Am citit cat am putut in legatura cu acest subiect insa cateva intrebari au ramas, rog respectuos pe cei care se pricep sa-mi dea un raspuns la intrebarile mele:
sunt pfa si angajata la o institutie publica, urmeaza sa nasc
stie cineva cum/daca se cumuleaza veniturile salariale cat si cele din activitatea de pfa? la venituri salariale e simplu, dar la cele realizate ca pfa ce acte trebuie sa aduc? declaratia cu venit estimat sau sa astept sa primesc decizia de impunere cu venitul realizat?
2 nu am platit anul trecut cotizatia ptr concedii si indemnizatii de 0,85 catre casa de asigurari de sanatate decat ca SALARIAT, nu si ca PFA. Se mai pot lua in considerare veniturile ca pfa daca nu am platit cotizatia pe anul trecut?
3. Ma gandesc sa platesc cotizatia ptr acest an si sa declar o suma mai mare ca sa acopere si veniturile de anul trecut, dar nu stiu daca vor fi luate in considerare ca peste 1-2 luni nasc si nu stiu ce acte sunt necesare la dosarul ptr concediu de maternitate...
in bucuresti se acorda. am sunat la 2 case de asog sanatate si mi-au zis telefonic ca da. Ca sa fii mai sigura cere in scris ceva . Oricum aici se acorda in ambele situatii chiar daca exista salariat concomitent cu pfa!
Pt. a putea lua indemizatie de cresteres copil ca pfa tb sa aveti platit si CAS ( a nu se confunda cu CASS - sanatate) adica cotizatia la Casa de Pensii care este de 31.3% .
Acte necesare pentru depunerea dosarului pentru obţinerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului conform OUG 148/2005 pentru P.F.A.
1. Cerere tip
2. Adeverinţă eliberată de Casa de Pensii privind stagiul de cotizare (12 luni anterioare naşterii copilului)
3. Adeverinţă de la Casa de Asigurări de Sănătate (C.A.S.S) cu perioada în care a fost plătită indemnizaţia de maternitate (sarcină + lăuzie) sau declaraţie pe proprie răspundere că nu a beneficiat de indemnizaţia de maternitate .
4. Buletinele de identitate (mama şi tata) (copie + original)
5. Certificat naştere copil (copie + original)
6. Livret de familie (după caz) (copie + original)
7. Adeverinţă de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (D.G.F.P - Administraţia Financiară) din care să rezulte veniturile realizate în anul fiscal anterior naşterii copilului sau după caz dovada venitului calculat în vederea plăţii anticipate a impozitului
7. Decizia de impunere de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice(D.G.F.P -Administraţia Financiară) pentru anul anterior naşterii copilului
8. Decizia finală de încetare a activităţii de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice D.G.F.P - Administraţia Financiară)
9. Certificat fiscal - privind plata impozitului la zi de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (D.G.F.P - Administraţia Financiară)
10. Dosar (În cazul în care doriţi ca plata să se facă în cont, trebuie anexat şi extrasul de cont sau adeverinţa de cont de la Bancă)
(În cazul în care intră în indemnizaţie tata trebuie şi adeverinţa de la angajatorul mamei cu perioada în care a fost plătită indemnizaţia de maternitate, adică concediul prenatal şi postnatal sau declaraţie pe propria răspundere că nu a beneficiat de indemnizaţia de maternitate )