avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalcularea pe noua lege a pensiilor. Buna ziua, am ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalcularea pe noua lege a pensiilor. Buna ziua, am lucrat neintrerupt din 16.10.1978 pana in 16.10.2015 ...

Buna ziua,

am lucrat neintrerupt din 16.10.1978 pana in 16.10.2015 si am avut nenumarate prime si premii. La calculul punctelor de pensie din vechea lege s-a tinut cont de valoarea acestora? Trebuie sa mai depun ceva documente de la angajator la Casa de Pensii de care apartin ca sa le depun in vederea recalcularii? Daca da, ce sa cer in acele documente, doar primele si premiile? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:24, 18 Ianuarie 2024
Incepand cu 01.04.2001 , la calculul punctajului pentru pensie s-au luat in considerare toate castigurile salariale ( sporuri , premii , ore suplimentare , etc. ) , inainte de aceasta data - nu , doar salariul de baza si sporurile cu caracter permanent . Deci , pentru perioada anterioara acestei date ( 01.04.2001 ) va trebui sa cereti fostilor angajatori adeverinte , in formatul prevazut in anexa 5 a Legii 360/2023 . Pe baza acestor adeverinte , se va face recalcularea prevazuta sa inceapa la 01.09.2024 .
Din pacate , la calculul punctajului pentru pensie nu s-au luat in considerare toate castigurile salariale ( sporuri , premii , ore suplimentare , etc. ) .

Mențiune: Nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual întrucât nu au făcut parte din bază de calcul a pensiilor, conform legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001:
● formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
● participarea la beneficii a oamenilor muncii din unitățile economice;
● premiile anuale și premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;
● recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
● diurnele de deplasare și de delegare, indemnizațiile de delegare, detașare și transfer;
● drepturile de autor;
● drepturile plătite potrivit dispozițiilor legale, în cazul desfacerii contractului de muncă;
● al treisprezecelea salariu;
● formele de retribuire definite sub sintagma "plata cu ora", acordate cadrelor didactice și specialiștilor din producție sau din alte domenii de activitate pentru activitatea didactică de predare, seminare, lucrări practice, desfășurate în afara obligațiilor de muncă de la funcția de bază, pentru acoperirea unor posturi vacante sau ai căror titulari lipseau temporar, precum și pentru îndeplinirea unor activități didactice pentru care nu se justifică înființarea unor posturi;
● formele de retribuire pentru "orele suplimentare" realizate peste programul normal de lucru;
....

[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 18 Ianuarie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Continut decizia de pensionare eto092006 eto092006 Baza legala de a se consemna in decizia de pensionare a sumaelor care nu sunt in calculul punctului de pensie ? ex : la care din rubrici ar fi trebuit trecute ... (vezi toată discuția)
Luarea in calcul a veniturilor realizate anterior anului 2000 dinii dinii Buna, Persoana juridica la care am lucrat este obligata prin legislatie sa-mi dea o adeverinta / act din care sa reiasa contributia mea catre Casa de Pensii ... (vezi toată discuția)
Venituri luate in calculul pensiei Andig Andig Va rog sa ma ajutati cu o informatie referitoare la veniturile luate in calcul la stabilirea pensiei pentru limita de varsta. Ma intereseaza sa stiu daca ... (vezi toată discuția)