avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Problema pe care o intampin face obiectul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Problema pe care o intampin face obiectul unui imobil ...

Buna ziua.
Problema pe care o intampin face obiectul unui imobil ce este proprietate privata dobandit prin act de vanzare cumparare in 2002 , imobil avand drept destinatie activitate comerciala si isi exercita activitatea inca din 1991.
Imobilul este situat chiar pe plaja si are ca vecinatati pe 3 laturi domeniul public al statului prin A.B.A.D.L. (ADMINISTRAȚIA BAZINALĂ DE APĂ DOBROGEA-LITORAL) iar a 4-a latura are ca vecinatate o alta persoana juridica.
Imobilul nu are inscris/intabulat o cale de acces la drumuri publice.
Pana in anul 2022, societatea a avut contract de inchiriere prin ABADL a sectorului de plaja din dreptul imobilului, motiv prin care a mentinut un drum/alee/poteca demontabila de lemn care a desavarsit ca modalitate a dreptului de trecere util desfășurării activității economice(aprovizionare,acces pentru angajati si turisti,etc).
Problema se naste in 2023 cand autoritatea ABADL odata cu inchirierea sectorului catre alt locatar, obliga societatea noastra spre desfintarea acestui drum de lemn. Aceasta actiune limiteaza mult sau duce la imposibilitatea functionarii activitatii economice in viitor.
In vara anului 2023 a fost deschisa actiune in instanta privind stabilirea unui drept de servitute de trecere pietonala de la proprietate la domeniul public. Cazul este intemeiat pe dispozitiile art. 617 c. civ;se solicita dispunerea stabilirii unui drept de servitute de trecere pietonala intre proprietate si domeniul public.
Mentionez ca a fost depusa si ordonanta presedintiala(respinsa) care a avut in vedere sistarea masurii impuse de ABADL din procesul verbal, masura ce consta in dezafectarea podinii de lemn; in ordonanta a fost stipulat si dosarul de fond.Respingerea ordonantei presedintiale a fost formulata pe baza: lipsa aparentei de drept,neindeplinirea conditiei cauza a urgentei si neindeplinirea conditiei de neprejudecare a fondului.
Momentan, conform situatiei actuale nu putem monta acesta cale de acces si face imposibila desfasurarea activitatii economice in conditii optime.
Intrebare: ce putem face pentru a obtine o solutie provizorie pana la solutionarea dosarului de fond?
multumesc!
Ultima modificare: Joi, 1 Februarie 2024
silviumarcu, utilizator

Alte discuții în legătură

Blocare cale unica de acces catre imobil jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: parintii mei au cumparat un imobil (teren + casa batraneasca) care are ca[b] unica cale de ... (vezi toată discuția)
Ordin ancpi 134/2009 ion_laurentiu ion_laurentiu am un teren de aprox 600 mp conform actelor de proprietate. in realitate acesta are aprox 900mp cf masuratori. in momentul in care am facut cadastru nu am mai ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere vs. parcarea pe drumul respectiv heliosa heliosa Buna ziua, locuiesc intr-un ansamblu rezidential pe al carui drum de acces detin drept de servitute. Drumul respectiv este proprietatea dezvoltatorului, ... (vezi toată discuția)