avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pact comisoriu de gradul IV. Cum se procedeaza in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pact comisoriu de gradul IV. Cum se procedeaza in continuare ?

Salutare

Speta este foarte simpla:

avem un contract de vanzare cumparare incheiat pentru un imobil intre A (proprietar) si B (cumparator), care prevede ca daca B nu plateste pretul pana la o anumita data se aplica pactul comisoriu de grad IV pentru rezolutiunea vanzarii.
A isi executa obligatia sa si preda imobilul. B nu isi indeplineste in mod culpabil obligatia si nu plateste pretul pana la data stipulata in contract.
In aceasta situatie, A poate fie sa faca uz de pactul comisoriu, fie sa ceara executarea silita.

A doreste insa sa foloseasca pactul comisoriu de gradul IV si sa considere contractul desfiintat de plin drept. Fiind din nou proprietar pe imobil, A doreste sa il instraineze prin vanzare catre C.

In legatura cu rezolutiunea vanzarii intre A si B, rezolutiune intervenita in baza pactului comisoriu de grad IV, ce trebuie sa faca A ? Trebuie totusi sa mearga la instanta pt ca aceasta sa constate ca a intervenit rezolutiunea ? Doctrina spune ca in pactul de grad IV nu mai este nevoie de interventia instantei. Aceasta afirmatie trebuie interpretata in sensul ca nu mai este nevoie de instanta DELOC ? Nu mai este necesar nici macar ca ea sa constate ?
Daca ar fi asa cum scriu toate tratatele de drept civil, in speta fiind vorba de un imobil ma intreb oare cum se va putea realiza urmatoarea vanzare intre A si C care va trebui inscrisa in cartea funciara pe langa alte formalitati, iar acolo va aparea imobilul ca fiind vandut. De unde stie cartea funciara ca in vanzarea anterioara (cea intre A si B) a intervenit rezolutiunea prin pactul de grad IV ?

As vrea sa ii rog pe colegii cu mai multa experienta sa ma ajute in urmatoarea problema :

Ce trebuie facut pt aplicarea pactului comsoriu de grad IV ? deschidem actiune in instanta sau nu ?
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 16:25, 20 Ianuarie 2011
consider ca in acest caz nu mai este nevoie de interventia instantei, partile stabilind, ele insele, acest lucru prin incheierea contractului. banuiesc ca B nu si-a onorat obligatia de plata a pretului asumata prin contractul incheiat. In acest caz nu poate opune nici o aparare vinzatorului A deoarece nu poate demonstra plata pretului la data convenita in contract. vinzatorul A este liberat de obligatia asumata fata de B si poate vinde liber imobilul oricui plateste pretul cerut.
sa inteleg ca s-a incheiat contractul de vanzare-cumparare in forma autentica? Atunci, in contract s-a specificat sau nu ca nu s-au dat banii? S-a instituit privilegiul vanzatorului pentru plata pretului?
poate o simpla notificare adresata lui B, cu confirmare de primire, vizind neexecutarea obligatiei ar fi suficienta.
contractul intre A si B a fost incheiat in forma autentica. B a platit atunci o parte din suma stabilita ca pret, lucru ce s-a mentionat in contract, urmand sa plateasca o a doua transa ulterior, transa pe care nu a mai platit-o.

A trebuie sa deschida actiune pt ca instanta sa constate ca vanzarea este rezolvita sau nu ?
...rolul instantei este de a constata intervenirea rezolutiunii in cazul p c de gr IV...

Alte discuții în legătură

Pact comisoriu de gradul iv inscris in cartea funciara anaburghelea anaburghelea Intrebarea mea este urmatoarea , daca se poate vinde un imobil si in ce conditii, daca in sarcina sa exista un privilegiu al vanzatorului ( este inscris in ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu de gradul iv ramona traistaru ramona traistaru Buna ziua, In ian 2009 am semnat un contract de vanzare-cumparare pentru un ap , contract in care este stipulat un pact comisoriu de gradul IV, in sensul ca ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu achitare partiala uditza uditza Am un apartament de vanzare, iar cumparatorul nu are toti banii acum si nu poate nici sa isi ia un credit. Se poate face un contract de vanzare-cumparare in ... (vezi toată discuția)