avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Recuperare permis pana se dovedeste ca sunt nevinovat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Recuperare permis pana se dovedeste ca sunt nevinovat

Buna ziua! In data de 24.07.2023 conduceam si am tamponat un vehicul parcat neregulamentar, jumatate pe banda mea de mers, jumatate pe trotuar. L-am "sters" pe partea laterala cand am trecut pe langa acesta, nefiind atent. Neintelegandu-ma cu proprietarul respectivului vehicul, care era undeva in apropierea acestuia, am mers la biroul politiei rutiere si am declarat accidentul. Ajunsi la biroul politiei rutiere, am fost declarat vinovat pentru accident si mi s-a intocmit un proces verbal. Patru luni mai tarziu, in data de 27.11.2023, sunt apelat de un numar ascuns de vreo 6-7 ori, in decursul diminetii. Precizez ca nu raspund la numere ascunse. In cele din urma, apelantul si-a facut curaj si m-a apelat cu numarul de telefon la vedere. Raspund fara a spune ceva, asteptand ca apelantul sa rosteasca primul cuvant. Zis si facut, acesta spune "Alo! (Numele meu)?", la care eu i-am raspuns cu "Buna ziua! Da, spune-ti, va rog!". Moment in care respectivul s-a prezentat ca fiind cel care a intocmit respectivul proces verbal, in urma cu patru luni si m-a invitat la biroul politiei rutiere pentru a discuta cu privire la acel accident. L-am intrebat pe acesta ce anume mai este nevoie sa discutam despre respectivul accident, in conditiile in care a fost declarat in urma cu patru luni, mi-am asumat prezumtia de vinovatie si a fost intocmit procesul verbal. Nu dorea sa imi comunice prin apelul telefonic, neintelegand nici acum de ce, dar pana la urma, dupa insistentele mele, mi-a spus ca "as" fi avut permisul suspendat in momentul in care am facut accidentul. Reactia mea a fost "Cum sa am permisul suspendat?", moment in care mi-a spus ca ziua in care am facut accidentul (24.07.2023) a fost ultima zi in care as fi avut permisul suspendat, acesta fiindu-mi suspendat cu o luna in urma pentru cumularea a 15 puncte de penalizare. I-am explicat ca nu mi-a spus nimeni ca am strans 15 puncte de penalizare sau ca am permisul suspendat. Am fost intrebat daca am primit acasa vreo instiintare cu privire la faptul ca mi s-a suspendat permisul si raspunsul a fost nu. Acesta mi-a explicat ca va fi deschis dosar penal pe numele meu pana se va afla daca am fost instiinat sau nu cu privire la faptul ca am permisul suspendat. L-am intrebat ce se va intampla cu permisul meu de conducere pana se va afla ca nu am fost instiintat si mi-a transmis ca va fi suspendat pe toata aceasta perioada. Ca sa trecem mai repede la subiectul care ma intereseaza de fapt, la intrebarea propriu-zisa, doresc sa mai precizez ca pana astazi nu am reusit sa aflu decat ca am permisul suspendat, dosarul este in lucru si nu stie nimeni cand va fi finalizat. Nestiind ce sa mai fac in cazul asta, apelez la dumneavoastra.

Exista vreun demers prin care sa cer ridicarea suspendarii permisului pana ce se dovedeste ca am primit acea instiintare? Daca da, care este procedura?

Va rog sa ma ajutati si va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 14:10, 22 Februarie 2024
Am uitat sa precizez faptul ca nu cred nici macar ca am strans vreodata 15 puncte de penalizare, asa ca atunci cand am discutat telefonic cu respectivul agent, i-am cerut sa imi enumere toate faptele pentru care am primit puncte de penalizare. A inceput sa le enumere si cand a ajuns la 14 puncte (cate stiam de fapt ca aveam), a facut o pauza scurta, timp in care am apucat sa spun "Pai gata, astea sunt!", la care mi-a raspuns cu "Nu, pentru ca la ultima sanctiune ati mai primit 2 puncte de penalizare pentru nepurtarea centurii de siguranta". Am ras scurt auzind asta, stiind ca am purtat centura de siguranta, purtand-o intotdeauna, indiferent ca sunt la volan sau sunt pasager, chiar si pe distante de cateva zeci de metri si amintindu-mi ca insusi agentul care m-a sanctionat mi-a spus ca sunt la limita, avand 14 puncte de penalizare. Am intrat pe "ghiseul.ro" pentru a gasi ultimul proces verbal, inaintea celui intocmit la accident, pentru a cere o copie a acestuia la primarie, sa vad cate puncte de penalizare am primit de fapt atunci, dar surpriza... nu exista acel proces verbal pe site. Nu mi-as fi pus niciun semn de intrebare daca nu ar fi fost vizibil pe site cel de la accidentul la care se presupune ca as fi avut permisul suspendat si toate cele dinainte. Am sunat la primarie si ca sa verific ca nu este o eroare de afisare, am intrebat ce total de plata am, pentru a vedea daca se pupa cu suma totala aratata pe site. Aparent cele doua sume erau identice, deci nu exista nici la ei acel proces verbal, asa ca am intrebat daca am vreo amenda de circulatie in luna a 6-a a anului 2023, pentru a ma convinge ca nu le apare si raspunsul a fost nu. Deci mai am cateva intrebari!

Unde a disparut acel proces verbal? Daca doresc, sa zicem, sa achit acea contraventie, cum o achit, ea nemaiexistand niciunde? Si cum dovedesc ei ca am cumulat 15 puncte de penalizare daca nu exista acel proces verbal? Imi pare nespus de rau ca am aruncat procesul verbal fizic.
Nu e nici o procedura de ridicare a suspendarii, prevazuta de codul rutier, sau cel penal, iar convorbirile telefonice nu au valoare juridica.Totul se comunica in scris. Chiar si acum.

Articolul 103
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune:
(la 31-01-2022, Partea introductivă a alineatului (1) din Articolul 103 , Capitolul VII a fost modificată de Punctul 22, Articolul I din ORDONANȚA nr. 1 din 27 ianuarie 2022, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 89 din 28 ianuarie 2022 )
a) pentru o perioada de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârșit contravenții care cumulează 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioada de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.
........................................................................
(3) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a) și b), serviciul poliției rutiere care are în evidență contravenientul îl înștiințează pe acesta în scris cu privire la cumulul celor 15 puncte de penalizare, precum și cu privire la perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, în termen de 15 zile de la data aplicării ultimelor puncte de penalizare. Suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule operează începând cu ziua imediat următoare predării permisului de conducere, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data aplicării ultimelor puncte de penalizare. În situația în care la data operării acestei suspendări, dreptul de a conduce este afectat deja de o altă suspendare a exercitării acestuia, perioada de suspendare prevăzută la alin. (1) lit. a) și b) curge în continuarea perioadei de suspendare inițiale.
....................................................................
(6) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a) și b), contravenientul este obligat să se prezinte la unitatea de poliție pe raza căreia domiciliază sau își are reședința în sensul art. 23^1 alin. (2) ori, după caz, locuiește, în situația persoanelor aflate la studii în România, în termen de 5 zile de la primirea înștiințării scrise, pentru a preda permisul de conducere. Prin înștiințarea prevăzută la alin. (3), titularul permisului de conducere este informat și cu privire la termenul de îndeplinire a acestei obligații.
[ link extern ]
E o situatie neobisnuita, posibil sa fi pierdut si ei (politia) originalul de la acel PV. Cereti sa va trimita o copie. In scris,. Adresati-va IPJ din care face parte acel agent constatator. E cam ciudat (si ilegal, legea prevede un termen) sa te invinuiasca cineva de cumul de 15 puncte penalizare, dupa 7-8 luni.



latka a scris:

Nu e nici o procedura de ridicare a suspendarii, prevazuta de codul rutier, sau cel penal, iar convorbirile telefonice nu au valoare juridica.Totul se comunica in scris. Chiar si acum.


Am vazut niste cazuri in care cei ce pierdeau dreptul de a conduce, din diferite motive, depuneau o contestatie si isi cereau permisul inapoi pana la incheierea respectivelor procese. Nu de putine ori l-au si recuperat pe baza acelor contestatii. Deja stau fara permis de peste o luna de zile, imi castig existenta pe baza acestuia, ma stiu nevinovat si vreau sa imi recuperez permisul cat mai repede cu putinta, prin orice modalitate legala!
Dvs. vorbiți despre plângerea contravențională împotriva unui PV de contravenție. Găsiți detaliile la art. 118, aveți deja link de la OUG 195/2018.
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Totuși, a rămas neclar și nu ați precizat în mesajele anterioare ca ați predat permisul și pentru ce motiv. Dacă e caz penal, e doar retinut, nu suspendat.
Nu cred ca-l veți vedea prea curând, până nu se desfășoară cercetarea penală. Ar fi cazul să vă angajați un avocat, dvs. spuneți ca nu s-au adunat cele 15 puncte de penalizare, nu ați primit nici o înștiințare de a preda permisul și, prin urmare, nu ar trebui să aveți dosar penal.


Ultima modificare: Duminică, 14 Ianuarie 2024
latka, moderator


latka a scris:

Dvs. vorbiți despre plângerea contravențională împotriva unui PV de contravenție. Găsiți detaliile la art. 118, aveți deja link de la OUG 195/2018.
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Totuși, a rămas neclar și nu ați precizat în mesajele anterioare ca ați predat permisul și pentru ce motiv. Dacă e caz penal, e doar retinut, nu suspendat.
Nu cred ca-l veți vedea prea curând, până nu se desfășoară cercetarea penală. Ar fi cazul să vă angajați un avocat, dvs. spuneți ca nu s-au adunat cele 15 puncte de penalizare, nu ați primit nici o înștiințare de a preda permisul și, prin urmare, nu ar trebui să aveți dosar penal.


In data de 11.12.2023 am primit la adresa de domiciliu o hartie pe care scria "Va comunicam faptul ca, pentru incalcarea, la data de 24.07.2023, a prevederilor art. 335 alin. 2 din CP, vi s-a retinut permisul de conducere. Veti avea suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice incepand cu data de 29.11.2023. Daca in perioada de suspendare sunteti depistat(a) conducand autovehicule pe drumurile publice, fapta dumneavoastra constitue infractiune la regimul circulatiei in conformitate cu prevederile art. 335 alin.2 din CP. Am primit un exemplar al comunicarii si dovada inlocuitoare a permisului de conducere."

Acum, treaba sta in felul urmator. Lasand la o parte faptul ca am primit comunicarea la mult timp dupa ce permisul imi fusese suspendat, nu am primit respectiva dovada inlocuitoare, asa ca m-am dus la serviciul rutier si i-am intrebat daca am permisul suspendat. Mi s-a confirmat ca este suspendat, dupa care le-am aratat o poza cu acea comunicare, explicandu-le ca nu am primit o dovada inlocuitoare. Doamna de la ghiseu mi-a spus ca nu este necesar sa predau permisul, dar ca acesta este suspendat. Am ales totusi sa predau permisul de buna voie si nesilit de nimeni si am intrebat daca dovada inlocuitoare era doar pentru a-l putea lua inapoi si mi s-a confirmat si asta. Am rugat pe cineva sa discute cu un avocat, i-a povestit avocatului despre ce este vorba, iar avocatul a spus ca nu poate face nimic pana nu primesc o comunicare cu privire la faptul ca mi s-a deschis dosar penal (sa vada despre ce este vorba). Pana astazi nu am primit nimic de acest fel, nici nu stiu daca o sa primesc. M-am plimbat mult si am dat multe telefoane ca sa aflu ca dosarul este in lucru si nu mi se pot oferi prea multe informatii, am reusit doar sa fac rost de numarul dosarului, care nu stiu daca ma ajuta sau nu in momentul de fata. Ma simt neputincios.

Alte discuții în legătură

Buna ziua ..am acumulat cele 15 puncte la permis si nu am fost ... Lovin-alex Lovin-alex Buna ziua ..Am acumulat cele 15 puncte la permis si nu am fost înștiințat si am condus asa pana am fost oprit sa imi spuna ca eu aveam carnetul ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu victime, dosar penal clasat. pot rămâne fără permis 90 de zile? Supita Supita Buna ziua! Am si eu o intrebare! In urma unui accident rutier cu victime dosarul se claseaza. Pot ramane fara permis 90 de zile? Acum merg cu dovada (vezi toată discuția)
Schimbarea suspendarii initiale a permisului de conducere pe 60 zile, in 90 zile Mike67 Mike67 Buna ziua tuturor! As dori sa stiu daca cineva de pe acest forum a mai trecut prin aceasta situatie, sau daca are cineva vreun sfat. Evenimentul s-a ... (vezi toată discuția)