avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mosteniri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mosteniri

Buna dimineata !

Doresc sa va adresez,cu ingaduinta dumneavoastra,doua intrebari:
1. O familie cu doi copii .Sotul decedeaza.El este mostenitor,dupa parintii sai,aflati inca in viata . Care sunt cotele din avere care se cuvin urmasilor,dupa moartea sotului ? ( nora,cei doi nepoti si sotia supravietuitoare ) ?

2. Dar daca ambii parinti mor,care sunt cotele din avere care se cuvin : norei,si fiecaruia dintre cei doi nepotei ?

Multe multumiri !!!!!!!!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:26, 4 Februarie 2013
Leah Petru a scris:

Sotul decedeaza. El este mostenitor, dupa parintii sai, aflati inca in viata.


Viii ii mostenesc pe cei morti, nu mortii pe cei in viata.

O persoana poate mosteni daca EXISTA la momentul mortii celui despre a carui mostenire este vorba.

Mostenitorii sotului decedat (din speta) sunt: sotia lui supravietuitore (cu o cota de 1/4 din averea defunctului sot) si cei doi copii ai defunctului (care impart in mod egal restul de 3/4 din averea tatalui lor).

In masa succesorala a defunctului (sot si tata) intra ceea ce avea el in clipa mortii lui.
Defunctul (sot si tata) nu avea ceva ("mostenit") din averea parintilor lui pentru ca acestia sunt inca in viata (averea lor e inca a lor si putem discuta despre ea doar in clipa mortii lor).

La moartea (in viitor) a acestor parinti (respectiv bunici) ei nu vor avea un fiu in viata care sa-i mosteneasca (fiul lor este PREdecedat, decedat inaintea lor). La mostenirea lor (ei fiind si bunici) vor veni rudele ce se vor gasi in viata in clipa mortii lor = nepoti (sau stranepoti) de fiu predecedat.

Nora nu este ruda cu socrii. Ea mosteneste parte din averea sotului ei (= din ceea ce avea sotul ei in clipa mortii lui).

Parte din averea socrilor poate ajunge la nora numai atunci cand moartea a dat cu coasa in ordinea fireasca. (parintii intai si apoi copiii)
Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2013
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de reprezentare a soþului supravieþuitor ghiocelioana ghiocelioana 1.Soţul supravieţuitor poate veni la moştenirea socrilor săi prin reprezentarea defunctului său soţ ? 2. Cum poate să obţină încheierea notarială ... (vezi toată discuția)
Cat ii revine nepotului si cat fiicei supravietuitoare luminitacoman luminitacoman Subiect: Nora isi mosteneste socrii ? Buna seara. Nora isi mosteneste socrul? Sau transmiterea mostenirii se face pe linie descendenta? Bunicul meu a ... (vezi toată discuția)
Succesiune deea28 deea28 Buna ziua. Stiu ca acesta este un subiect deja saturat dar eu nu am gasit un raspuns clar pe nicaieri de aceea apelez la dvs in speranta ca ma puteti lamuri ... (vezi toată discuția)