avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Riscuri oprire curent electric dupa ce a expirat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Riscuri oprire curent electric dupa ce a expirat contractul de chirie iar chiriasul refuza sa elibereze

Buna ziua, detin un apartament care este inchiriat cu contract inregistrat la anaf. Chiriasul nu numai ca nu a platit, dar refuza sa elibereze, desi contractul a expirat. Am demarat procesul de evacuare prin executor, dar dureaza destul de mult (intre 2 si 6 luni). Momentan iau in considerare oprirea curentului electric, pentru a accelera evacuarea dar si pentru a reduce cheltuielile. Imi puteti spune va rog daca exista vreo implicatie legala sau vreun risc in a ii opri curentul odata ce contractul de inchiriere a expirat ? Multumesc anticipat
Ultima modificare: Joi, 8 Februarie 2024
johnsnow2004, utilizator
4 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua!

Nu cred că ați procedat corect apelând la executorul judecătoresc fara a avea în prealabil o hotărâre de evacuare. Executorul nu îl poate evacua pe chiriaș, fără voință acestuia, in lipsa unei hotărâri judecătorești de evacuare.

Referitor la oprirea/ suspendarea livrării curentului electric, fiind proprietar, este normal să îl opriți/ suspendați livrarea către respectivul apartament pentru a forța evacuarea chiriașului din apartament. Pe perioada suspendarii probabil veți plăti o sumă modica la furnizorul de energie electrică.
8 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este chiar indicat în calitate de proprietar, să opriți curentul electric, gazul dacă aveți contor separat, cablul tv și internet dacă sunt pe numele dumneavoastră.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc frumos pentru raspuns, asa voi face !
Ultima modificare: Vineri, 9 Februarie 2024
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc frumos pentru raspuns. Din ce am inteles, contractul inregistrat la anaf are valoare de hotarare judecatoreasca fiind titlu executoriu si de aceea se poate apela direct la executor, acesta fiind scopul integistrarii la anaf (de altfel puteam plati impozitul pe venit si fara sa il inregistrez). Astfel se scurteaza un pic procedura, nemaifiind nevoie de chemare in judecata. Toate acestea mi-au fost confirmate de executor - mai jos am argumentat. Totusi am aflat si ca nu toate birourile de executori procedeaza asa. Unele cer hotarare judecatoreasca, altele cer o confirmare fizica (nu online) a inregistrarii contractului la anaf. De ce diferiti executori interpreteaza diferit, nu stiu exact…

Temei: articolul 1.809 Cod Civil:

(1) Contractul de locaţiune încetează de drept la expirarea termenului convenit de părţi sau, după caz, prevăzut de lege, fără a fi necesară o înştiinţare prealabilă.

(2) În privinţa obligaţiei de restituire a bunului dat în locaţiune, contractul încheiat pe durată determinată şi constatat prin înscris autentic constituie, în condiţiile legii, titlu executoriu la expirarea termenului.

(3) Dispoziţiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător şi contractului încheiat pe perioadă determinată prin înscris sub semnătură privată şi înregistrat la organul fiscal competent.

Daca gresesc, va rog sa ma corectati.

Toate cele bune
Ultima modificare: Vineri, 9 Februarie 2024
Manuela Rășină, administrator
Tot aici pe forum am citit sfatul cuiva care recomanda sa nu se opreasca utilitatile pentru ca pot atrage plangeri penale menite sa sicaneze. In acelasi timp e adevarat ca sunt nefondate, iar cineva rau intentionat poate formula plangeri penale nefondate si fara sa fi oprit utilitatile, asa ca nu consider argumentul respectivului ca fiind valid.
Ultima modificare: Vineri, 9 Februarie 2024
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Evacuare fortata a unor chiriasi, dupa expirarea contractului de inchiriere allyjana allyjana Bună ziua. Am nevoie urgenta de consiliere. Persoană în varstă, proprietar al unui apartament în alt oraş decat cel de domiciliu. Vă rog mult , care ... (vezi toată discuția)
Notificare evacuare imobil fotopoulus fotopoulus Buna ziua, contract de închiriere expirat de 9 luni, se locuiește și se plătește în continuare chirie proprietarului inclusiv pentru luna in curs, in ... (vezi toată discuția)
Contract comodat vs. contract inchiriere apartament magic9pm magic9pm Am avut experiente neplacute cu chiriasii in trecut ( cu contract de inchiriere la fisc)......dupa ultimii am platit datorii de 3100 RON . Acum , un coleg ... (vezi toată discuția)