avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract "Prima Casa"
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract "Prima Casa"

Buna, anul trecut am platit un avans de 3000 euro in cadrul programului "Prima Casa" pentru o locuinta care nu avea CF si am facut un antecontract in care se specifica ca tranzactia urmeaza sa se efectueze in termen de 3 luni de la obtinerea cf-ului de catre proprietar dar nu mai tarziu de 1 martie 2010. In acelasi contract se specifica ca in cazul in care tranzactia nu se va perfecta din vina proprietarului acesta urmeaza sa returnze dublul sumei data ca avans ,adica 6000 euro.
Cum mai este doar o luna iar proprietarul nu a obtinut inca cf-ul si sunt sanse mici sa se intample asta care este calea de urmat la expirarea contractului? Desi ptr mine contractul e destul e clar, legal am vreo sansa sa-mi recuperez banii ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mgv , utilizator 15:49, 2 Februarie 2010
buna ziua!
da se poate obtine returnarea avansului+ clauza penala, dar numai printr-o actiune in instanta.
Legal intotdeauna sunt sanse, practic ele lipsesc uneori...
Incercati o negociere dupa expirare... Adica il convocati pe vanzator la data de 1 martie, cu un avocat, sa stati de vorba si sa vedeti ce e de facut: incheiati contractul sau sa returneze banii.
In functie de modul in care formulati notificarea la conciliere/negociere si/sau tipul de om, poate ca va intelegeti fara sa ajungeti in instanta si va promite un termenin care sa va plateasca banii.
Altfel, ajungeti in instanta si la executare; si ii puteti vinde casa ca sa va recuperati cei 6000 de euro. Care, in functie de contract, pot produce penalitati ori ba.
daca ati facut antecontractul prin notariat si este investit cu titlu executoriu, notificati vanzatorul sa se prezinte la notariat la data scadenta sa incheie contractul. Cum acesta nu va putea fi facut (nu are CF), notarul va face un proces verbal in care se va specifica toate aceste lucruri; urmeaza in acest caz executarea silita a vanzatorului
De ce sa ajunga la executare silita asa, numai ca suna rau... ca dureaza si mai mult pana isi ia omul banutii inapoi si mai trebiie sa mai investesti niste bani in recuperare etc.
Este mai de scurta durata si mai ieftina negocierea.
depinde, daca persoana e de rea credinta, castiga timp cu negocierile. depinde acum de motivele pentru care nu a reusit sa faca intabularea...... asta trebuie vazut in primul rand

Alte discuții în legătură

Cumpararea unui apartament de la un proprietar care are deja un precontract cu alta persoana! darkone darkone Buna seara, Ca de cele mai multe ori apelez la dumneavoastra cand ma aflu intr-o incurcatura, problema mea este urmatoarea.....de mai mult timp visam sa avem ... (vezi toată discuția)
Promisiune de cumparare expirata alexix_art alexix_art acum o luna am incheiat o promisiune de cumparare pentru o casa in valoare de 100.000 euro. am platit un avas de 6000 euro vanzatorilor. cumpararea nu s-a ... (vezi toată discuția)
Contract care sa constituie titlu executoriu pentru recuperare arvuna dorincornea dorincornea Am semnat un antecontract de vanzare-cumparare pentru un teren, insa tranzactia respectiva nu s-a mai finalizat din cauza vanzatorului (cazul e detaliat intr-o ... (vezi toată discuția)