avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contestatie decizie de impunere model videochat.
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contestatie decizie de impunere model videochat.

Bună seara,

Am și eu o problemă cu care mă confrunt. Am activat independent ca model de videochat în perioada 2017-2023 și nu mi-am declarat veniturile în niciun fel. Anul acesta, mai exact în luna august, am fost contactată de agenția antifraudă și mi s-au cerut mai multe detalii privind activitatea mea și extrase de cont. Am consultat un contabil și am răspuns agenției antifraudă. Ulterior, în data de 4 ianuarie 2024, am primit o decizie de impunere în care mi se cere să plătesc impozit pe venit pentru anii 2017-2022, plus CASS și CAS.

M-am consultat din nou cu domnul contabil și cu un domn avocat în legătură cu această decizie de impunere și mi s-a transmis că agenția antifraudă a obținut aceste detalii de la platforma pe care lucram undeva în vara anului trecut, dar că abia acum, în luna ianuarie, intră în vigoare DAC7. Am înțeles, de asemenea, că anii 2017 și 2018 până în luna decembrie trebuie să se prescrie.

Aș dori să fac demersul pentru contestație, dar aș aprecia și o altă opinie, dacă există cineva care dorește să mă ajute. Orice informație îmi poate fi de folos. Vă mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Anya737 , utilizator 01:38, 20 Ianuarie 2024
Regulile DAC 7 au fost incluse în Codul de procedură fiscală la începutul lui 2023

Termenul de prescriere pentru datoriile către ANAF este de 5(cinci) ani.
Momentul de calcul al acestui termen începe să curgă din data de 1 iulie a anului următor celui pentru care este datorată obligația fiscală. Altfel spus, dacă aveți o datorie pentru anul 2018, termenul de cinci ani începe să se calculeze din data de 1 iulie 2019...adica, prescrierea ar urma să intervină de la 1 iulie 2024

C.proc.fisc.
ART. 110 Obiectul, termenul și momentul de la care începe să curgă termenul de prescripție a dreptului de stabilire a creanțelor fiscale
(1) Dreptul organului fiscal de a stabili creanțe fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepția cazului în care legea dispune altfel.
(2) Termenul de prescripție a dreptului prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligația fiscală, dacă legea nu dispune altfel..
Mulțumesc frumos pentru răspuns. Înțeleg că DAC7 a fost introdus la începutul anului 2023, iar începând cu 2024 există obligativitatea pentru platforme să declare activitățile angajaților lor. Prin urmare, în cazul meu, dacă Agenția Antifraudă a obținut informații mai devreme de 2024 și le-a utilizat pentru a crea acest dosar împotriva mea, este perfect normal, așadar, referitor la acest aspect, clar nu aș putea avea câștig în instanță (cel puțin asta înțeleg eu fără să am cunoștințe mai avansate).

În legătură cu prescripția, actul emis către mine spune așa:
""Astfel, ca urmare a dispozițiilor pentru efectuarea verificării documentare nr... din 18.07.2023 și nr 31.10.2023 s-a inițiat prezentul control fiscal, de tipul verificare documentară."

Știu că pandemia a avut un impact asupra prescripției și nu îmi este clar dacă în instanță se poate anula măcar anul 2017 sau nu. Mulțumesc.
Buna ! Banuti i ai scos direct pe card romanesc !? cred ca poti cere esalonarea plati pe un an .
Buna, nu,nu am folosit card din Romania.Multumesc
Ai avut pe platforme locația publica Romania?

Alte discuții în legătură

Dupa cati ani se prescrie o datorie la anaf pe anul 2017, 2018 ... edy65 edy65 dupa cati ani se prescrie o datorie la Anaf pe anul 2017, 2018 ? si care este legea prescrierii datoriilor? va multumesc (vezi toată discuția)
Decizie de impunere pentru 2014 (cass), primită în 2019 luciangav luciangav Am primit, acum câteva zile, o decizie de impunere pentru anul 2014 - contribuții CASS pentru persoane cu activități independente - deși din 2014 și ... (vezi toată discuția)
Decizie de impunere anuala pentru cas 2013 primita in octombrie 2018, pfa-ul radiat din martie 2017 popic75 popic75 Tocmai am primit Decizie de impunere anuala pentru CAS 2013 pe CNP-ul personal., PFA-ul pe care functionam in 2013 a fost radiat in martie 2017. Intre timp, ... (vezi toată discuția)