avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozitarea tichetelor de masa
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozitarea tichetelor de masa

Buna ziua,
Am si eu o intrebare referitoarea la impozitarea tichetelor de masa. Angajatorul unde lucrez eu in 2023 imi calcula/ retinea din salariu cei 10%, reprezentant impozitul pe venit/ tichete, Anul acesta conform noilor masuri fiscale imi mai i-a inca 10 % Cass. Intrebarea este daca este normal ca din salariu negociat sa imi mai scada 20% in total/ impozit tichete? Chiar daca mi s-a marit venitul cu bonurile, mi s-a micsorat salariu. Ex din 3500 lei acuma iau 3340 _ plus tichetele care din 21 - iau doar 16 ( val este de 40 de lei) Este legal ca aceste impozite sa se acopere prin sporuri incat salariu sa ramane neafectat?

In speranta ca voi primi un raspuns,

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 6 Februarie 2024
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: gigi dinica , utilizator 15:54, 18 Aprilie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
da daca angajatorul e de acord sa va dea niste sporuri ca sa compneseze cei 10% la tichete CASS , da.
Pai el zice ca asa este legal si nu poate sa faca derogari de la lege. Dar practic in acte am acelasi salariu si in mana/ card iau mai putin.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde cum ati negociat contractul si ce suma neta ati prevazut in el.
Cand am negociat nu mi se dadeau tichete. Ele au aparut ulterior si salariu a fost negociat si majorat in decursul a 2 ani. Dupa care au aparut si tichetele, care spre suprinderea mea, anul trecut * m am trezit* cu 10% impozitare ( retinere din salariu) si anul acesta supra taxare de inca 10% pe Cass. Sustine ca asa este legal si ca banii acestia ii plateste angajatul.

Dar mie nu mi se pare normal, sa mi afecteze salariu atata vreme cat a fost negociat de la inceput :acele impozite sa fie acoperite tot de angajator prin artificii legale. De aceea va intreb la o firma cu sub 10 anagajati daca este normal?

Multumesc!
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ati negociat un salariu net de X lei si apoi ulterior vi s-a dat si tichete de masa este normal ca impozitul sa il platiti dvs la tichete de masa. DIn 2024 , guvernantii au considerta ca beneficiarul de tichete sa plateasca si 10% CASS la acestea .

Dar angajatorul va da tot X lei net + tichete de msa . Doar dvs nu platiti efectiv la stat cei 10% +10% la tichete ci ii retine angajatorul din banii dvs si ii vireaza mai departe la stat . ( dvs evident ca ramaneti cu 20% mai putin , pana anul trecut doar cu 10% ).
Asa e legea data de guvernanti si nu avem ce face . Angajatorul doar o respecta.

Alte discuții în legătură

Salariu bogdan2309 bogdan2309 La un salariu brut realizat de 3798 lei cu tichetele de masa incluse in el am ramas cu un salariu net de 2307 lei. Am primit un avans de 600 lei iar rest de ... (vezi toată discuția)
Bonuri de masa-tichete-impozit-alte drepturi ContSters109653 ContSters109653 Cum se vor impozita bonurile de masa Culegere Completa de Formulare si Declaratii Fiscale 160 de formulare, declaratii si documente necesare in ... (vezi toată discuția)
Se rețin bani din salariul meu pentru bonuri de masa Forța Forța Este legal ca din salariul pe care l-am negociat cu un an de zile în urmă să îmi oprească 310 Ron pentru bonuri de masa ? Adică ele nu se dau ca un fel ... (vezi toată discuția)