avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Recuperare permis pana se dovedeste ca sunt nevinovat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Recuperare permis pana se dovedeste ca sunt nevinovat

Buna ziua! In data de 24.07.2023 conduceam si am tamponat un vehicul parcat neregulamentar, jumatate pe banda mea de mers, jumatate pe trotuar. L-am "sters" pe partea laterala cand am trecut pe langa acesta, nefiind atent. Neintelegandu-ma cu proprietarul respectivului vehicul, care era undeva in apropierea acestuia, am mers la biroul politiei rutiere si am declarat accidentul. Ajunsi la biroul politiei rutiere, am fost declarat vinovat pentru accident si mi s-a intocmit un proces verbal. Patru luni mai tarziu, in data de 27.11.2023, sunt apelat de un numar ascuns de vreo 6-7 ori, in decursul diminetii. Precizez ca nu raspund la numere ascunse. In cele din urma, apelantul si-a facut curaj si m-a apelat cu numarul de telefon la vedere. Raspund fara a spune ceva, asteptand ca apelantul sa rosteasca primul cuvant. Zis si facut, acesta spune "Alo! (Numele meu)?", la care eu i-am raspuns cu "Buna ziua! Da, spune-ti, va rog!". Moment in care respectivul s-a prezentat ca fiind cel care a intocmit respectivul proces verbal, in urma cu patru luni si m-a invitat la biroul politiei rutiere pentru a discuta cu privire la acel accident. L-am intrebat pe acesta ce anume mai este nevoie sa discutam despre respectivul accident, in conditiile in care a fost declarat in urma cu patru luni, mi-am asumat prezumtia de vinovatie si a fost intocmit procesul verbal. Nu dorea sa imi comunice prin apelul telefonic, neintelegand nici acum de ce, dar pana la urma, dupa insistentele mele, mi-a spus ca "as" fi avut permisul suspendat in momentul in care am facut accidentul. Reactia mea a fost "Cum sa am permisul suspendat?", moment in care mi-a spus ca ziua in care am facut accidentul (24.07.2023) a fost ultima zi in care as fi avut permisul suspendat, acesta fiindu-mi suspendat cu o luna in urma pentru cumularea a 15 puncte de penalizare. I-am explicat ca nu mi-a spus nimeni ca am strans 15 puncte de penalizare sau ca am permisul suspendat. Am fost intrebat daca am primit acasa vreo instiintare cu privire la faptul ca mi s-a suspendat permisul si raspunsul a fost nu. Acesta mi-a explicat ca va fi deschis dosar penal pe numele meu pana se va afla daca am fost instiinat sau nu cu privire la faptul ca am permisul suspendat. L-am intrebat ce se va intampla cu permisul meu de conducere pana se va afla ca nu am fost instiintat si mi-a transmis ca va fi suspendat pe toata aceasta perioada. Ca sa trecem mai repede la subiectul care ma intereseaza de fapt, la intrebarea propriu-zisa, doresc sa mai precizez ca pana astazi nu am reusit sa aflu decat ca am permisul suspendat, dosarul este in lucru si nu stie nimeni cand va fi finalizat. Nestiind ce sa mai fac in cazul asta, apelez la dumneavoastra.

Exista vreun demers prin care sa cer ridicarea suspendarii permisului pana ce se dovedeste ca am primit acea instiintare? Daca da, care este procedura?

Va rog sa ma ajutati si va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 14:10, 22 Februarie 2024
Incepeti de undeva. Cereti un cazier auto online, poate acolo veti regasi mentionat si documentul lipsa, acel PV de contraventie. Sau nu, caz in care e o problema pentru politie.
[ link extern ] /
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 15 Ianuarie 2024
latka, utilizator
Buna ziua! Dosarul a fost trimis spre clasare in urma cu aproximativ 1 luna de zile. Am sunat la Parchet astazi pentru ca inca nu mi-a ajuns o adresa si mi-au spus ca inca nu este clasat si ca poate dura "1 luna, 2, 9". In stadiul in care se afla dosarul meu acum, exista posibilitatea de a cere drept de circulatie pana la clasarea dosarului?
Ultima modificare: Joi, 22 Februarie 2024
ViceSTG, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Drept de circulatie nu aveti de unde sa cereti, presupun ca dovada inlocuitoare a permisului vi s-a eliberat fara drept de circulatie.
Articolul 111
(3) În situațiile prevăzute la alin. (1) lit. a) și d), la art. 102 alin. (3) lit. a) și la art. 102 alin. (4) din prezenta ordonanță de urgență, precum și în cele menționate la art. 334 alin. (2) și (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337,art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) și (4) din Codul penal, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulație.
[ link extern ]

Art. 335
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 22 Februarie 2024
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua ..am acumulat cele 15 puncte la permis si nu am fost ... Lovin-alex Lovin-alex Buna ziua ..Am acumulat cele 15 puncte la permis si nu am fost înștiințat si am condus asa pana am fost oprit sa imi spuna ca eu aveam carnetul ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu victime, dosar penal clasat. pot rămâne fără permis 90 de zile? Supita Supita Buna ziua! Am si eu o intrebare! In urma unui accident rutier cu victime dosarul se claseaza. Pot ramane fara permis 90 de zile? Acum merg cu dovada (vezi toată discuția)
Schimbarea suspendarii initiale a permisului de conducere pe 60 zile, in 90 zile Mike67 Mike67 Buna ziua tuturor! As dori sa stiu daca cineva de pe acest forum a mai trecut prin aceasta situatie, sau daca are cineva vreun sfat. Evenimentul s-a ... (vezi toată discuția)