avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte notariale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte notariale

Am intocmit un act notarial prin care am renuntat la drepturile de mostenire in urma decesului sotiei, urmand ca mostenirea sa fie partajata intre cei doi fii. Dupa semnare, fiica s-a razgandit, dorind sa ma evacueze din casa, cu toate ca-mi promisese ca nu se va intampla asa ceva. Ce sanse am ca sa anulez actul incheiat prin notariat?
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 20:59, 1 Februarie 2010
Daca nu au trecut 6 luni de la decesul sotiei mai puteti sa va razganditi.

Daca au trecut nu aveti ce sa mai faceti.
buna seara!
retractarea renuntarii se poate face doar in cursul termenului de optiune succesoralasi doar in cazul in care succesiunea nu a fost acceptata de alti mostenitori.
dar bunul nu a fost dobandit ca bun comun impreuna cu defuncta?
Un mostenitor care a renuntat la succesiune poate sa revina asupra acestei renuntari- art. 701 C.civ. Revenirea mostenitorului asupra renuntarii sale la succesiune poate fi expresa sau tacita. Ea nu este supusa nici unei formalitati speciale si poate sa rezulte dintr-un act care, in mod neindoielnic, are caracterul unui act de acceptare. Pentru a se putea retracta renuntarea la mostenire este necesara indeplinirea a doua conditii: a) sa nu fi expirat termenul de 6 luni pentru exercitarea dreptului de optiune succesorala.Termenul de prescriptie de 6 luni curge de la data deschiderii succesiunii, nu de la renuntare; b) mostenirea sa nu fi fost acceptata, intre timp, de alti succesori ai defunctului. Efectul principal al retractarii renuntarii consta in faptul ca mostenitorul care a retractat este considerat ca a acceptat mostenirea pur si simplu de la data deschiderii succesiunii. Cu toate ca retractarea renuntarii opereaza retroactiv, drepturile pe care tertii de buna-credinta le-au dobandit asupra bunurilor mostenirii anterior retractarii raman valabile

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune cristinaionescu cristinaionescu Buna ziua , Am o problema si va rog daca puteti sa ma ajutati printr-un raspuns . In anul 2002 tatal meu a decedat , moment in care s-a facut succesiunea . ... (vezi toată discuția)
Renuntare mostenire olympya olympya buna ziua. va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste o renuntare. Tatal meu a murit acum 5luni.Mama mea vitrega a renuntat la mostenire facand o declaratie de ... (vezi toată discuția)
Succesiune massimo massimo daca unul dintre mostenitori da declaratie ca renunta la mostenire prin declaratie la notar se mai poate razgandi? (vezi toată discuția)