avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general tichete cadou
Discuție deschisă în Contabilitate în general

tichete cadou

Am acordat din fondul de protocol pe care nu l-am depasit tichete cadou unor clienti fideli.Am facut situatia analitica nume prenume CNP.In CF si in Normele de aplicare se precizeaza ca daca sunt considerate prime din practici comerciale se impoziteaza brutul-600 iar cu 16% iar daca sunt considerate alte venituri in afara drepturilor salariale tota suma se impoziteaza cu 16%.
Cum se incadreaza corect valoarea acestor tichete din punct de vedere al impozitului pe venit la persoana fizica?
Se face si un stat de plata de unde rezulta impozit venit 16%?Si cum retin acest impozit ?Cer clientului sa-mi dea rest 16 lei ca sa-i platesc impozitul pe venit ptr.ca eu dau
faptic tichete nu bani! Cum se inregistreaza in contabilitate retinerea unui astfel de impozit ? Nu pot inregistra 401=446 ca nu am nici un fel de relatie contractuala
(nici contract munca ,nici conventie civila)cu persoana fizica respectiva. Persoana fizica este patronul unei societati comerciale ,societatea fiind clientul nostru.
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 16:44, 2 Februarie 2010
din punctul de vedere al beneficiarului :
ART. 78

Definirea veniturilor din alte surse

(1) În această categorie se includ, însă nu sunt limitate, următoarele venituri:

(2) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se încadrează în categoriile prevăzute la art. 41 lit. a) - h), altele decât veniturile neimpozabile în conformitate cu prezentul titlu, precum şi cele enumerate prin normele metodologice elaborate în aplicarea prezentului articol.

Art. 78

152. În aplicarea art. 78 alin. (2) din Codul fiscal, în această categorie se includ, de exemplu, următoarele venituri realizate de persoanele fizice:

- tichetele cadou acordate persoanelor fizice în afara unei relaţii generatoare de venituri din salarii;

si este aplicabil :
ART. 79

Calculul impozitului şi termenul de plată

(1) Impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut.

(2) Impozitul calculat şi reţinut reprezintă impozit final.

(3) Impozitul astfel reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.

si de asemenea :
2) Plătitorii de venituri, cu regim de reţinere la sursă a impozitelor, au obligaţia să depună o declaraţie privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, până la data de 30 iunie a anului fiscal curent pentru anul expirat.
respectiv :
[ link extern ]

:O
Multumesc! Inteleg ca acest impozit este suportat pe cheltuieli de noi si inregistrez 6588=446 unde 6588 este cheltuiala nedeductibila. Presupun ca nu se mai face nici un fel de stat de plata fiind suficienta situatia analitica a distribuirii tichetelor ,unde persoana fizica respectiva a semnat de primire.Este corect?Pentru ca nu pot inregistra 401=446 din cauza faptului ca persoana fizica nu are nici o relatie contractuala cu noi.
Ultima modificare: Marți, 2 Februarie 2010
tatiana1, utilizator
asa este , nu se face stat ; suma nu este inclusa in fondul de salarii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tichete cadou ca venit la pfa? madellaine madellaine buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca tichetele cadou acordate de Craciun unei PFA cu care colaboreaza societatea se considera venit cu impozit retinut la ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou de craciun pt salariati fara copii minori ALINA DUMITRASCU ALINA DUMITRASCU Buna seara! Am urmatoarea situatie: Angajator cu 7 angajati, dintre care numai unul are copii minori.Cu ocazia Craciunului s-au acordat prime in numerar de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de reclama si publicitate-tichete cadou stregicu stregicu Buna ziua Va prezint urmatoarea situatie: Societatea a hotarat ca pe anul 2010 sa prevada in bugetul de venituri ... (vezi toată discuția)