispune prin acte gratuite, impusă tocmai de exigența respectării unui drept succesoral special, recunoscut doar unei categorii aparte de moștenitori, respectiv moștenitorii rezervatari.

Limitarea dreptului de a dispune prin liberalități impusă dispunătorului, în ipoteza în care are moștenitori rezervatari, are rațiunea de a proteja rudele cele mai apropiate ale defunctului împotriva actelor cu titlu gratuit care ar putea avea drept finalitate golirea de conținut a patrimoniului succesoral. Astfel, grație rezervei succesorale, este asigurată protecția moștenitorilor rezervatari împotriva dezmoștenirilor directe, precum și a dezmoștenirilor indirecte făcute prin intermediul liberalităților excesive în favoarea unor persoane străine de moștenire sau în favoarea unor moștenitori legali sau chiar comoștenitori rezervatari.

În schimb, chiar dacă defunctul are moștenitori rezervatari, nu există niciun fel de limitare de a dispune prin acte juridice oneroase, limitarea privind doar actele juridice cu titlu gratuit, respectiv donațiile și legatele.

În ceea ce privește actele oneroase, se impune a preciza că nu au ca urmare micșorarea patrimoniului, deoarece, prin subrogație reală, valoarea care iese din patrimoniu este înlocuită cu o altă valoare care va urma soarta juridică identică a celei care a ieșit din patrimoniu.

De asemenea, nu sunt supuse limitării nici actele dezinteresate, prin care patrimoniul nu este micșorat. În schimb, dacă sub aparența unor astfel de acte defunctul a făcut liberalități, ele vor fi supuse limitării. Sau așa cum s-a subliniat în doctrină, limitarea impusă de rezervă nu merge însă până acolo încât să se interzică total unei persoane ca ea să dispună în timpul vieții cu titlu gratuit, chiar de toate bunurile care îi compun patrimoniul, însă eficacitatea acestor acte gratuite de dispoziție poate fi pusă sub semnul întrebării, la decesul lui de cuius în sensul că pentru asigurarea rezervei succesorale trebuie verificate retroactiv limitele în care de cuius avea libertatea de a dispune prin liberalități.

În prezent, indiferent câți moștenitori rezervatari vin la moștenirea defunctului, rezerva cuvenită acestora nu poate depăși jumătate din moștenire, astfel că defunctul poate dispune prin liberalități de maxim jumătate din moștenire, reprezentând cotitatea disponibilă.

Nu există însă nicio limitare în ipoteza în care defunctul nu are moștenitori rezervatari sau nu există rude ale acestuia în grad succesibil, acesta putând dispune neîngrădit atât prin acte juridice oneroase, cât și cu titlu gratuit.

Rezerva succesorală poate fi atinsă și prin dezmoștenire, motiv pentru care legiuitorul se referă în mod expres și la aceasta. Astfel, dacă testatorul dispune dezmoștenirea directă a moștenitorilor săi rezervatari, această clauză testamentară produce efecte doar în privința cotității disponibile a moștenirii, neputând afecta rezerva succesorală a celor dezmoșteniți. Situația se prezintă însă la fel și în privința dezmoștenirilor indirecte.
Presupunand ca parintii vor incheia un contract prin care doneaza casa fratelui iar dumneavoastra nu va vor ramane de mostenit bunuri de o valoare suficient de mare, dupa ce decedeaza parintii, timp de 3 ani, aveti posibilitatea promovarii unei actiuni in instanta prin care sa solicitati "reductiunea liberalitatii" si prin care sa solicitati sa primiti jumatate din cat ati fi mostenit in mod normal daca nu se incheia donatia, adica 1/4 din casa. Deci, daca se incheie contractul de donatie nu veti mai putea primi jumatatea cuvenita, ci doar jumatate din aceasta jumatate, adica rezerva dvs succesorala. Daca parintii incheie orice alt act in afara de donatie cu fratele dvs pentru a-i transmite casa (vanzare, intretinere, renta viagera, etc) nu mai aveti acesta posibilitate.
Daca parintii incheie orice alt act in afara de donatie cu fratele meu(vanzare, intretinere, renta viagera) ca eu sa nu mai pot ataca în instanta trebuie sa fie suma reala,nu?
Adică 200.000 de euro este estimata casa.

Ultima modificare: Luni, 8 Ianuarie 2024
Manuela Rășină, administrator
pretul trebuie sa fie serios (pretul pietei, de ex.) si platit, altfel e donatie mascata.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,

Pretul trebuie sa fie real, sincer si serios, altminteri, actul de vanzare-cumparare perfectat este, in realitate, o donatie deghizata.

Aveti in vedere grila notariala, care contine valorile minimale, orienative, cu privire la pretul unui imobil.

Aveti in vedere tranzactiile perfectate anterior.

Contractul de intretinere este prezumat a fi o donatie, daca nu este prestata efectiv intretinere, conform clauzelor contractuale.

Alte discuții în legătură

Cadastru pe cota parte Alexandra232013 Alexandra232013 Buna ziua, o sa explic cam despre ce este vorba si vreau sa stiu cam ce ar trebui sa fac de acum incolo. Parintii mei si-au separat impozitul pe casa, fiecare ... (vezi toată discuția)
Mostenire: parintele poate face testament in favoarea altei persoane decat copilul sau poate vinde ceea ce are? cristel52 cristel52 Un parinte are dreptul de a-si dezmostenii copiii, lasand un testament unei alte persoane, fie ea nepot sau stranepot ? Cat traiste parintel are dreptul sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters98379 ContSters98379 Buna. Acum cateva luni a murit tatal meu. A ramas un apartament, noi suntem 3 frati. Mama vrea sa-mi lase mie apartamentul, cu conditia sa am grija de ea., eu ... (vezi toată discuția)