avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligată să-și schimbe numele. . Soția este ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligată să-și schimbe numele. . Soția este obligată să î-și schimbe numele, ...

Bună ziua.
Soția este obligată să î-și schimbe numele, să treacă pe numele părintelui decedat, și bineînțeles să schimbe absolut toate actele, inclusiv certificatul de căsătorie, de către cei de la evidența populației, " dacă vrea să primească certificatul de deces al părintelui și să participe la succesiune" [ așa s-au exprimat, fluturând în aer Decizia Judecătorească ]. Menționez că în. certificatul de naștere și C.I. nu are trecut numele părintelui decedat, este doar o linie . În schimb are - Hotărâre Judecătorească - Legalizată, de recunoaștere în instanță al părintelui, după naștere, în care, " se încuviințează ca minorul să-i poarte numele " dar nu o obligă, și instanța obligă să-i plătească pensie alimentară până la majorat, etc. Avocatul pe care îl avem nu cunoaște iar de la evidenta populației nu vor să ia în considerare hotărârea judecătorească, că nu s-au mai confruntat cu această problemă.
În baza hotărârii judecătorești, cei de la evidența populației îi pot trece în certificatul de naștere și numele părintelui decedat, fără a mai fi obligată să treacă pe numele părintelui decedat ? Sau poate participa la succesiune, doar în baza Hotărârii Judecătorești, fără a-și schimba numele și fără a mai trece și numele părintelui decedat în acte ?
Dacă este posibil, și avocatul meu nu știe, cum pot convinge pe cei de la evidența populației ?
Unde ar putea cei de la evidența populației să verifice să vadă că nu greșesc în a elibera actele necesare, și să ia în considerare hotărârea judecătorească.?
În cazul în care nu m-am exprimat corespunzător, pot adăuga detalii.
Cu drag, Vă mulțumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 30 Ianuarie 2024
DeBruine, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:35, 2 Februarie 2024
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
greseala e a soacrei dvs sau a cui a cerut ca minora sa poarte numele tatalui, era suficient ca sa se stabileasca paternitatea, nu era musai sa se schimbe si numele copilului. Mai departe, daca tot s-a cerut si s-a admis, copilul trebuia ( prin mama sau tata)sa isi fi schimbat certificatul de nastere si copilul nu mai avea nicio problema azi.
acuma nu vreti sa luati in considerera hotararea,m dar vreti mostenirea tatalui... e, nu se poate.
ca sa nu mai schimne toate actele, consider ca poate schimba certificatul de nastere si CI in numele pe care trebuie sa il poarte cf hotararii si apoi sa isi schimbe numele pe cale administrativa in cum o cheama acum. si apoi sa isi ia certificatul de mostenitor.

ce inseamna sa nu faci niste acte la timp.

pe vremuri, se trimitea hotararea si la starea civila, daca se intampla asa, se emitea obligat, fortat un certificat in baza hotararaii si nu mai erau problema.
Ultima modificare: Marți, 30 Ianuarie 2024
gi-jane2, moderator
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu greșeste nimeni la evidența persoanei, greșeala este a parinților soției dvs. Pentru eliberarea certificatului de deces este necesar, conform legii, să se facă dovada de rudenie CU ACTE DE STARE CIVILĂ, nu cu sentințe judecătorești. Sentința trebuia înscrisă pe actul de naștere de la data rămânerii definitive.

1. soția merge la locul nașterii cu sentința în original, cu mențiunea de definitivă și irevocabilă, cere înscrierea pe actul de naștere și solicită certificat de naștere nou.
2. cu noul certificat de naștere se merge la locul căsătoriei (dacă e același cu nașterea e mai rapid) și se cere rectificarea actului de căsătorie, la final se emite certificat de căsătorie nou.
3. dacă soția a preluat numele dvs. după căsătorie nu mai este necesar să își schimbe cartea de identitate.

Ultima modificare: Joi, 1 Februarie 2024
georgiana.td, utilizator


DeBruine a scris:

...[ așa s-au exprimat, fluturând în aer Decizia Judecătorească ]....



Asa s-au exprimat .... cine?
Au dreptate , asa e corect.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da și nu prea.
Pe de o parte, este adevărat că ar fi necesar să schimbe actele. (că riscă să se încurce oricum pe mai departe. Deși, dacă stau bine să mă gândesc s-ar putea să ajung la concluzia că nici asta n-ar fi musai).

Dar, pe de altă parte, acesta nu este un motiv pentru a i se refuza eliberarea certificatului de deces de către...cine o fi fluturat în aer hotărârea aceea judecătorească. Pentru că este o hotărâre prin care s-a stabilit legătură de filiație cu defunctul. E o HJ privitoare la starea civilă, hotărâre care este opozabilă oricărei alte persoane (inclusiv sau mai ales fluturătorilor ălora de hârtii din postul cu pricina). cf art 99 alin 3 C.civ.

Mai mult, certificatul de deces se eliberează și altor persoane care justifică un interes legitim. (Art. 10 alin. 1 din Legea 119/1996 cu privire la actele de stare civilă)
Altfel spus, în loc să fluture în aer acea hj, ar trebui să o citească și să vadă măcar interesul legitim (dacă nu chiar legătura de rudenie cu ingropatul). Mai departe, nu-i grija funcționarului cu privire la ce va (putea) face ori nu va (putea) face împricinata cu certificatul de deces, pentru a cărui eliberare ea și-a justificat interesul nu cu orice hârtie, ci chiar cu o hotărâre judecătorească.
Ultima modificare: Vineri, 2 Februarie 2024
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat stare civila alina81 alina81 Buna seara, As dori sa stiu daca exista un act doveditor al starii civile ( persoane casatorite sau necasatorite in cazul meu) si daca da unde se ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea nasterii si casatoriei din strainatate, in romania claudymaria claudymaria sunt cetatean roman casatorita de 5ani cu un spaniol si avem o fetita de 1 an .cum procedez ptr. a o inregistra in evidenta populatiei in Romania.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Schimbare prenume geo45 geo45 buna ziua...as dori sa-mi schimb prenumele dar nu stiu cum sa incep...cum pot sa iau extrasul din monitorul oficial?si de unde anume?va multumesc (vezi toată discuția)