avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Absent nemotivat sau cum se poate proceda?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Absent nemotivat sau cum se poate proceda?

Bună ziua,
Având în vedere prevederile Codului Muncii, care stipulează că (singurul caz): salariatul poate fi trecut absent nemotivat la locul de muncă dacă nu se prezintă la program și nu își anunță superiorul direct despre acest lucru.
Se dă următoarea speţă:
Salariatul transmite mesaj pe Whatsapp, sefului direct, că întârzie până la ora 12:00, pentru că are o problemă de rezolvat. La ora 12:30 revine cu un mesaj că ajunge la ora 14:30 pentru că a mai intervenit o problemă, iar la ora 15:00 trimite un alt mesaj că ajunge la birou la ora 16:00 şi că stă peste program să recupereze. Salariatul nu vine la birou în ziua respectivă sau vine la birou, cu 30 min. înainte de finalizarea programului de lucru şi lucrează 2 - 3 ore.
Salariatul respectiv nu mai are zile de CO, CCM etc. şi deşi nu se prezintă la birou - una dintre condiţii a fost îndeplinită (şi-a anunţat şeful direct). Acest lucru se întâmplă lunar, de cel puţin 2 - 3 ori/săptămână - absenţele de la birou nefiind consecutive. Nu aduce nici Concediu Medical pentru zilele în care lipseşte şi nici nu vrea să semneze pentru cerere(ri) de concediu fără plată!
Cum se poate proceda în acest caz - având în vedere că nu poate fi trecut absent nemotivat? Cum se pontează, respectivul salariat, pentru respectivele zile - în care anunţă că întârzie la birou dar "uită" să mai ajungă sau dacă ajunge stă doar 1 - 3 ore? Salariatul este angajat la stat.
Mulţumesc anticipat pentru răspunsuri prompte.
Ultima modificare: Joi, 1 Februarie 2024
eduardvl, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:59, 2 Februarie 2024
Seful i-a raspuns ca este de acord?
Prima dată DA. După aceea nu a mai fost de acord!
pentru prima data, poate fi trecut invoit , apoi absent nemotivat.
Multumesc pentru răspuns, dar in legislație nu se spune nimic despre faptul că dacă șeful nu este de acord - se poate considera absent nemotivat. Care este temeiul legal pentru a-l trece absent nemotivat, când salariatul trimite de fiecare data informare. În general solicită o învoire de 1 - 2 ore dar care, de obicei, se transformă în toată ziua de lucru?

Cornel Vasile a scris:

pentru prima data, poate fi trecut invoit , apoi absent nemotivat.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 119 C.mun.
(1) Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definit potrivit art. 16^1 evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
...

Astfel, daca nu presteaza activitatea , atunci in condica/pontaj se va trece situatia corespunzatoare realitatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se defineste ''invoirea''? ellena ellena Nu am intilnit in legislatie notiunea de invoire. In practica insa e necesar uneori sa acorzi unui salariat o \"invoire\" care in functie de situatie poate fi ... (vezi toată discuția)
Foaia de prezenta - nereguli ramy84 ramy84 Societatea unde imi desfasor activitatea a avut un control de al ITM, in urma caruia s-au instituit niste masuri de urmat. Una dintre aceste masuri este ... (vezi toată discuția)
Lucrat 8 ore, platit 7 ore Claark Claark Buna ziua! La firma unde lucrez, intr-o saptamana am intarziat de mai multe ori. Serviciul meu incepe la 7:00, era cand am ajuns la 7:15, 7:05 sau la 7:00, ... (vezi toată discuția)