avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Notarul este garant pentru actele inscrise in contract ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Notarul este garant pentru actele inscrise in contract vanzare cumpărare?

Bună ziua. Am cumpărat un imobil si, vânzătorul a prezentat la notar autorizație construcție-imobil din lemn, certificat fiscal-imobil din lemn, CADASTRU - IMOBIL DIN BCA. Domnul notar a menționat in contract actele respective dar, imobilul mi a fost vândut precum constructie din BCA. Am semnat, fara să am posibilitatea dea a viziona acele acte, e drept, greșeala mea, nu am cerut spre vizionare, înainte de a semna, crezând ca notarul este impartial si garant pentru exactitatea actelor inscrise. După o perioadă, am constatat ca imobilul este din lemn, atastat ulterior de expertiza MLPAT. Are o oarecare raspundere, notarul?
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Ianuarie 2024
Ra'luca, utilizator
Cel mai recent răspuns: ibn , utilizator 07:38, 15 Ianuarie 2024
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai nu notarul a scris în cadastru ca locuință e din BCA.
Notarul a redactat contractul de vânzare pe baza documentelor le care le-a avut în fata.
El garantează pentru legalitatea documentelor, nu pentru exactitatea datelor din ele.
Pentru exactitatea datelor răspund emitenții.
Nu verifica daca datele din acte concorda intre ele? Daca pe un act necesar prin lege sunt inscrise nume diferite , nu verifica? Spre exemplu, daca, din acte, proprietar este o persoana si certificatul de la cadastru sau anaf este al altcuiva ? Imi puteti indica si cadrul legal al "obligatiilor" de verificare a actelor pe care le are notarul?

raluk0207 a scris:

Pai nu notarul a scris în cadastru ca locuință e din BCA.
Notarul a redactat contractul de vânzare pe baza documentelor le care le-a avut în fata.
El garantează pentru legalitatea documentelor, nu pentru exactitatea datelor din ele.
Pentru exactitatea datelor răspund emitenții.

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ba da. Dacă sunt neconcordante de nume, va pune actele in brațe și va trimite sa le rezolvați.
Notarul va cere actele x, y, z și le verifica sub aspectul legalității.
Dacă dvs prezentați o autorizație de construire, unde scrie ca locuinta are o suprafață de 150 m.p, nu o sa se ducă notarul sa verifice cu ruleta dacă asa e.
I-ati adus autorizația, pe aceea o ia.
Art.28 din Ordinul 700 al ANCPI
"Proprietarul răspunde pentru cunoaşterea, indicarea limitelor imobilului şi conservarea acestora, precum şi pentru punerea la dispoziţia persoanei autorizate a tuturor actelor/documentelor pe care le deţine cu privire la imobil."
Articolul 29
(1) Persoana autorizată răspunde pentru măsurarea imobilului indicat de proprietar, pentru corectitudinea întocmirii documentaţiei şi corespondenţa acesteia cu realitatea din teren şi cu actele doveditoare ale dreptului de proprietate puse la dispoziţie de proprietar. În cazul trasărilor, persoana autorizată răspunde pentru materializarea limitelor imobilului în concordanţă cu documentaţia cadastrală."
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Autorizatia de construire se emite conform Legii 50/1991 in baza unui proiect numit DTAC care prevede o anume solutie constructiva (in cazul dvs din BCA) si este un document care stabileste cum VA ARATA constructia. Dar ...... pe parcursul executiei pot aparea modificari fata de proiect conform art.67 din Norme metodologice de aplicare a legii mentionate. Actul care incheie executia constructiei si arata conformitatea cu AC si modificarile LEGALE ale constructiei este procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor conform regulamentului de receptie aprobat cu HGR 343/2017. insotit de .......Referatul dirigintelui de santier. De la acest document decurg ulterioarele. Iar cine semneaza pe BCA cind in realitate este lemn, se cam joaca cu "fals si uz de fals" Nu este singurul caz. Au mai fost locuinte din paianta, tencuite frumos si cu rigips la interior care figurau din zidarie de caramida. Notarul nu are pregatire tehnica ci juridica si verifica legalitatea documentelor prezentate. Iar hirtiile imprimate, inafara celor cu o alta utilizare sunt destinate de a fi citite inainte de semnare. Si notarul, sigur a citit documentele ce i-au fost puse pe masa. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare voit eronata Cred in dreptate Cred in dreptate Buna ziua. La un OCPI a fost facuta verificarea tehnica si juridica a documentatiei pt. prima intabulare cu \"ochii inchisi\".Adica nici unul din documentele ... (vezi toată discuția)
Sa cumpar imobil fara autorizatie de constructie / sau certificat de edificare a constructiei ? dana2017 dana2017 Buna ziua, vreau sa cumpar o casa ridicata in anul 2000 fara autorizatie de constructie si fara p-v de receptie. Proprietarul a reusit de curand sa faca ... (vezi toată discuția)