avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... La consumul de alcool la volan poți să îți ei ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

La consumul de alcool la volan poți să îți ei executare chiar ...

La consumul de alcool la volan poți să îți ei executare chiar și fara accident și victime
Cel mai recent răspuns: Andreea Stancu , Avocat 14:34, 4 Februarie 2024
Intr-o astfel de situatie valorile indicate de aparatul etilotest fac diferenta intre contraventie si infractiune.
Nu valorile de la etilotest fac diferenta, ci analiza de singe.
CAPITOLUL II
Infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice
Art. 336
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
Detalii: [ link extern ]

Partea cu executarea e mai complicata, tine de "trecutul" celui in cauza, de valoarea alcoolemiei si de priceperea avocatului.
Ultima modificare: Duminică, 4 Februarie 2024
latka, moderator
Valorile între 0.01 mg/l și 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 1305 lei până la 2900 lei și suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile.
În cazul în care valoarea indicată de aparatul etilotest depășeste 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se vor recolta probe de sânge în vederea determinării alcoolemiei. Este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă conducerea unui vehicul sub influența alcoolului a cărei valoare depășeste 0.80 mg/l alcool pur în sânge.
Ultima modificare: Duminică, 4 Februarie 2024
Andreea Stancu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este bine sa cer recalcularea alcoolemiei? eu45ani eu45ani am fost depistat cu aparatul etilotest cu o alcoolemie de 061 in aerul expirat,ce urmari poate avea acesta fapta si daca e bine sa cer recalcularea,multumesc (vezi toată discuția)
Am fost oprită in trafic având in etilotest 0,42, iar in sange ... Alinaionela021 Alinaionela021 Am fost oprită in trafic având in etilotest 0,42, iar in sange la prima proba 1,00 iar la a doua 0,76, ce o sa se întâmple ? Rămân cu cazier ? (vezi toată discuția)
Alcool la volan 0.40g/l dygital2006 dygital2006 Buna ziua. Daca ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie, la care din surse multiple nu am gasit nici un rezultat exact. Am fost oprit la un control ... (vezi toată discuția)