avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA in SPV
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA in SPV

Buna seara,
Daca PFA nu este persoana juridica de ce este nevoie de inregistrare in SPV ca persoana juridica? Ca sa mai platim pentru semnatura digitala?
Daca nu sunt platitor de TVA, la un venit brut de max 200.000 lei pe an ce sens are sa mai folosesc facturarea electronica?
Profilul este de servicii si consultanta in inginerie. Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 25 Ianuarie 2024
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 18:18, 29 Ianuarie 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
sunteti persoana impozabila desi nu sunteti platitor de TVA si prin urmare in relatia B2B ( de la persoana impozabila la persoana impozabila) se foloseste e-Factura .Vestea buna e ca pana la 30,06,2024 puteti da facturile si in PDF sau pe mail , pe hartie etc . Se va merge in paralel cu cele 2 sisteme.
Pana la 01,04,2024 nu sunt sanctiuni pentru neraportarea in SPV a facturilor.

Dupa 01,07,2024 doar facturi emise in SPV si primite in SPV vor fi documentele originale si in baza carora se vor face inregistrarile contabile.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc. Unii ingineri pricep mai greu (si uita repede). Si cu atatea modificari peste noapte am pierdut sirul. Puteti sa-mi indicati un document oficial, o lege ceva din care sa ma luminez? Deci pana la 01.04 pot sa trimit facturi neinregistrate in SPV. Si de la 30.06.2024 cum ajung facturile la clienti?
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Baza legala e OUG 120/2021 modificata prin Legea 296/2023 si OUG 115/2023 - asta privind e-Factura.

Pana la 01.04.2024 nu se dau amenzi ( perioada de acomodare cu sistemul ) iar dupa 01.07.2024 facturile se vor trimite si primi exclusiv prin SPV ( e-Factura) . Daca primesti o factura in format clasic PDF sau pe hartie dupa 01.07.2024 si o inregostrezi in contabilitate - sanctiune 15% din valoarea facturii atat pt emitentul facturii cat si pentru destinatarul care o inregistreaza in contabilitate.

Deci dupa 01.07.2024 trebuie mare grija .
Ultima modificare: Joi, 25 Ianuarie 2024
Grama Cornel - Consultant fiscal, Consultant fiscal
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va sfatuiesc sa abordati problema din vreme ca sa va puteti acomoda cu sistemul. Nu este complicat deloc. Daca emiteti facturi catre oricine inafara de PF sau externe trebuiesc emise prin e-factura ca sa treaca pe la ANAF. . Pentru persoane fizice (PF fara CIF) se pot emite din facturier sau din aplicatie fara a fi raportate la ANAF. Tot prin SPV pe CUI veti primi si facturile de la furnizori (nu si bonurile fiscale de combustibil auto de exemplu. Deci va puteti face fara grija semnatura electronica, apoi sa va faceti cont in SPV pe CUI. Dat fiind ca si eu am priceput mai greu........... ca si dumneavoastra acum folosesc o aplicatie dedicata pentru contebilitate partida simpla si e-factura unde trimiterea facturii in SPV se face automat si va puteti tine contabilitatea singur fiindca e foarte intuitiva. Nu pot mentiona numele aplicatiei pentru a nu fi acuzat de publicitate. Fara sa ma laud va spun ca am emis deja 2 e-facturi care s-au si incasat, iar contabilitatea pe 2023 a durat 3 seri pentru 80 de facturi emise. Va spun asta ca sa vedeti ca nu e dracul asa de negru precum pare. Daca e vreo cale sa va initiez, cu placere. Cu speranta ca v-am fost macar putin de folos va doresc succes!
Ultima modificare: Luni, 29 Ianuarie 2024
ibn, utilizator
Buna ziua!
O problema oarecum similara o am si eu. Acum 4 ani m-am inregistrat in SPV dar fara semnatura electronica. Raportarea e factura se poate face numai cu ``autentificare certificat``. Respectiva autentificare dupa inregistrare se poate face in SPV, dar ca si cum as fi neinregistrat deloc initial Cu alte cuvinte pe mine ma intereseaza doar ``updatarea`` inregistrarii in SPV, deci ca si cum nu as fi ``virgin``, sunt deja inregistrat dar trebuie sa prezint suplimentar si semnatura electronica.
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 29 Ianuarie 2024
hetfield, utilizator

Alte discuții în legătură

E-factura pentru un pfa -activitati independente ocazionale (consultanta) cristianasandei cristianasandei Buna ziua, am un PFA -activitati independente ocazionale (consultanta tehnica) si sunt inrolata in SPV cu CNP. Precizez ca nu am angajați si nu sunt ... (vezi toată discuția)
Pfa din 2012 avand c.u.i. voicudamian voicudamian Buna ziua sunt PFA din 2012 avand C.U.I. Am solicitat in febr. a.c. la ANAF inrolarea mea in SPV ca PF pe baza certificatului calificat obtinut de la certSIGN ... (vezi toată discuția)
Procedura de lucru cu e-factura? nelusandy nelusandy La bună vedere! Pentru o I.I.,, care are cont de utilizator în SPV (pe site-ul ANAF), cu acces pe bază de user și parolă, trebuie să se obțină un ... (vezi toată discuția)